Sos de măcriș
Măcrișul conține o importantă cantitate de vitamina C și este foarte indicat în curele de detoxifiere și în tratarea unor afecțiuni ale ficatului.
100 gr frunze proaspete de măcriș conțin:
– 61 mg vitamina C
– 87 mg fosfor
– 258 mg potasiu
Ieri am fost la bunici la țară și am găsit o tufă de măcriș. L-am cules împreună cu L., iar ce nu am mâncat (ambele suntem mari amatoare de orice este acru!!!) l-am adus acasă.
Este adevărat că pentru a beneficia de toate proprietățile măcrișului este indicat să se consume proaspăt, dar noi din ceea ce am adus acasă am preparat un delicios sos de măcriș.
Sos de măcriş
Ingrediente:
- 20 gr. unt
- 250 ml. lapte
- 1 mână bună de măcriș
- 1 lingură făină (am uitat să-i fac poză)
- sare, piper
Mod de preparare:
- Măcrișul se spală și se taie mărunt.
- Topim untul într-o tigaie. Adăugăm făina, amestecăm cu ajutorul unui tel și o lăsăm până absoarbe untul topit (totul durează doar 5-10secunde, pentru că nu vrem să se rumenească făina sau să își schimbe culoarea în maroniu).
- Turnăm laptele treptat peste făină amestecând continuu.
- După ce am adăugat tot laptele, lăsăm să fiarbă câteva minute, după care adăugăm măcrișul tocat mărunt.
- Mai lăsam să fiarbă 5 minute și sosul este gata.
Poftă buna!
PS. A ieșit delicios. Are gust puțin acrișor. L. l-a păpat cu plăcere împreună cu cartofi natur.


3 comentarii
Carmen
vaaaai m-ai atins direct la inima cu sosul asta… incerc si eu sa cultiv o tufa aici, adusa din romania. Multumesc pentru reteta!
Adriana
Carmen, tu unde esti, in Germania? Cred ca ar merge cultivat si acolo…
Daca nu ai de unde sa faci rost, cand vii in SM iti aduc de la mama din gradina :))
Carmen
Nu, sunt in nordul Italiei. Am primit de la niste prieteni din Austria o tufa adusa din Romania :)) si vad ca n-o mai vad, semn ca nu i-a placut la noi si a murit. Multumesc pentru oferta, are si tata in gradina si mi-o promis ca-mi da. Daca-si face batranul de cap te sun si luam de la mama ta 🙂