Diverse

Urzica

Se spune că urzica este una dintre buruienile cele mai răspândite în lume. Este o plantă care colonizează rapid orice bucată de pământ fertil şi bine irigat şi o putem întâlni pe câmpuri, în grădini, în păduri şi pe terenuri lăsate în paragină, în toate zonele temperate ale lumii. În ţara noastră urzicile cresc spontat, atât în zonele de câmpie, cât şi în zona alpină. Este o plantă erbacee rezistentă, perenă şi poate atinge chiar şi 1 m înălţime.

urzicaDespre urzică se mai spune că este o plantă „lacomă”, pentru că depozitează o cantitate mare de substanţe nutritive vitale. Astfel consumul de urzici ajută la menţinerea sănătăţii şi reface ţesuturile şi sistemele deteriorate ale organismului. Deşi pare o simplă buruiană, urzica este foarte bogată în substanţe nutritive care întăresc sistemul imunitar şi fortifică organismul împotriva bolilor.

Este important de ştiut faptul că pot fi folosite toate părţile componente ale urzicii:

  • frunzele tinere ale urzicii se pot recolta şi consuma pe parcursul întregului an (dar este indicat să se consume primăvara, deoarece se pare că atunci planta ar fi cel mai bogată în substante nutritive) şi furnizează un supliment  nutritiv, curativ şi gustos în orice regim alimentar
  • rădăcinile şi tulpinele urzicilor (cu tot cu frunze) se folosesc în prepararea diverselor infuzii care pot fi folosite atât în scop terapeutic (persoanelor care suferă de flebită şi tromboflebită li se recomandă băi de picioare cu infuzie preparată din rădăcini şi tulpini de urzică), cât şi în scop cosmetic (pentru a întări rădăcina şi firul de păr, dar şi pentru a combate mătreaţa este recomandat ca părul să fie clătit  după fiecare baie cu infuzie/ceai de urzică)
  • florile urzicilor sunt folosite în prepararea diferitelor ceaiuri, dar şi conservate în miere şi consumate ca atare. Se pare că ceaiul din flori de urzici ar fi benefic în tratarea tusei.

Ce conţine urzica?

  • vitaminele A, C, K, B1, B2, B3, B5
  • calciu, magneziu, fosfaţi, fosfor, potasiu
  • bor, brom, cupru, fier, seleniu, silicaţi, zinc
  • clorofilă, acid formic, licopen, histamină, tanin
  • fibre

Care sunt proprietăţile urzicii?

  • antiinflamatoare
  • antioxidantă
  • astringentă
  • stimulent circulator
  • detoxifiantă
  • diuretică
  • tonică
  • scade nivelul zahărului din sânge

Contraindicaţii:

  • datorită efectului diuretic, consumul prelungit de urzici poate cauza un dezechilibru electrolitic
  • deoarece unele cercetări au demonstrat că urzicile pot provoca contracţii ale uterului, nu este recomandat ca femeile însărcinate să consume foarte multe urzici
  • persoanele care consumă urzici frecvent şi în cantitate relativ mare, trebuie să introducă în dieta lor o cantitate mai mare de potasiu

Cum putem introduce urzica în alimentaţia noastră?

  • putem folosi urzicile pentru a prepara ceai. Ceaiul de urzică este folosit de foarte mult timp pentru curăţarea sângelui şi a toxinelor din rinichi. Ca stimulent circulator şi diuretic, ceaiul de urzică este un ajutor puternic în procesul de detoxifiere, contribuid astfel la tratarea artritei, afecţiunilor tractului ruinar şi a problemelor de piele. Personal, nu îmi place gustul ceaiului de urzici, dar îl pot consuma cu lămâie şi cu puţină miere. Voi consumaţi ceai de urzici?
  • putem folosi urzicile în diferite preparate culinare. Eu folosesc urzicile pentru a prepara: mâncare de urzici (eu o prepar exact ca şi pe cea de spanac, doar că folosesc urzici opărite în prealabil), ciorbă cu urzici (o ciorbă de legume în care la sfârşit adaug câteva urzici opărite şi tocate mărunt) şi pilaf de orez cu urzici (un pilaf de orez obişnuit, în care adaug spre sfârşit câteva urzici opărite şi tăiate mărunt). Cam acestea sunt preparatele în care introduc eu urzici. Voi cum consumaţi urzicile?

 

Acum cunoscând aceste informaţii, veţi introduce urzica în alimentaţia voastră zilnică? Sezonul ei abia a început!

Ştiu că multe cititoare ale acestui blog sunt interesate de alimentaţia sănătoasă, deci vă aştept cu drag să ne împărtăşiţi din cunoştinţele voastre despre acest aliment – urzica, precum şi despre preparatele în care folosiţi urzica.

Numele meu este Adriana şi îţi urez Bun venit pe blogul Stilul meu de viață! Este un blog pentru părinți și copii, unde veți găsi multe idei despre: joacă, educaţie, organizare, gătit simplu & viaţa noastră de zi cu zi. Îţi mulţumesc pentru vizită şi te mai aştept cu drag în căsuţa mea virtuală! Despre mine & Blog ⇢

5 comentarii

  • Raluca M.

    Mie imi plac la nebunie la gust. Mi se pare gustul primaverii.

    Acum, ce nu imi place e curatatul si oparitul lor, momentan am ajutor, adica nu fac eu asta, le primesc gata oparite sau de cele mai multe ori semi-gatite. Sunt o norocoasa ce mai?

    Ca si mod de a le introduce in alimentatie, eu am descoperit recent ciorba de urzici care e super faina, am catalogat-o drept confort food acum vreo cateva saptamani cand am venit infrigurata acasa si era acolo calda si numai buna.

  • medicine madison

    Am inteles ca are proprietati demne de luat in consideratie si pentru cresterea parului. Deasemenea persoanele cu par gras ar trebui sa o ia in consideratie pentru scaderea excesului de sebum.

  • Ioana

    Foarte buna Mancarea de urzici, in fiecare primavara facem cat de des putem si ne place mult de tot. Ciorba nu am incercat nici o data si nici orez cu urzici, nici nu stiam de ele pana acum dar acum ca am aflat o sa fac si eu.

  • RamonaM

    Noi adoram urzicile, de la cules pana la papat. Mergem toata familia la cules in poienita…..si de fapt culeg numai eu :)….restul se joaca. Am cules si pt ceai pt iarna….si mai avem de cules.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.