Prăjitură cu dovleac și cremă mascarpone
Am mâncat în Sovata la restaurantul Ciuperca Mică o prăjitură cu dovleac și cremă mascarpone absolut delicioasă! Mi-a stat gândul la ea, așa că zilele trecute am făcut și eu ceva asemănător!
Prăjitură cu dovleac și cremă mascarpone
Pentru că nu-mi plac rețetele complicate în care trebuie să cântărești o mulțime de ingredinte, m-am gândit să adaptez rețeta de negresă, care după părerea mea este cea mai simplă rețetă posibilă și cu care nu prea ai cum să dai greș!
Prăjitură cu dovleac și cremă mascarpone
Ingrediente pentru blat:
- 1 ou
- 1 cană zahăr
- 2 căni făină
- 1/2 cană ulei
- 1 cană lapte
- 1 cană dovleac copt și pasat
- 1 linguriță scorțișoară
- 1 linguriţă bicarbonat de sodiu NESTINS
1 cana ~250 gr.
Ingrediente pentru cremă:
- 200 ml frișcă lichidă
- 500 gr mascarpone
- 1 pumn nuci + 1 lingură zahăr
Mod de preparare blat:
- Toate ingredientele (pentru blat) se pun într-un bol şi se amestecă cu un tel sau folosind un mixer.
- Compoziţia obţinută se toarnă într-o tavă în care s-a pus hârtie de copt.
- Tava se lasă la cuptor aproximativ 35 minute la foc mediu (180grade) (se face testul scobitorii şi când iese scobitoarea uscată înseamnă că prăjitura este gata).
- Blatul se lasă la răcit, iar între timp se prepară crema cu mascarpone și nuci caramelizate
Mod de preparare cremă:
- Caramelizarea nucilor: Într-o crăticioară mică caramelizam zaharul, luăm de pe foc și adăugăm nucile, amestecând bine. Răsturnăm nucile îmbracate în caramel pe o hârtie de copt și le lăsăm să se răcească, după care le mărunțim (eu le-am pus într-o pungă și le-am „bătut” cu ciocanul de șnițele).
- Crema pentru această prăjitură se prepară foarte simplu: se bate frișca, după care se adaugă mascarpone și nucile caramelizate și mărunțite. Se amestecă bine și gata!
Asamblarea prăjiturii:
- Blatul se taie în două pe lungime (datorită dovleacului copt adăugat, blatul este destul de umed, să nu vă speriați că este necopt).
- Eu am pus cremă mascarpone cu nuci caramelizate atât între blaturi, cât și deasupra.
- Nu este obligatoriu să tăiați blatul în două, puteți să puneți creama doar deasupra, cum doriți voi!
- De asemenea, această prăjitură cu dovleac este bună și fără cremă mascarpone!
Iată și o felie de prăjitură cu dovleac și cremă mascarpone cu nuci caramelizate, înainte să fie devorată 🙂 :
Ce părere aveți de această prăjitură? Vă tentează?
Dacă o faceți, să veniți să-mi spuneți cum a ieșit și dacă v-a plăcut!


2 comentarii
o femeie
asa ceva nu am mancat niciodata! pare super interesanta!
Adriana
Noua ne-a placut tare mult! In week-end trebuie sa o refac 🙂