Prajitură deșteaptă cu cacao
Am tot văzut pe net poze şi reţete cu „prajitură deșteaptă” şi m-am tot gândit dacă e pe bune sau nu?! Cum se poate ca dintr-un amestec lichid să iasă în final o prăjitură foarte bine separată? Se pare că nu am fost suficient de curioasă pentru că nu m-am decis să o încerc până când … ei bine până când am descoperit că există şi varianta de prajitură deșteaptă cu cacao. Rețeta care m-a convins să încerc și eu în cele din urmă prajitura desteaptă este aceasta: chocolate magic cake recipe.
Am făcut-o și pot să spun că a fost dragoste la prima mușcătură 🙂
Prajitură deșteaptă cu cacao
Ingrediente:
- 110 gr. unt
- 600 ml. lapte
- 120 gr. făină
- 45 gr. cacao
- 4 ouă
- 150 gr. zahăr
- 30 ml. cafea espresso (opțional)
- zahăr praf și fructe pentru ornat
Mod de preparare
- se topește untul într-o crăticioară și se lasă deoparte să se răcească
- laptele se încălzește și se lasă deoparte
- într-un bol se amestecă făina și pudra de cacao
- albușurile se bat spumă tare
- gălbenușurile împreună cu zahărul se amestecă bine cu ajutorul unui mixer, până când devin cremă; se adaugă untul topit, cafeaua espresso (atenție să nu fie foarte fierbinte!), făina amestecată cu pudra de cacao și laptele călduț; se mixează la viteză mică, pentru că altfel riscați să faceți “puţină mizerie” prin bucătărie 🙂
- în compoziţia obţinută se adaugă treptat albuşurile bătute spumă
- compoziţia obţinută (va fi destul de lichidă, deci nu vă speriaţi!) se toarnă într-o tavă tapetată cu hârtie de copt (eu am folosit o tavă de dimensiuni 28 x 20 cm) şi se pune la cuptor pentru aprox. 50 minute la foc mediu
- prăjitura se taie abia după ce s-a răcit foarte bine
Prăjitura s-a separat foarte frumos: două straturi de pişcot subţire umplute cu o cremă densă de cacao (ca şi o budincă de cicolată puţin mai tare). Vă recomand să o încercaţi, chiar este o prăjitură deşteaptă!
Poftă bună!


17 comentarii
Irina
Imi ploua in gura!
adriana
Irina, incearc-o! Este foarte usor de facut…mai mult dureaza pana se raceste sa poata fi taiata 🙂
Irina
Nu am oua suficiente, altfel as fi facut-o deja. Vineri e zi de cumparaturi, asa ca ramane sa incerc reteta in weekend. Revin cu impresia.
Irina
Gata! Pregatita si savurata pe indelete! Confirm ca este o prajitura geniala!
adriana
Sa va fie de bine!
Carmen
http://simplitaly.wordpress.com/2014/01/14/prajitura-inteligenta/
adriana
Deci te-am ispitit cu aceasta prajitura? Asa-i ca-i tare buna? Sa va fie de bine!
Maria
Foarte bine ti-a iesit, cred ca e delicioasa !
cris
tocmai ce am scos-o din cuptor.excelenta!
iti multumesc pentru reteta.
mult succes in continuare:)
ani
de ani de zile fac varianta „cu vanilie” am auzit de reteta cu cacao si am pus in cea de vanilie cacao ,intradevar este f. buna, data viitoare incerc reteta TA, in poza erata fffff.bine!!!!!
ani
fata mea nu mai are rabdare sa se raceasca complet, o mananca calduta…
Viata fara gluten
Multumesc pentru reteta. Eu am facut-o cu faina fara gluten. Uite cum mi-a iesit: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=203859293155304&set=pb.100005937030471.-2207520000.1394189594.&type=3&theater
Adinutza
Dar ceva pentru crestere nu pui…bicarbonat, amoniac?
adriana
nu
nico
Hello,
Vreau sa incerc reteta si ma intrebam dc ar merge si tava neagra pe care o au cuptoarele de obicei; si care sunt mai mari cam 28 cu 30cm, merge?
adriana
Probabil ca va iesi putin mai subtire…
Mary Stan
De arome gen rom, vanilie etc nu este nevoie sau iese aromata de la cafea? daca nu pun cafea este nevoie oare sa adaug ceva arome?