EXPERIMENT: Ou fără coajă
Am văzut de ceva timp acest experiment pe mai multe site-uri, dar abia acum am considerat că Laura este suficient de mare ca să și înțeleagă ce se întâmplă. Așa că iată și primul nostru experiment din „laboratarul de acasă”: ou fără coajă – cum putem face să dispară coaja unui ou?
EXPERIMENT: Ou fără coajă
Am spălat bine trei ouă, le-am așezat pe fiecare într-un pahar de unică folosință, după care am umplut fiecare pahar cu oțet. Un pahar l-am lăsat așa cum era, iar în celelalte două am adăugat colorant alimentar: într-un pahar am adăugat colorat alimentar de culoare roșie, iar în celălat colorant alimentar de culoare albastră.În câteva minute oțetul a început să interacționeze cu coaja oului și am observat o mulțime de bule care se formau de pe coaja oului dând impresia că oul a început să fiarbă:
După o zi la suprafața paharului s-au ridicat sedimente rezultate din dizolvarea cojii oului:
Am scos oul din paharul cu oțet și cu foarte mare grijă l-am spălat cu puțină apă pentru a scăpa de acele resturi maronii urâte. Tot atunci am schimbat și oțetul din cele 3 pahare.
După o zi de stat în oțet am observat că oul își pierduse coaja aproape in totalitate, era transparent și moale la atingere și era puțin mai mare decât în ziua anterioară. Pentru a evidenția acest lucru l-am pus lângă un alt ou cu coajă. După 2 zile de stat în oțet oul și-a pierdut în totalitate coaja, era tot moale la atingere (ca și în ziua nr.1), dar și-a schimbat culoarea într-un alb mai intens (față de ziua nr.1 când a fost aproape transparent!). De asemenea, oul părea ceva mai mare decât în ziua nr.1.
După 3 zile de stat în oțet s-a observat clar că dimensiunea acestuia a crescut considerabil. Ca și culoare și textură nu au fost mari schimbări față de ziua nr.2.
Aici sunt ouăle care au făcut parte din experimentul nostru și pe care le-am ținut 3 zile în oțet. Oul din stânga a stat în oțet simplu, oul din mijloc a stat în oțet amestecat cu colorant roșu, iar oul din dreapta a stat în oțet amestecat cu colorant albastru:
Aici se poate vedea cât de mult și-au mărit dimensiunea ouăle care au stat 3 zile în oțet:
Aici se poate vedea noua textură a oului, mult mai moale dar totuși membra este destul de fermă și protejează încă destul de bine oul. Este o senzație tare ciudată când simți oul că este moale, aproape ca și o gelatină:
Aici am analizat oul la lumina unui bec (am sperat să vedem mai clar gălbenușul, poate că lumina nu a fost suficient de puternică…):
În acest videoclip puteți vedea ce am făcut cu aceste ouă fără coajă:
La oul care a stat în oțet amestecat cu colorant roșu se vede foarte clar cum s-a colorat în roșu membrana acestuia, dar colorantul nu a reușit să coloreze și interiorul oului. Bănuiesc că în contact cu oțetul, colorantul și-a pierdut din intensitate. Am observat acest lucru și în oțetul din pahar: când am pus colorantul în oțet acesta a căpătat o culoare roșie intensă, dar după câteva minute roșul intens s-a transformat într-un roșu foarte deschis. În schimb, la oul care a stat în oțet amestecat cu colorant albastru se vede foarte clar cum colorantul a reușit să coloreze în albastru și interiorul oului:
A foar un experiment foarte frumos, care ne-a captivat pe toți din casă: de la mic la mare. E adevărat că trei zile la noi în casă a mirosit foarte tare a oțet (dacă nu suportați mirosul de oțet vă recomand să înlocuiți paharele de unică folosință cu borcane cu capac), dar cu toate acestea ne-a plăcut tare mult și deja Laura cere să facem un nou experiment!
Spor la experimente cât mai interesante!


6 comentarii
Simona
Foarte interesant experimentul vostru! L-am tot văzut și eu pe site-urile străine și mi-a atras atenția!
adriana
Da, a fost foarte interesant! Ne-a captivat pe toti, de la mic la mare 🙂
Mariana Dinu
Și noi l-am făcut zilele astea, a trebuit sa îl repetam ca un copil curios a apăsat prea tare pe membrana când îl verificam, dar le-a plăcut mult!
adriana
Eu am fost putin mai previzibila si am inceput experimentul cu 3 oua. Si noi am fost tare curioase sa vedem daca va iesi sau nu un ou saltaret 🙂
Anca Vant
Foarte interesant. Cred ca si lui Andrei o sa-i placa. Va pupam.
adriana
Sunt sigura ca o sa-i placa! Sa incercati si abia astept sa-mi povestiti cum a iesit…