Cine nu a auzit cel puţin odată următoarea replică: „Trebuie să mănânci spanac! Spanacul conţine mult fier, o sa creşti mare şi o să fii puternic precum Popeye marinarul!”. Copil fiind, nu am fost mare fan al spanacului, iar mama mea îmi servea mereu această replică! Ei bine dragă mamă, se pare că nu ai avut dreptate 🙂 Într-adevăr, spanacul conţine şi fier, dar datorită concentraţiei ridicate de acid oxalic acesta nu este uşor digerabil. Astfel, fierul se combină cu mineralele şi este excretat apoi în săruri solubile. Deci, generaţii întregi de mame care au încercat să dea copiilor spanac cu orice preţ (în ideea că acesta conţine foarte mult fier şi este benefic pentru organism) s-au stresat degeaba!
Cu toate acestea, spanacul este un aliment foarte sănătos. Spanacul este foarte bogat în clorofilă (pigmentul de culoare verde esenţial în fotosinteză), de aceea este recomandat în cantităţi mari persoanelor care suferă de anemie, oboseală sau tensiune nervoasă.
De asemenea, spanacul este deosebit de bogat în acid folic: 100 gr de spanac oferă trei sferturi din necesarul zilnic de acid folic. Din acest motiv, este foarte indicat să fie consumat de femeile care doresc să rămână însărcinate sau care aşteaptă deja un copil.
Spanacul conţine şi o cantitate importantă de betacaroten – am rămas surprinsă când am citit acest lucru, pentru că eu am fost setată pe ideea că alimentele de culoare portocalie (morcovul, dovleacul) conțin betacaroten. Datorită conținutului de betacaroten, una dintre cele mai importante proprietăți a spanacului este capacitatea de prevenire a bolii de ochi AMD (degenerare maculară).
Ce conţine spanacul?
- vitaminele A, E, B2, B3
- calciu, magneziu, mangan, potasiu
- zinc
- acid oxalic
- fibre
- proteine
- clorofilă
- acid folic
Care sunt proprietăţile spanacului?
- antioxidant
- antiviral
- imunostimulent
Contraindicaţii:
- deoarece conține acid oxalic, spanacul trebuie evitat de persoanele care suferă de pietre la rinichi sau de artrită reumatoită
- deoarece conține acid uric, spanacul trebuie evitat de bolnavii de gută
Cum putem introduce spanacul în alimentația noastră?
- foarte important de știut este faptul că pentru a beneficia la maxim de valoarea lui nutritivă, spanacul trebuie consumat crud sau gătit cât mai puţin şi în cât mai puțină apă!
- primăvara (când este sezonul lui și îl găsim din abundență la piață, sau cine este mai norocos îl ia direct din grădină) eu îl consum foarte des crud, sub formă de salată. Îl combin cu frunze de salată verde, cu ceapă verde sau cu ridichi și iese o salată foarte gustoasă, sănătoasă și nutritivă.
- când prepar piure de spanac (destul de rar), opăresc spanacul în prealabil (maxim 2 minute) și îl adaug la final în sosul alb. Nu îl las să fiarbă în neștire, pentru că astfel nu mai are nici o valoare nutritivă.
- recent am descoperit ciorba de spanac, adică o ciorbă obișnuită din legume, în care adaug la sfârșit spanacul.
- am citit că din spanac se poate prepara și suc. Eu nu am preparat încă, dar sunt curioasă dacă voi ați făcut astfel de suc?
Reţetele mele cu spanac:
- salată de arpacaş cu spanac
- salată de arpacaş cu spanac şi boabe de fasole
- tartă cu spanac şi tofu
- tartă cu spanac și brânză telemea
Acum cunoscând aceste informaţii, veţi introduce spanacul în alimentaţia voastră zilnică? Eu sigur voi profita de el, mai ales că sezonul lui abia a început!
Ştiu că multe cititoare ale acestui blog sunt interesate de alimentaţia sănătoasă, deci vă aştept cu drag să ne împărtăşiţi din cunoştinţele voastre despre acest aliment – spanacul, precum şi despre preparatele în care folosiţi spanacul.
__________
Am cules aceste informaţii din cărţile: 150 de alimente esenţiale pentru imunitate, Ghidul alimentelor sănătoase
Foarte bine de stiut ! eu faceam doar piure dar acum il voi incerca in mai multe variante!
Petronela, neaparat sa-l incerci sub forma de salata! Uite, chiar acum o sa scriu reteta mea de salata de spanac cu arpacas. Numai buna in zilele de post!
Multumesc Adriana! Voi incerca si sub forma de salata!
Of, da, si mama avea aceleasi metode de convingere ca sa ma faca sa mananc spanac. Atunci nu-mi placea deloc, acum insa il includ foarte des in meniu si am mereu grija sa pun si la congelator pentru iarna. Una din retetele preferate e lasagna cu spanac. Chiar o sa pun reteta pe blog.
Cred ca toate mamele procedau la fel! Apropo, tu cum il convingeai pe băiatul tău?
Abia astept sa vad reteta de lasagna cu spanac 🙂
Am fost o mama norocoasa. Al meu n-a trebuit convins, a mancat orice. Desigur, spanacul, urzicile, stevia n-au fost printre preferatele lui, adica nu mi-ar fi cerut niciodata sa gatesc asa ceva, dar daca asta aveam de mancare, nu protesta.
Cred ca noi fetele, suntem mai mofturoase 🙂
Mie nu-mi place spanacul sub nici o forma decat cel mic si crud sub forma de salata. Adica il spal,il tai marunt, pun ulei de masline si sare si e delicios.
Anda, dar cel mai indicat este sa fie consumat crud, asa ca iata un avantaj 🙂
La mine a dar rezultate.La 12 ani,dupa ce aproape ca mi-a pierdut cunostinta din cauza unui nivel redus de Ca si Fe,mi-a fost recomandata cura cu spanac si branza de vaci.Am tinut intensiv cura si nu am mai avut probleme niciodata.
este bine de stiut ca in cazul tau a functionat! multa sanatate!