Scoici marinate – o cină de duminică, mai specială
Pentru toţi cei care mai încearcă şi altceva decât clasicul grătar cu cartofi pai propun o reţetă extrasimplă: scoici marinate.
Scoicile (denumire generică folosită în general de români pentru a desemna toate tipurile de moluşte bivalve) din această reţetă sunt de fapt midii italiene pe care de obicei le cumpăr din supermarket. Când le cumpăr mă uit la ele să nu fie prea murdare sau crăpate, să arate bine în general. NU mă uit la data expirării ci la data la care au fost culese – marcată de obicei pe eticheta săculeţului în care sunt ambalate.
Scoici marinate
De ce aveţi nevoie pentru această reţetă:
- un săculeţ de scoici (de obicei are cam 800 gr-1 kg). Nu este foarte scump, undeva la maxim 10 lei.
- o lingură de unt
- ulei de măsline
- foi de dafin
- usturoi cam 2-3 căţei (tăiat fin)
- un pahar de vin alb
- smântână
- o mână de pătrunjel (tăiat fin)
- sare, piper
Prima fază, şi care consumă cel mai mult timp, este curăţarea scoicilor.
Rupeţi „mustăţile” de pe scoici, apoi curăţaţi cochilia cu o perie aspră sau un cuţit.
IMPORTANT ! Aruncaţi toate scoicile care sunt în acest moment deschise sau crăpate.
La pasul următor puneţi pe foc o oală suficient de mare (gândiţi-vă că scoicile deschise ocupă mai mult loc), adăugaţi puţin ulei de măsline, untul, usturoiul şi 2 foi de dafin.
Lăsaţi puţin usturoiul la călit. Nu foarte mult, doar atât cât începe să se încălzească şi să elibereze aroma. La acest pas, dacă ardeţi usturoiul nu mai are rost să continuaţi mai bine aruncaţi şi începeţi de la început. Când aroma de usturoi se simte bine adăugaţi un pahar (aprox 200 ml) de vin alb (demisec folosesc eu).
Lăsaţi să fiarbă până se evaporă alcoolul şi scade puţin. După miros vă puteţi da seama dacă alcoolul s-a evaporat. La început veţi simţi vaporii de alcool însă pe măsură ce amestecul fierbe alcoolul se va evapora de tot. E momentul să adăugaţi scoicile.
După ce aţi pus scoicile în oală puneţi capacul şi mai amestecaţi din când în când cu grijă (nu e absolut necesar însă). În aproximativ 5 minute scoicile ar trebui să fie deschise şi se poate trece la finalizarea reţetei. Adăugaţi smântâna şi pătrunjelul, amestecaţi să se repartizeze uniform şi le mai puteţi lăsa puţin pe foc (2 min). Puneţi sare şi piper după gust.
Mâncarea este gata!! Aranjaţi frumos în farfurii, fotografiaţi şi postaţi pe Facebook. Apoi mâncaţi cu încredere cu pâine prăjită, cu un pic de lămâie sau sos iute, după preferinţe 🙂
IMPORTANT! Aruncaţi acum toate scoicile care NU s-au deschis.
Altă sugestie de prezentare:
OBSERVATIE: După cum se vede din fotografii, smântâna folosită s-a cam tăiat. Recomand să folosiţi smântână lichidă pentru gătit.
Da, este voie şi chiar recomandat să vă folosiţi de cochilii pentru a consuma sosul. 🙂
Voi preparaţi scoici? Cum le gătiţi?


8 comentarii
Roxana
bine scrie tati, cu umor, ha, o sa-l mai citesc cu drag!
Adriana
Roxana, multumesc! Sper sa mai scrie 🙂
Mămica simplă
mmm, arata bine, mai ca as incerca si eu.N-am mancat niciodata scoici.
Adriana
Sunt si foarte gustoase 🙂
Si nu este o mancare foarte scumpa: la Real gasesti scoicile la aprox. 10 lei.
Mihaela Pop
DA, chiar arata bine. Si pe intelesul tuturor, inclusiv cu micile secrete. Super! Eu zic ca ar trebui sa continuie cu scrisul.
Adriana
Multumesc, Mihaela!
Aseara ne-a pregatit din nou o cina mai speciala! Sper sa scrie si despre aceasta 🙂
Aa.
Vai, ce bine arata! Singura data cand am mancat scoici nu prea mi+au placut, dar cum arata astea, serios ca as repeta experienta!
Am avut impresia intotdeauna ca se gatesc foarte greu, dar din ce vad, pare destul de simplu! Asta daca stii timpul de preparare, ca eu le-as fi fiert vreo doua ore, asa ca pe gaina!:) Uite ca am invatat ca nu e chiar asa!
Adriana
Aa. esti departe de Satu Mare?
Te-as invita o data la mine sa vezi ce gustoase sunt 🙂 Desigur, daca le gateste tati de L. 🙂