România pas cu pas – Ce poți vizita în Sighetu Marmației și împrejurimi?
Am planificat pentru sfârșitul vacanței de vară o mini-excursie de 3 zile în Maramureș: Sighetu Marmației și împrejurimi.
Ce poți vizita în Sighetu Marmației și împrejurimi?
***
Ziua 1
Venind din direcția Satu Mare – Livada – Negrești-Oaș – Certeze – Huta Certeze am oprit în Săpânța pentru a vizita Cimitirul Vesel, renumit pentru crucile viu colorate, versurile cu nuanțe umoristice și picturile naive reprezentând scene despre viața și ocupația persoanelor care se odihnesc acolo. Pe o parte a crucii poate fi citită povestea vieții omului, iar pe cealaltă parte motivul morții acestuia.
Fondatorul acestui cimitir inedit este Stan Ioan Pătraș, un meșter popular complex care a cioplit de-a lungul vieții sale peste 700 de cruci care se regăsesc în Cimitirul Vesel. Și el este înmormântat tot aici, iar pe crucea lui scrie următoarele:
Dumitru Pop, ucenic al meșterului Stan Ioan Pătrașcu este cel care duce mai departe meșteșugul crucilor de lemn din Săpânța. Acesta se ocupă și de Casa Memorială Stan Ioan Pătrașcu, care este situată la cca 200 m de Cimitirul Vesel, pe o străduță laterală și este formată dintr-o casă cu două camere și curtea în care este atelierul de sculptură și pictură al meșterului.
Biserica din incinta Cimitirului Vesel este în curs de renovare. Așa arată exteriorul renovat al bisericii:
Click aici pentru a vedea ce am mai scris despre Cimitirul Vesel din Săpânța!
Tot în Săpânța am vizitat Mănăstirea Săpânța-Peri, despre a cărei biserică de lemn (78 m) se spune că este cea mai înaltă biserică de lemn din lume. (revin cu articol separat despre Mănăstirea Săpânța-Peri)
Click aici pentru a vedea ce am mai scris despre Mănăstirea Săpânța-Peri!
În Sighetu Marmației ne-am cazat la Hotel Grădina Morii, care are o grădină foarte frumoasă, iar în apropiere se află un parc cu câțiva arbori seculari și cu foarte multe locuri de joacă pentru copii.
***
Ziua 2
După micul dejun am pornit să explorăm orașul. Prima oprire pe care am făcut-o a fost la Centrul de informare turistică Sighetu Marmației, unde am cerut informații despre obiectivele turistice pe care le putem vizita (în week-end) în Sighetu Marmației și în împrejurimi.
Ne-au fost recomandate mai multe obiective turistice și am primit gratuit și câteva hărți pentru a ne putea orienta mai bine.
Fiind o vreme frumoasă ne-am hotărât să vizităm Muzeul Satului Maramureșan, un muzeu în aer liber unde pot fi vizitate case și gospodării din diverse zone ale Maramureșului istoric. Muzeul este situat la aproximativ 3 km de centrul orașului, la ieșirea din Sighetu Marmației înspre Vadu Izei. Adresa exactă este Sighetu Marmației, str. Muzeului, nr. 1, iar de vizitat poate fi vizitat zilnic între orele 9 – 17. (revin cu articol separat despre Muzeul Satului Maramureșan)
Click aici pentru a vedea ce am mai scris despre Muzeul Satului Maramureșan!
În partea a doua a zilei am vizitat Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei. Adresa exactă a muzeului este Sighetu Marmației, str. Corneliu Coposu nr. 4, iar de vizitat poate fi vizitat zilnic între orele 9.30-18.30 (intrarea ultimului vizitator se face cu 30 de minute înainte de închidere). (revin cu articol separat despre Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei)
Am vrut să luăm masa la Casa Iurca de Calinești, doar că nu am făcut rezervare din timp și tot localul a fost ocupat. Dacă doriți să luați masa aici, vă recomand să vă faceți rezervare din timp.
***
Ziua 3
În ultima zi am pornit spre casă, doar că am schimbat traseul: Vadu Izei – Desești – Mara – Baia Sprie – Baia-Mare – Satu-Mare. Am traversat pasul Gutâi și am admirat Creasta Cocoșului.
Am vrut să oprim la Păstrăvăria Alex din Mara, doar că a fost exagerat de multă lume și afară a început ploaia. Tot din cauza vremii și a ploii nu am reușit să vizităm nici Mănăstirea Bârsana (rămâne pentru data viitoare).
Alte obiective turistice din Sighetu Marmatiei:
- Muzeul Etnografic al Maramureşului (Adresa: Str. Bogdan Vodă, nr. 1; Orar: zilnic 8-16 (15 octombrie-15 aprilie), luni închis sau zilnic 10-18 (15 aprilie-15 octombrie), luni închis
- Muzeul de Istorie și Arheologie a Maramureşului și Muzeul de Ştiinţele Naturii (Adresa: Str. Piaţa Libertăţii, nr. 15; Orar: luni-vineri 9-15)
- Casa Muzeu “Dr. Ioan Mihalyi de Apşa” (Adresa: Str. Ioan Mihalyi de Apşa, nr. 17; Orar: luni-vineri 9-15)
- Muzeul culturii evreiesti, Casa Muzeu “Elie Wiesel” (Adresa: Str. Tudor Vladimirescu, nr. 1; Orar: zilnic 8-16 (15 octombrie-15 aprilie), luni închis sau zilnic 10-18 (15 aprilie-15 octombrie), luni închis)
Alte obiective turistice din zonă:
- Staţiunea balneoclimaterică Ocna Şugatag (am scris despre ea aici)
- Mănăstirea Bârsana
- Vișeu de Sus și mocănița (am scris despre Vișeu de Sus aici, iar despre plimbarea cu mocănița aici și aici)
Voi ați vizitat această zonă a Maramureșului?


Un comentariu
Florentina
Va recomand si Biserica veche din Barsana, alaturi de cimitir. De feapt aceasta este cea inclusa in patrimoniul Unesco. Ce gasim la primele cautari pe google cand dam manastirea Barsana este de fapt complexul muzeal nou, de la intrarea in sat, de la soseaua nationala.