Diverse

Semintele de susan

semintele de susanPentru că sunt foarte mici şi de cele mai multe ori le adăugăm în preparate doar pentru aspect, nu m-am gândit niciodată că aceste seminţe sunt atât de benefice pentru sănătate şi au un rol nutritiv important în alimentaţia noastră.

Se pare că aceste seminţe minuscule sunt faimoase de multe secole în Orientul Mijlociu şi Orientul Îndepărtat, unde sunt considerate afrodisiace 🙂 datorită conţinutului de vitamina E şi fier!

 

Ce conţin semintele de susan?

  • vitaminele E, B1, B2, B3
  • calciu, magneziu, mangan, fosfor, potasiu
  • cupru, fier, zinc
  • carbohidraţi complecşi
  • fibre
  • acizi graşi omega-6
  • proteine
  • grăsimi nesaturate.

Care sunt proprietăţile seminţelor de susan?

  • antioxidante
  • scad nivelul de colesterol
  • bogate în substanţe nutritive

Care este valoarea nutritivă a 100 gr. de seminţe de susan?

 
Cantitate100gr. Calorii Sodiu Total grăsimi Acizi graşi saturaţi Proteine Carbohidraţi Fibră
Seminţe de susan 343 3.5 mg 15.9 g 2.1 g 7.1 g 7.1 g 3.5 g

Cum putem introduce semintele de susan în alimentaţia noastră?

  • pot fi consumate ca atare, dar pentru a beneficia din plin de valorile lor nutritive este indicat să fie mestecate, nu înghiţite (consumate întregi acestea circulă nedigerate prin organism şi astfel se pierde din valoarea lor nutritivă)
  • pot fi consumate împreună cu cereale, fructe uscate şi lapte/iaurt la micul dejun
  • pot fi folosite în prepararea diferitelor „batoane energizante” (acestea sunt pe lista mea de „to do”)
  • pot fi introduse în diferite salate (mie îmi place tare mult să le introduc în salata de alge marine – combinaţia de alge, seminţe de susan şi sos de soia este foarte gustoasă), sau în diferite preparate de influenţă asiatică (eu le mai adaug când prepar legume la tigaie)
  • seminţele de susan se folosesc în prepararea celebrei tahini (pastă de susan – o pastă groasă, asemănătoare ca textură cu untul de arahide, dar lipsită de grăsimi)
  • presărate sau adăugate în compoziţia pâinii (în cazul în care preparăm pâinea în casă), seminţele de susan aduc un plus de substanţe nutritive şi o aromă distinctă
  • din seminţele de susan se prepară şi ulei, acesta fiind folosit foarte des în bucătăria asiatică (eu nu am avut ocazia să îl gust încă, dar cred că este foarte aromat)
  • din seminţele de susan se poate prepara şi lapte de susan (datorită conţinutului ridicat de calciu este indicat să fie consumat de copii, şi în mod deosebit de cei cu intoleranţă la lactoză). Eu l-am preparat şi deşi am adăugat o banană bine coaptă şi o linguriţă de miere, L. l-a refuzat cu desăvârşire 🙁 Data viitoare am să adaug şi câteva curmale pentru a-l mai aroma şi  îndulci puţin. Poate aşa o să-l bea şi L.

Acum cunoscând aceste informaţii,veţi introduce seminţele de susan în alimentaţia voastră zilnică? Eu sigur o voi face.

Ştiu că multe cititoare ale acestui blog sunt interesate de alimentaţia sănătoasă, deci vă aştept cu drag să ne împărtăşiţi din cunoştinţele voastre despre acest aliment – seminţele de susan, precum şi despre preparatele în care folosiţi seminţe de susan.

__________

Am cules aceste informaţii din cărţile: 150 de alimente esenţiale pentru imunitateGhidul alimentelor sănătoase.

Numele meu este Adriana şi îţi urez Bun venit pe blogul Stilul meu de viață! Este un blog pentru părinți și copii, unde veți găsi multe idei despre: joacă, educaţie, organizare, gătit simplu & viaţa noastră de zi cu zi. Îţi mulţumesc pentru vizită şi te mai aştept cu drag în căsuţa mea virtuală! Despre mine & Blog ⇢

9 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.