Viena, orasul meu – guest post
Sofia locuieşte de aproape doi ani în Viena. A acceptat provocarea mea şi azi ne povesteşte despre un oraş frumos – Viena. Este un guest-post foarte frumos, un adevărat mini-ghid despre un oraş pe care îmi doresc să-l vizitez împreună cu familia mea.
„Pe oricine a venit pe la noi, prima oară l-am dus la Karlsplatz (un bun punct să începi să vizitezi oraşul), pentru că biserica de aici iţi sare în ochi, e frumoasă, şi nu e foarte multă lume.
De aici treci drumul să vezi Opera şi tot aşa mai departe … Catedrala Sf. Stefan.
şi magazinele de pe strada cea mai plină de turişti.
Poţi să începi bântuiala prin Viena şi de la Stephansplatz, dar cum urci de la metrou dai într-o puzderie de oameni, majoritatea turişti, grăbiţi şi agitaţi.
Primaria din Viena mereu găzduieşte în faţa ei diverse activităţi (acum este un festival de film), unde e multă lume. O să găseşti şi multe tarabe cu mâncare tradiţională diverselor zone – merită încercată, deşi e destul de scumpă.
Sfatul meu este ca atunci când vii la Viena sa nu ratezi:
- un strudel cu mere şi cu frişcă (în medie cam 4-5 euro, depinde de unde-l iei)
- un snitel vienez (nu e mai bun ca ăla care-l facem noi acasă, ţi-l servesc cu dulceaţa şi în rest nimic memorabil – dar dacă vii la Viena „trebuie” să-l încerci)
- un cappuccino vienez.
Ca şi cofetărie cu preţuri mai omeneşti este Aida – o găseşti prin toată Viena, mie imi place de la ei prajitura cu nuca.
Veţi găsi la Viena mulţi români – mulţi muncesc cinstit, alţii stau la întins mâna, au o reţea bine dezvoltată după cât se vede şi locuri bine stabilite. A se evita să te cerţi pe stradă, mult prea mulţi români… În rest sunt multe parcuri, pare raiul părinţilor cu plozi (al meu e sigur), verdeaţă multă, transport în comun bine pus la punct (nu ai nevoie de maşină închiriată dacă nu vrei sa părăseşti Viena).
Transportul în comun pe o săptămână costă 15 euro (Viena zona 100). Cum Viena e un oraş turistic, vinde cu gratie Mozart şi Sissi (Elisabeta de Wittelsbach). Sissi e prezentă în multe muzee, există chiar un Sisi Ticket (adulţi: 25,50€, copii: 15,00€, valabil un an de zile), care cuprinde Hofburg Wien (Kaiserappartements – Sisi Museum – Silberkammer), Schloß Schönbrunn – Grand Tour cu audioghid si Möbel Museum Wien. Sisi Ticket te ajută să economiseşti 9 euro, iar dacă ai legitimaţie de profesor, din nou mai economiseşti 2 euro. Palatele Hofburg si Schönbrunn înca nu le-am vizitat, oricum nu ai voie sa fotografiezi. Toată nebunia cu Sissi a inceput după filmul din 1955, cu Romy Schneider…iar acum aduce bani mulţi si fericeşte ochii turistului.
Sărim de la marea atracţie a Vienei la topul meu de „muzee”(locuri) unde iţi poţi duce liniştit şi copilul fără să se plictisească (pentru mine asta contează cel mai mult, să îi placă Iuliei):
1. Gradina Zoo(Tiergarten Schönbrunn) – un mare parc presărat cu animale ce stau în habitate cât se poate de apropiate de cele naturale, un parc imens presărat cu locuri de joacă pentru plozi şi cu imbiss-uri (gen magazin, terasă, cafenea – toate la un loc). Cel mai mult aici îmi place Tirolerhof, de obicei se cam ratează zona asta dacă eşti turist şi alergi ca un cal să le vezi pe toate, dar se merită trecută în agendă – au cea mai bună brânză şi cel mai vintage magazin pe care l-am văzut până acum. Poate se merită şi o plimbare cu trenuleţul, dacă ai copil. Oricum, pe la Tirolerhof poti ieşi de la Zoo şi ajungi la Gloriette, iar de aici ai o privelişte frumoasă şi asupra palatului Schönbrunn.
2. Muzeul Tehnic, de aici o scoatem cu greu pe Iulia şi numai când pică de oboseală. Au un loc de joaca – uşor Montessorian, au roboţi cu care te poţi juca, poţi face experimente… şi ai nevoie de o zi întreagă rezervată muzeului. Etajul patru al muzeului arată cam asa.
3. Muzeul de Istorie Naturala – ei nu au loc de joacă, dar au un Shop cu multe produse Safari Ltd (de aici ne-am aprovizionat serios), au un dinozaur mare care se mişcă, au şi ei mici experimente, o sală frumoasă cu meteoriţi, nişte pietre pretioase de la care nu-ţi vine să-ti iei ochii şi mule animale împăiate.
4.Acvariu (Haus des Meeres) este destinaţia preferată a fetiţei mele Iulia.
5. Muzeul de Arta, nu am fost aici cu Iulia, dar am în plan.
Am mai vizitat si Albertina, cred că-mi trebuie o facultate de specialitate + un doctorat, ca să mă încânte 🙂
Hundertwasser Haus parte a KUNST HAUS WIEN, merită văzut şi apoi o vizită la restaurant e obligatorie – pentru atmosferă şi pentru mâncarea frumos servită, sau poate pentru prăjitura casei.
Casa lui Mozart, nici ea nu impresionează, dar e bine reprezentată de toţi cei costumati Mozart ce vând bilete la diverse concerte.
Casa fluturilor, nu ne-a impresionat, dar mă bucur că am văzut-o, ca subiect fotografic merită!
Muzeul copiilor( cel de la Museumsquartier -Zoom Kindermuseum), este pe moment pe val la noi după ce Iulia a fost acolo la un atelier şi de mai multe ori la locul de joacă.
Prater-ul, el nu are nevoie de nicio descriere, poate de poze.
Palatul Schönbrunn , gradini frumoase, veveriţe, flori, castani, şi labirinturile – 3 la număr, unde este şi un loc de joacă interesant cu oglinzi ce deformează, cu jucării muzicale, dar nimic nu se compară cu alergatul prin labirintul cel mare, când nu ai nici cea mai mica idee unde eşti.
Viena în luna decembrie este superbă şi ziua şi mai ales noaptea. Nu pot alege o anume perioadă din an în care îmi place Viena, dar pot spune că iernile aici sunt mai blânde ca temperatură, dar mai vântoase, iar verile mai răcoroase, deci un ochi aruncat pe wetter.at, nu strică.
CUMPARATURI
La cumpărături e simplu: cele mai bune preţuri sunt pe Mariahilferstrasse, chiar dacă în centrul oraşului vezi în vitrine afişate reduceri ce-ţi iau ochii (sunt mai mult pe geam). La Swarovski, reducerile sunt unice şi de 50%, luna iulie (iarna în ianuarie). Dacă vrei Chanel şi altele, astea-s doar in centru. Sunt mai multe malluri, cel mai vestit e SCS, toate magazinele de pe Mariahilferstrasse + Ikea + încă altele, dar nu marile mărci. Există autobuz ce te duce gratuit din Viena la SCS, cum există autobuz ce te duce şi la Parndorf, parcă pentru 2-3 euro, pleacă de lângă Opera în fiecare zi.
Viena merită văzută… dar după mine cel mai mult merită pentru copii, au aşa de multe activităţi la care la noi în ţară nici nu visează!”
__________
Sofia, îţi mulţumesc foarte mult pentru faptul că ai acceptat provocarea mea şi ne-ai povestit despre oraşul tău – Viena!
Cu acest guest post Sofia se înscrie în concursul Povesteşte-mi despre oraşul tău / localitatea ta!
Tu nu vrei să-mi povesteşti despre oraşul tău / localitatea ta? Poți să-mi scrii pe adresa de mail: jurnal.stildeviata @ gmail . com

