Organizare

Organizarea actelor şi documentelor importante

Unul dintre lucrurile pe care am tot amânat să îl fac a fost: organizarea actelor şi documentelor importante.

organizarea actelor

În cele din urmă mi-am luat inima în dinţi şi am trecut la treabă.

Organizarea actelor şi documentelor importante

Pasul 1 – achiziţionarea lucrurilor necesare

– am avut nevoie de: dosare/bibliorafturi, folii de plastic, marker negru

Pasul 2 – sortarea actelor şi documentelor

– mi-am grupat actele şi documentele pe categorii:

  • documentele personale (certificate de naştere, certificat de căsătorie, acte de studiu, paşapoarte, asigurări de viaţă, pensii private)
  • documentele maşinii (certificat de înmatriculare, asigurare)
  • documentele locuinţei (contract de vânzare cumpărare, asigurarea locuinţei, extrase CF, chiar daca nu mai are valoare după 3 luni, am decis să-l păstrez pentru referinţă ulterioară)
  • garanţii
  • facturi din anul curent
  • facturi mai vechi (am decis să păstrez facturile + chitanţle din anul anterior) – aici am stat puţin pe gânduri, dar am decis totuşi să le păstrez…
  • contracte de utilităţi (apă, gaz, curent, RDS&RCS,…)
  • contracte cu băncile

– am păstrat doar ceea ce era necesar (aici mă refer în principal la garanţii – ce sens avea să mai păstrez garanţia la frigider, având în vedere că această garanţie a fost valabilă doar până în 2004 🙂 ). Deoarece pe multe dintre actele pe care le-am selectat pentru a fi aruncate erau trecute date personale, am avut grijă se le distrug foarte bine înainte de a le pune la container.

Pasul 3 – organizarea dosarelor cu acte şi documente importante

– actele şi documentele le-am organizat în 3 dosare/bibliorafturi

  • Dosarul nr.1: documentele personale, documentele maşinii, documentele locuinţei
  • Dosarul nr.2: garanţii, facturi din anul curent, facturi mai vechi
  • Dosarul nr.3: contracte de utilităţi, contracte cu băncile

– cu ajutorul marker-ului am notat pe fiecar dosar ce conţine

Pasul 4 – depozitarea dosarelor cu acte şi documente importante

– deoarece este vorba de acte şi documente foarte importante, am avut grijă să le depozitez cât mai sus (într-o zonă închisă din cadrul bibliotecii), pentru a nu fi accesibile mânuţelor curioase ale lui L. 🙂

Cam asta a fost tot!

Acum îmi este mult mai uşor să găsesc ceva când am nevoie!

Numele meu este Adriana şi îţi urez Bun venit pe blogul Stilul meu de viață! Este un blog pentru părinți și copii, unde veți găsi multe idei despre: joacă, educaţie, organizare, gătit simplu & viaţa noastră de zi cu zi. Îţi mulţumesc pentru vizită şi te mai aştept cu drag în căsuţa mea virtuală! Despre mine & Blog ⇢

6 comentarii

  • Iuliana

    Eu le am pe toate intr-un foarte mare dosar cu multe file de plastic in interior. Cand am nevoie de ceva iau dosarul care cantareste o tona si scotocesc prin toate filele sa gasesc ce-mi trebuie. Ideea ta cu bibliorafturi separate pentru fiecare categorie e mult mai buna. Si la garantii ar trebui sa fac ordine, ca multe au expirat demult…

  • Raluca M.

    Si eu am un sistem similar cu al tau, 2 bibliorafturi, unul cu documente strict personale: certificate de nastere, pasapoarte, analize medicale, etc si unul pentru casa cu garantii, contracte, verificari, actele casei, masinii, etc. Facturile cu dovada platii nu le pastrez.

    Ce mai am eu de facut aici este sa scriu pe fiecare biblioraft exact ce cuprinde si sa pun un dosar special pentru fiecare subcategorie din biblioraft. Dar cum urasc ordonatul hartiilor, asta este o actiune pe care o aman cat de mult pot! 🙂

    • adriana

      Raluca, eu pastrez facturile+chitantele din anii trecuti, pentru ca am patit-o odata cu un sold aparut din senin pe o factura de apa… O alta solutie ar fi scanarea lor si pastrarea in format digital, dar acest lucru necesita resurse si timp.

  • Laura

    Si eu le tin de ani de zile in bibliorafturi, pe categorii, asa mi-e foarte usor sa gasesc ceva cand am nevoie. Periodic fac ordine si arunc din facturile vechi, cam o data pe an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.