Locuri de vizitat

România pas cu pas – Obiective turistice Satu Mare. Ce pot vizita în orașul Satu Mare?

Obiective turistice Satu Mare – pentru noi sătmărenii poate că sună ciudat… dar oraşul nostru are multe obiective frumoase. Mi-a luat puţin timp până am scris acest articol, m-am documentat puţin şi în final iată ce vă recomand eu să vizitaţi dacă ajungeţi în Satu Mare.

Obiective turistice Satu Mare. Ce pot vizita în orașul Satu Mare?

Palatul Administrativ Satu Mare – construit în perioada 1972-1984 Palatului Administrativ a fost la vremea respectivă cea mai înaltă clădire din România, depăşind cu 2.6 metri clădirea Hotelului Intercontinental din Bucureşti. Clădirea are 97 metri, 18 etaje, 12.000 de metri pătraţi şi găzduieşte următoarele instituţii: Primăria, Consiliul Local, Consiliul Judeţean şi Prefectura (sper să nu greşesc…)

palatul administrativ satu mareCasa de cultură G.M.Zamfirescu – clădirea se află în Centrul Nou, în vecinătatea Palatului Administrativ. Aici se desfăşoară diverse activităţi artistice şi culturale.

casa de cultura g.m.zamfirescuHotelul Dacia – din perspectiva mea, aceasta este cea mai frumoasă construcţie a oraşului. Poate sunt puţin subiectivă, pentru că aici este locul unde am avut petrecerea la căsătoria noastră, dar uitaţi-vă şi noi la ea, nu este superbă? Este o clădire foarte frumoasă, dar din păcate este lăsată în paragină şi se degradează de la an la an.

hotel dacia satu mareHotelul a fost construit în anul 1902 (proiectul fiind premiat la un concurs de arhitectură la Viena) pe locul vechii primării a oraşului. Este una dintre cele mai frumoase clădiri în stil secession din Transilvania. Clădirea are o faţadă deosebit de expresivă, fiind segmentată în mai multe registre, fiecare registru fiind delimitat de coloane adosate, terminate cu fleuroane tipice pentru secession. Motivele decorative sunt realizate din piese de ceramică smălţuită. Tot piese din ceramică smălţuită sunt folosite şi la acoperiş (în locul ţiglelor obişnuite), acestea fiind aşezate ingenios după colorit în două nuanţe de albastru, conferind astfel suprafeţei acoperişului un joc interesant de forme geometrice.

Statuia Dr. Vasile Lucaciu – a fost ridicată în semn de recunoştinţă faţă de activitatea şi viaţa celui care a fost Vasile Lucaciu. Statuia este amplasată în Parcul Central al municipiului Satu Mare şi are o dimensiune impunătoare:  peste 4.5 m înălţime. Dr. Vasile Lucaciu este reprezentat în contrapost, cu o figură expresivă şi cu privirea îndreptată în zare. În mâna stângă ţine o cruce, iar în mâna dreaptă o filacteră pe care se află inscripţia: „Procesul Memorandumului”. Pe soclu este amplasat un basorelief care reprezintă un soldat român care străpunge cu suliţa un balaur, semnificând victoria binelui asupra răului.

statuia vasile lucaciuStatuia are o istorie interesantă (pe care am aflat-o şi eu abia acum, documentându-mă pentru acest articol):

  • în anul 1935 statuia a fost turnată în bronz la Uzinele metalurgice „Malaxa” din Bucureşti
  • în primăvara anului 1936 statuia a fost expusă pentru scurt timp în faţa Ateneului Român din Bucureşti
  • în 13 decembrie 1936 a avut loc dezvelirea statuii în Satu Mare
  • în urma dictatului de la Viena din 1940, autorităţile horthyste au decis că statuia este incompatibilă cu oraşul Satu Mare. Aflând de acest lucru, câţiva sătmăreni patrioţi au demontat statuia şi au trimis-o la Lugoj, unde a stat până în 1942
  • în anul 1942 statuia a fost montată în centrul oraşului Alba Iulia, unde a stat până în anul 1948, an în care a fost demontată şi depusă la Muzeul Unirii din Alba Iulia
  • în anul 1958 statuia a fost dusă la Bucureşti şi expusă în curtea Muzeului Cornel Medrea (artistul care a realizat această statuie)
  • în 30 noiembrie 1968 a avut loc reinstalarea statuii în Satu Mare, oraşul căruia îi aparţinea de drept.

Biserica Reformată „CU LANŢURI” – construcţia acestei biserici s-a desfăşurat pe parcursul a 19 ani (1793-1802). Concepţia arhitecturală a acestei biserici este în manieră barocă. Datorită faptului că în anul 1862 biserica a fost împrejmuită cu stâlpi legaţi între ei cu lanţuri din fier, i s-a dat denumirea uzuală de „biserica cu lanţuri”. În anul 1944 clădirea bisericii a fost afectată de bombardament, fiind restaurată în perioada 1944-1947.

biserica cu lanturi

Biserica Romano Catolică „CALVARIA” – a fost construită în anul 1844 pe urmele vechii cetăţi Castrum – Zothmar. Din cauza solului nisipos fundaţia a cedat şi zidurile bisericii s-au crăpat. Biserica a fost reconstruită în întregime în perioada 1908-1909 de către fraţii Weszelovszky.

biserica romano catolica calvariaCatedrala Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” – respectă stilul bisericilor româneşti cu brâul exterior specific. Intrarea în biserică se face printr-un portal monumental: arcade sprijinite pe şase coloane. Este biserica unde în urmă cu 11 ani am avut cununia religioasă, deci o simt mai aproape de sufletul meu.

Catedrala Adormirea Maicii DomnuluiStatuia Lupoaica – este o copie a celebrei Lupoaice Napocene, executată de sculptorul Radu Ciobanu.

statuia lupoaica satu mareCatedrala Romano Catolică – această catedrală a fost construită în două etape: prima etapă între anii 1786-1798 (construcţia de bază), iar a doua etapă în anul 1837 (lucrări de extindere ce au cuprins: construcţia cupolei centrale, a celor două nave laterale şi a două turnuri la faţada vestică). Construcţia este realizată în stil neoclasic, are un portal monumental cu fronton atic susţinut de şase coloane cu capiteluri corintice. Pictura interioară s-a realizat în mai multe etape, de către pictori renumiţi ai timpului. Deasupra altarului şi a corului se află patru ferestre cu vitralii. În anul 1944 clădirea catedralei a fost deteriorată de bombardament, dar a fost restaurată în perioada 1957-1961.

catedrala romano catolicaTurnul Pompierilor – s-a construit în perioada 1903-1904. Până la construcţia acestui turn serviciul de supraveghere al pompierilor se făcea de la nivelul celor două turnuri ale Catedralei Romano Catolice. Pentru a înlătura acest inconvenient, episcopul Meszleny Iuliu a donat 20.000 de coroane de aur pentru construcţia acestui turn.Turnul are o înălţime totală de 45 de metri şi este format dintr-un soclu cu secţiune pătrată şi un tambur de formă cilindrică. La înălţimea de 33,75 m se află o platformă cu balustradă circulară pentru supraveghere. Turnul se termină cu o cupolă în formă de clopot. În vârful cupolei este montată o veche stemă a oraşului.

turnul pompierilor satu mareColegiul National „Mihai Eminescu” – este instituţia de învăţământ cea mai reprezentativă a oraşului Satu Mare (şi ca să mă laud, o să spun că aici am învăţat şi eu). Clădirea se află pe locul unui edificiu care a aparţinut iezuiţilor – Rezidenţia. Şcoala iezuită a funcţionat până în anul 1920, cu o întrerupere în perioada 1786-1804. În anul 1920 se înfiinţează liceul „Mihai Eminescu”, care excelează şi azi în rândul instituţiilor de învăţământ din judeţ.

colegiul national mihai eminescu satu mareSinagoga – este construită în stil maur la începutul secolului. Clădirea prezintă o faţadă tripartită cu avancorp central alături de care se află casa de rugăciune cu templul. Templul şi sinagoga au fost construite la interval de peste 50 de ani, iar arhitectura lor este foarte diferită. Şi destinaţia lor actuală este foarte diferită: în timp ce sinagoga este exclusiv o casă de rugăciune, în templu se organizează frecvent diferite activităţi culturale.

sinagoga din satu mare

 

Acestea sunt obiectivele turistice din Satu Mare pe care vi le recomand eu. Desigur, dacă doream să fiu cârcotaşă puneam mai mult accentul pe faptul că: multe dintre clădirile oraşului sunt într-un stadiu avansat de degradare, în oraş nu avem mall (avem doar o tentativă de mall cu 5 magazine în el :)), nu avem McDonalds, nu avem nuştiuce supermarket-uri, dar eu am vrut să pun accent pe partea frumoasă şi istorică a oraşului. Sper că v-am convins să veniţi să vizitaţi oraşul Satu Mare. Dacă aveţi cumva drum prin Satu Mare nu ezitaţi să mă contactaţi, mi-ar face mare plăcere să stăm puţin la taclale.

Am să revin cu un articol privind posibilităţile de distracţie în Satu Mare – dar mai trebuie să mă documentez/informez şi în acest domeniu!

PS. Dacă ţi-a plăcut acest articol, nu ezita să foloseşti butoanele de mai jos pentru a ajunge la cât mai multă lume! Mulţumesc!

Numele meu este Adriana şi îţi urez Bun venit pe blogul Stilul meu de viață! Este un blog pentru părinți și copii, unde veți găsi multe idei despre: joacă, educaţie, organizare, gătit simplu & viaţa noastră de zi cu zi. Îţi mulţumesc pentru vizită şi te mai aştept cu drag în căsuţa mea virtuală! Despre mine & Blog ⇢

Un comentariu

  • Drugea Gheorghe

    Multumesc pentru sfaturi; din pacate, ghidul Michelin a uitat ca exista si Satu Mare, asa ca, la viitoarea editie ar trebui ca edilii sa incerce sa ia legatura cu elaboratorii ca macar o prezentare precum cea pe care ati facut-o sa fie inclusa in ghid.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.