Unt de arahide făcut în casă
Zilele trecute am avut poftă de unt de arahide. Cum preţul din magazin este destul de piperat (în Satu Mare cel mai ieftin am găsit la 12 RON ~ 350 gr) mi-am propus să-l prepar eu în casă.
Aşa că, provocarea acestei săptămâni este: untul de arahide făcut în casă.
Vă spuneam că aş vrea să încerc reţeta de peanut butter. Cum îmi place să mă ţin de cuvânt, iată-mă cu reţeta de unt de arahide.
Ingrediente:
- 100 gr. arahide prăjite (eu am găsit de la firma Mogyi decojite, prăjite şi nesărate)
- 2 linguri ulei
- 1 lingură miere
Mod de preparare:
- alunele se pun într-un bol de mixer (eu am folosit mixerul vertical)
- se mixează bine alunele în robotul de bucătărie, până când compoziţia începe să se transforme într-o pastă
- se adaugă 2 linguri de ulei (eu am folosit de floarea soarelui, dar se poate folosi şi de arahide, sâmburi de struguri, măsline, orez, etc). Eu am adăugat doar una, şi de aici a pornit greşeala mea!
- se adaugă o lingură de miere (sau mai multe, în funcţie de cât de dulce doriţi să fie)
- în locul celei de-a doua linguri de ulei, eu m-am gândit să adaug o lingură de apă. Greşit! Amestecul şi-a schimbat automat compoziţia şi culoarea, ca şi cum s-ar fi „tăiat”. Greşala mea!
- gustul este foarte bun, doar consistenţa diferă faţă de untul de arahide din magazin. Dacă respectam reţeta (eu am un „talent deosebit” de a nu respecta reţetele) nu se întâmpla acest lucru.
- oricum, noi l-am mâncat cu biscuiţi şi lapte.
Asta este tot! Cost total: ~ 3 RON. (ce diferenţă faţă de preţul din magazin!!!)
Voi faceţi unt de arahide în casă? Cum îl pregătiţi?


7 comentarii
Antonia
Eu am facut, dar dupa alta reteta…am cumparat alune crude decojite, le-am copt in cuptor(cele pe care le-ai luat tu sunt cu ulei cred), apoi le-am macinat in rasnita de cafea, dupa care le-am amestecat cu apa si ulei si miere pana la consistenta dorita, nu se taie, are aspect cremos si este cu acelasi gust bun. Procesul este un pic mai lung, dar iese….
Adriana
Antonia, si in reteta din care m-am inspirat eu se foloseau alune crude si prajite in cuptor. Eu am mers pe varianta mai rapida. Oricum, nu aceasta a fost problema, pentru ca pana in momentul in care am adaugat apa, totul a fost ok. Consistenta s-a stricat abia cand am adaugat apa. Nu stiu de ce? La gust a fost foarte bun. Merita facut (dar trebuie respectata reteta!)
Lever
Chiar nu stiu de ce ti s-a taiat, eu mereu am facut cu apa si a fost foarte cremos….
Adriana
Ai pus apa in blender sau ai amestecat cu lingura? Poate aici am gresit…
Lever
Intrucat am rasnit alunele, nu le-am mai pus in blender, deci am amestecat cu lingura….sa nu uiti sa pui un pic de sare, daca alunele sunt nesarate….
Ligia
de cand tot zic ca vreau sa fac, ca e muuuuuult prea scump. mi-ai dat curaj, sigur ma apuc 🙂
Daniela
Ce fel de mixer vertical ai folosit? Sunt in cautarea unuia de mult timp, ca sa pot face si eu aceasta minunata pasta…multumesc