Din bucătăria mea

Scoici marinate – o cină de duminică, mai specială

Pentru toţi cei care mai încearcă şi altceva decât clasicul grătar cu cartofi pai propun o reţetă extrasimplă: scoici marinate.

Scoicile (denumire generică folosită în general de români pentru a desemna toate tipurile de moluşte bivalve) din această reţetă sunt de fapt midii italiene pe care de obicei le cumpăr din supermarket. Când le cumpăr mă uit la ele să nu fie prea murdare sau crăpate, să arate bine în general. NU mă uit la data expirării ci la data la care au fost culese – marcată de obicei pe eticheta săculeţului în care sunt ambalate.

Scoici marinate

De ce aveţi nevoie pentru această reţetă:

ingrediente pentru scoici marinate

  • un săculeţ de scoici (de obicei are cam 800 gr-1 kg). Nu este foarte scump, undeva la maxim 10 lei.
  • o lingură de unt
  • ulei de măsline
  • foi de dafin
  • usturoi cam 2-3 căţei (tăiat fin)
  • un pahar de vin alb
  • smântână
  • o mână de pătrunjel (tăiat fin)
  • sare, piper

Prima fază, şi care consumă cel mai mult timp, este curăţarea scoicilor.

curatarea scoicilor

Rupeţi „mustăţile” de pe scoici, apoi curăţaţi cochilia cu o perie aspră sau un cuţit.

IMPORTANT ! Aruncaţi toate scoicile care sunt în acest moment deschise sau crăpate.

La pasul următor puneţi pe foc o oală suficient de mare (gândiţi-vă că scoicile deschise ocupă mai mult loc), adăugaţi puţin ulei de măsline, untul, usturoiul şi 2 foi de dafin.

pregatirea scoicilor marinate

Lăsaţi puţin usturoiul la călit. Nu foarte mult, doar atât cât începe să se încălzească şi să elibereze aroma. La acest pas, dacă ardeţi usturoiul nu mai are rost să continuaţi mai bine aruncaţi şi începeţi de la început. Când aroma de usturoi se simte bine adăugaţi un pahar (aprox 200 ml) de vin alb (demisec folosesc eu).

pregatirea scoicilor marinate

Lăsaţi să fiarbă până se evaporă alcoolul şi scade puţin. După miros vă puteţi da seama dacă alcoolul s-a evaporat. La început veţi simţi vaporii de alcool însă pe măsură ce amestecul fierbe alcoolul se va evapora de tot. E momentul să adăugaţi scoicile.

scoici marinate

După ce aţi pus scoicile în oală puneţi capacul şi mai amestecaţi din când în când cu grijă (nu e absolut necesar însă). În aproximativ 5 minute scoicile ar trebui să fie deschise şi se poate trece la finalizarea reţetei. Adăugaţi smântâna şi pătrunjelul, amestecaţi să se repartizeze uniform şi le mai puteţi lăsa puţin pe foc (2 min). Puneţi sare şi piper după gust.

pregatirea scoicilor marinate, smantana, patrunjel

Mâncarea este gata!! Aranjaţi frumos în farfurii, fotografiaţi şi postaţi pe Facebook. Apoi mâncaţi cu încredere cu pâine prăjită, cu un pic de lămâie sau sos iute, după preferinţe 🙂

IMPORTANT! Aruncaţi acum toate scoicile care NU s-au deschis.

scoici marinatescoici marinate

 Altă sugestie de prezentare:scoici marinate cu sos de smantanascoici marinate cu sos de smantana

OBSERVATIE: După cum se vede din fotografii, smântâna folosită s-a cam tăiat. Recomand să folosiţi smântână lichidă pentru gătit.

 Da, este voie şi chiar recomandat să vă folosiţi de cochilii pentru a consuma sosul. 🙂

 Voi preparaţi scoici? Cum le gătiţi?

Numele meu este Adriana şi îţi urez Bun venit pe blogul Stilul meu de viață! Este un blog pentru părinți și copii, unde veți găsi multe idei despre: joacă, educaţie, organizare, gătit simplu & viaţa noastră de zi cu zi. Îţi mulţumesc pentru vizită şi te mai aştept cu drag în căsuţa mea virtuală! Despre mine & Blog ⇢

8 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.