Rutina zilnica la copii + o invitaţie la discuţie!
În ceea ce priveşte rutina zilnica, în ultima perioadă fetiţa mea l-a cam luat pe NU în braţe. Indiferent ce îi spun sau ce o rog să facă, primul ei răspuns este NU.
Iată cum decurge aproape fiecare zi la noi (indiferent că este vorba de rutina zilnica de dimineaţă – când bunica este cea care trebuie să ducă muncă de lămurire, sau rutina zilnica de seară – când eu trebuie să duc muncă de lămurire):
- L. trebuie să te speli pe dinţi!
- NU! Nu vreau să mă spăl de dinţi!
- L. înainte de culcare facem duş.
- NU! Nu vreau să fac duş!
- Nu! Nu! Nu!
Trebuie să recunosc că de cele mai multe ori ajungem la ceartă, pentru că eu îmi pierd răbdarea, iar ea se încăpăţânează şi mai tare.
Oare unde greşesc? Cum ar trebui să procedez?
Încerc să îi explic de fiecare dată de ce trebuie să facă un anumit lucru:
- pe dinţi ne spălăm pentru că altfel pot apărea cariile şi o să devină dureroşi
- înainte de masă ne spălăm pe mâini pentru că altfel microbii pot ajunge în guriţă şi ne putem îmbolnăvi
- trebuie să facem duş înainte de culcare pentru că suntem transpirate şi mirosim urât
- trebuie să strângem jucăriile pentru că altfel călcăm pe ele şi se pot strica, sau ne putem chiar accidenta
- …
Este o fetiţă deşteaptă şi sunt sigură că înţelege toate aceste lucruri, dar probabil că acum trece prin faza cu NU- NU vreau! Problema este că eu îmi cam pierd răbdarea şi nu-mi place că ajungem să ne certăm din lucruri banale…
M-am gândit că poate seamănă cu mine şi are nevoie de ceva organizat, de o rutină. O rutină pe care o avea şi la grădiniţă şi poate că acum îi lipseşte… Am căutat pe internet şi am găsit foarte multe modele (poate o dovadă în plus că nu sunt singura mămică în această situaţie), dar nici una nu se potrivea 100% cu ceea ce doream eu. Aşa că am conceput eu două modele de rutina zilnica: rutina de dimineaţă şi rutina de seară. Dacă doriţi şi dacă vi se potrivesc, le puteţi descărca GRATUIT!
Am tipărit aceste două fişiere şi le-am fixat pe frigider cu ajutorul unor magneţi. O să adăugăm o bifă verde/un X roşu de fiecare dată când L. realizează/nu realizează câte un obiectiv din aceste liste. Mă gândesc la un mic stimulent/recompensă (de exemplu: citim o poveste în plus înainte de culcare, …) în cazul în care sunt îndeplinite toate obiectivele dintr-o anumită zi (la început) şi apoi dintr-o anumită săptămână.
A mai încercat cineva acest sistem? A funcţionat în cazul copiilor voştri, sau voi nu v-aţi confruntat cu această problemă?


9 comentarii
Laura
Si noi incercam un sistem asemanator. Eu am ales 4 activitati de baza la care mai am cateva cartonase optionale. Cele 4 trebuie sa le faca zilnic. Printre cele optionale se numara stransul patului (trebuie sa-l faca doar in weekend sau vacante … cand nu merge dimineata la scoala … si asa o sa fie in criza de timp), tenis, sah … cursurile la care va merge/merge seara.
La noi arata asa:
http://amintiridebuburuza.blogspot.co.uk/2013/07/activitatile-buburuzei-chore-chart.html
Momentan functioneaza. Sa vedem pentru cat timp 🙂
adriana
Laura, deci si voi v-ati confruntat cu asa ceva 🙂 Imi place ideea voastra cu cartonasele! Foarte ingenioasa!
andru
Ne confruntam si noi cu nu-uri dintr-acestea exasperante. Dar solutia a fost, la noi, diferita. Completatul tabelelor a plctisit-o grozav pe Una, oricum sirul acela de x-uri de pe foaie nu ne scutea de proteste, discutii, lamentari etc. Asa ca am transformat totul in joc si-n poveste. Nu mergem sa faca dus, ci mergem la pescuit (si fabulam pe tema asta cat timp se sapunea) sau pornim intr-o aventura pe corabia piratilor, nu ne spalam pe dinti, ci batem recordul la numarat (a avut o perioada in care era pasionata de numarat si m-am folosit de asta) etc.
Am avut grija sa tot schimb scenariul povestilor, ca sa nu se plictiseasca. Si in general a fost muuuult mai bine decat ma asteptam!
adriana
Andru, noi avem deja o saptamana de cand aplicam acest sistem. Nu ne mai certam, completam impreuna tabelul si parca este putintel mai bine. Nu stiu cat o sa mai functioneze, dar incerc sa fiu consecventa.
De fabulat fabulam si noi, dar de cele mai multe ori ramaneam doar cu fabulatul 🙂
Am incercat sa facem si mici concursuri: sa vedem cine se spala mai repede pe dinti, cine face mai multa spuma cand se spala pe maini, dar a functionat doar de cateva ori…
Laura
Draga mea,
vrei-nu-vrei, perioada asta e inevitabila. La noi au functionat bine de tot tabelele, unde desenam mutrisoare vesele/triste, pe care le numara noaptea ingerasul, pentru a-i transmite mai apoi Sfantului Nicolae. Plus ca era simplu-nu faci ceea ce trebuie, nu primesti ceea ce iti doresti. Recunosc ca educatia pe care am dat-o copiilor mei (fiind 3, la un an diferenta fiecare) a fost ceva mai dura sau restrictiva! Insa nu am avut decat de castigat. Acum, la aproape 11, 10 si 8 ani, fiecare face tot ceea ce trebuie pentru el personal, dar si pentru casa. Asta inseamna curatenie, spalat, intins-.impaturat rufe, grija pentru animalute, tot ceea ce nu depaseste puterile lor fizice. si cred ca trebuie sa fii ferma de la bun inceput cand copilul incearca impotrivirile. Nu era neaparat amenintare, dar cand treceam prin faze din aceste-gen nu vreau sa-mi spal dintii -concluzionam asa, ca pentru mine-aaaaaa! va trebui sa fac programare la dentist, caci cariile vor innegri si distruge dintisorii copilului…etc….
Eu nu cred ca putina constrangere face rau unui copil de aceasta varsta!
Dar numai tu, ca mama, stii cee se potriveste mai bine fiicei tale si cat se poate intinde coarda!
Cu drag, Laura
adriana
Laura, mi-ai dat o idee buna cu mutrisoarele vesele si triste. Cred ca le vom alterna cu bifele noastre, ca sa nu ne plictisim.
Am trecut si eu prin faza cu amenintarea dentistului, dar mi-am dat seama ca nu procedez corect: nu vreau sa prinda frica de dentist sau orice alt doctor! Asa ca am renuntat rapid. Cred ca pe moment acest sistem ni se potriveste: eu vreau sa se invete cu faptul ca aceste lucruri trebuie facute, este un ritual de dimineata/seara… Incerc sa le facem impreuna: spalat pe maini, spalat pe dinti,… sa ia exemplul meu. Iar daca nu vrea nicicum, atunci poate acel X rosu ii va aminti ca nu a facut bine…. Sa vedem cum va fi!
eumiealmeu
vazusem intr-un timp ca fetele spuneau ca le e de folos o clepsidra draguta, care ii stimuleaza pe copii.
fiul meu a folosit un calendar oferit de la un spectacol disney. cu acel calendar, in care bifa dimineata si seara, s-au facut minuni. poate copilul tau are preferinte si are nevoie de niste abtibilduri sau alte chestii. oricum, nu motivam copiii pentru a se spala pe dinti cu … dulciuri, nu? 🙂
la fiecare spalat pe dinti primeste poate o bulina si cu bulinele respective poate lua dintr-o tombola oferita de tine la sfarsit de saptamana cele mai dragute lucruri, in functie de punctaj…
spor-t! 🙂
delia cj
nu prea se vede ce scrie pe tabel… 🙁
adriana
aveti in articol link spre cele doua modele de rutina zilnica… le puteti descarca in format pdf…