Locuri de vizitat

România pas cu pas – Muzeul Satului Maramureșan din Sighetu Marmației

Muzeul Satului Maramureșan este un muzeu în aer liber unde pot fi vizitate case și gospodării din diverse zone ale Maramureșului istoric.

Muzeul Satului Maramureșan

Muzeul este situat la aproximativ 3 km de centrul orașului, la ieșirea din Sighetu Marmației înspre Vadu Izei. Adresa exactă este Sighetu Marmației, str. Muzeului, nr. 1, iar orarul de vizitare este zilnic între orele 9 – 17.

În cadrul muzeului pot fi vizitate peste 30 de gospodării, unele dintre ele fiind mobilate cu piesele originale. Gospodăriile sunt grupate  pe principalele subzone ale Maramureșului istoric: Cosău-Mara și Iza Inferioară, Iza Mijlocie, Vișeu-Borșa, subzona Tisei și bazinul Ruscovei.

***

Casa BerciuCălinești, Valea Cosăului, sec. al. XVII-lea care are două încăperi: camera de locuit și cămara rece.

Casa Berciu, Călinești, Valea CosăuluiInterior cameră de locuit:Casa Berciu, Călinești, Valea Cosăului, interior cameră de locuitColejnă pentru adăpostirea căruței, a lemnelor de foc și uneltelor agricole:Casa Berciu, Călinești, Valea Cosăului, car

***

Casa Ilea, Călinești, Valea Cosăului, sec. al. XIX-lea construită din lemn și cu fundație de piatră.

Casa Ilea, Călinești, Valea CosăuluiInterior cameră de locuit:Casa Ilea, Călinești, Valea Cosăului, interior cameră de locuitCoș pentru porumb:Casa Ilea, Călinești, Valea Cosăului, coș pentru porumbFântână și hambar pentru fân:Casa Ilea, Călinești, Valea Cosăului, fântână

***

Casa Marinca, Sârbi, Valea Cosăului, 1785

Casa MarincaCasa Marinca, interior cameră de locuitCasa Marinca, interior

***

Casa Stan-Pătrunjel, Săpânța, Valea Tisei, sec. al XVIII-lea

Casa Stan-Pătrunjel, Săpânța, Valea TiseiCasa Stan-Pătrunjel, Săpânța, Valea Tisei

***

Casa Hodor-Pop, Bârsana, Valea Izei, sec. al XIX-lea, pe a cărei prispă ne-am odihnit puțin:

Casa Hodor-Pop, Bârsana, Valea IzeiCasa Hodor-Pop, Bârsana, Valea Izei, prispa

***

Pe lângă gospodăriile românești au mai fost reconstruite o locuință ucraineană, una maghiară și doua case evreiești (în interiorul uneia fiind amenajată o sinagogă sătească).

Eu am poză doar cu casa ucraineană:Casa ucraineană

***

Biserica de lemn este cea mai veche construcție din muzeu , datând din sec. al XVI-lea. Aceasta a fost ridicată din materiale refolosite de la o biserică mai veche (unele bârne fiind datate dendrocronologic între anii 1572 și 1614) și a fost adusă din satul Oncești de pe valea Izei.

Biserica, Oncești, valea Izei

Dacă aveți drum prin această parte a Maramureșului, vă recomand din suflet să vizitați Muzeul Satului Maramureșan din Sighetu Marmației!

Despre ce se mai poate vizita în Sighetu Marmaţiei şi împrejurimi puteţi citi aici.

Numele meu este Adriana şi îţi urez Bun venit pe blogul Stilul meu de viață! Este un blog pentru părinți și copii, unde veți găsi multe idei despre: joacă, educaţie, organizare, gătit simplu & viaţa noastră de zi cu zi. Îţi mulţumesc pentru vizită şi te mai aştept cu drag în căsuţa mea virtuală! Despre mine & Blog ⇢

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.