Reteta sirop de zmeura, coacaze rosii, dude
Zilele acestea am cules din grădină mai multe fructe decât am putut mânca. Deoarece ar fi fost păcat să le las să se strice, m-am gândit să pregătesc un sirop din ele. Aşa că am preparat un sirop de zmeură, coacăze roşii şi dude. În total am avut aproximativ 1 kg de fructe: zmeură, coacăze roşii, dude (nu am mai mâncat de foarte mulţi ani dude).
Sirop de fructe
Ingrediente:
- 1 kg. fructe
- 500 gr. zahăr
- zeama de la o lămâie
- 300 ml. apă
Mod de preparare:
- am spălat bine fructele sub jet de apă rece
- am lăsat să se scurgă bine
- am pus fructele, zahărul, zeama de lămâie într-un vas mai mare şi le-am zdrobit folosind un mixer vertical
- am adăugat apa şi am pus amestecul la frigider până a doua zi
- am strecurat bine amestecul (prin strecurătoare nu a curs, aşa că am folosit un tifon)
- siropul rezultat l-am pus într-o oală şi l-am fiert 10 minute (nu ştiu dacă era necesar, dar m-am gândit că astfel va sta mai bine şi nu va fermenta)
- am turnat siropul fierbinte în sticlute
- am ţinut sticluţele câteva minute cu capacul în jos (acest truc l-am citit la cineva pe blog, nu mai ştiu unde, explicaţia era că astfel capacele se închid mai bine)
- am acoperit sticluţele cu un prosop mai gros şi le-am lăsat să se răcească încet
- a ieşit foarte gustos!!
Să aveţi poftă!


8 comentarii
Adriana
Voi cum preparaţi siropul de fructe pentru iarnă?
Antonia
Ptr mine e foarte migalos de preparat si nu fac decat siropul care se scurge dupa ce las zaharul sau mierea cel mai adesea peste fructele pe care vreau sa le fac gem.Il pun in sticulte mici si il tin la frigideer pana se consuma peste vara cand dorinta de a bea ceva racoritor e mai mare ca iarna.Dar si iarna avem nevoie de vitamine si congelez catina din care pregatesc sirop din cate un kg de fructe pe care le zdrobesc la blender si le storc prin tifon, apoi amestec cu miere atata cata cantitate de zeama am si il tin in frigi pana se termina, apoi fac altul din alt kg…
Adriana
Antonia, daca il prepari cu miere nu fermenteaza? Parca asa ma citit pe undeva… Ma refer la cel pe care il depozitam in camara, nu in frigider.
Cu catina mi-ai dat o idee foarte buna, doar ca in zona noastra nu prea se gaseste catina…
Antonia
Fermenteaza cu miere daca pui in camara, dar eu fac cantitati mici si le tin in frigider pana le consumam, deoarece am facut intr-un an din toata cantitatea de catina avuta si spre primavara a inceput sa fermenteze si in frigider, asa ca am schimbat metoda….Pacat ca nu se gaseste catina la voi, noi nu am racit deloc deloc toata iarna…
Carmen
in Austria si Germania siropul de fructe se face cu ajutorul unei chestii pe care o cheama Dampfentsafter. Procedeul este simplu, se pun fructele in el si se porneste focul :)) apoi se mai da un clocot cu zahar si se pune fierbinte in sticle. Cu chestia aia se poate face sirop si din mere gutui de exemplu… si – inca ceva frumos – nu trebuie scosi samburii de la fructe – de exemplu de la prune, mere etc.
Eu am facut anul asta sirop de cirese si de visine la rece, nu cu Dampfentsafter-ul. Am pus fructele intr-un lighean, am amestecat cu zahar (cam 500 gr la zahar la 1 kg de fructe), las de azi pe maine in frigider si a doua zi filtrez lichidul, il dau intr-un clocot scurt de tot si-l pun in sticle.
Adriana
Carmen, pai ceva in genul siropului la rece am facut si eu…
Dampfensafter nu stiu ce e, nu cred ca se gaseste in Romania, sau poate da?
Carmen
Dampfentsafter-ul este un sistem pentru extras sucul din fructe prin aburire hihi 🙂 o sa scriu cat de curand mai amplu despre minunea asta. N-am auzit de ea in Romania, am vazut-o acum doi ani la mama unei prietene in Austria si de atunci o folosesc si eu 🙂
In Austria se gaseste la circa 50 de euro, daca insa il cumperi mai spre sfarsitul sezonului il iei si la 25. Al meu este de email, tare frumos, cele ce le-am vazut in Austria insa sunt cele lasate de la o generatie la alta, vechi si foarte frumoase 🙂
Carmen
E foarte frumos prosopul cu care ai acoperit sticlele, cinste cui l-a facut!