Din bucătăria mea

Socată – rețeta mamei mele!

Până în clasa a șasea am locuit la sat. Am stat la bloc, dar într-un sat frumos la marginea unei păduri. Și aveam noi în curtea blocului, în spatele garajelor, un soc. Un soc mare, care făcea în fiecare primăvară multe flori, dar nu suficiente pentru câți copii eram noi prin zonă. De aceea, în fiecare primăvară, când era sezonul socului, pândeam copacul de soc să văd când începe să înflorească și culegeam flori pe care le duceam mamei ca să ne facă socată! Și ce bună mai era acea socată, cu florile culese din acel soc! Mai ales dacă reușeam să culeg și primele flori din el 🙂  !

Socată

socată

Rețeta mamei mele este foarte simplă! Pentru o tură de socată aveți nevoie de următoarele ingrediente:

  • 1o l de apă
  • 10 flori de soc (sau 15 flori, dacă acestea sunt mai mici)
  • 1 kg de zahăr (sau mai puțin dacă nu vreți să fie așa de dulce)
  • drojdie cât un bob de porumb
  • 1 lămâie întreagă tăiată felii (îmi povestea mama zilele trecute că de multe ori nu avea lămâie și punea în locul ei sare de lămâie)
  • un vas mare, de preferat borcan din sticlă

Modul de preparare:

  • florile de soc se scutură bine și se curăță de eventualele insecte (nu se spală, deoarece socata nu va mai fi la fel de parfumată)
  • intr-un vas mare se pun toate ingredientele și se amestecă până când se dizolvă zahărul
  • vasul se lasă pentru 24 de ore într-un loc cu soare, de preferință la geam (dacă nu este soare, sau nu este suficient de cald, amestecul se poate lăsa și 48 de ore), după care se strecoară, se pune în sticle și se păstrează la frigider

Folosind această rețetă veți obține o socată ușor acidulată și foarte parfumată!

Voi preparați socată? Ce rețetă aveți?

Numele meu este Adriana şi îţi urez Bun venit pe blogul Stilul meu de viață! Este un blog pentru părinți și copii, unde veți găsi multe idei despre: joacă, educaţie, organizare, gătit simplu & viaţa noastră de zi cu zi. Îţi mulţumesc pentru vizită şi te mai aştept cu drag în căsuţa mea virtuală! Despre mine & Blog ⇢

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.