Cărți pentru copii

Mărunțilă și Bancnoțilă – carte de educație financiară pentru copii!

Mărunțilă și Bancnoțilă este o carte de educație financiară pentru copii (nu cred că este prima, dar cu siguranță printre puținele cărți pentru copii care abordează acest subiect). Autoarea cărții este Roxana Bucur, planificator și consultant finaciar independent. Din dorința de a împărtăși ceea ce cunoaște în acest domeniu, Roxana a luat decizia de a scrie acestă carte de educație financiară pentru copii, creând astfel o bază educațională în acest domeniu, încă de la cele mai fragede vârste. O decizie foarte înțeleaptă, aș spune eu, deoarece acest moment este cel care cimentează obișnuințele și comportamentele financiare ce determină gradul de realizare al obiectivelor financiare la vârstă adultă.

Mărunțilă și Bancnoțilă

Mărunțilă și Bancnoțină, carte de educație financiară pentru copii

Setul Mărunțilă și Bancnoțilă cuprinde 2 cărți: o carte de povești și o carte de colorat.

Mărunțilă și Bancnoțină, carte de educație financiară pentru copii

Noi am început cu cartea de povești. Am citit povestea celor doi frați: Mărunțilă și Bancnoțilă din Regatul Să Facem. Acești doi frați sunt total opuși ca și mentalitate:  Bancnoțilă – deși este cel mai mic, este foarte strângător și cu un obiectiv bine stabilit, în timp ce fratele mai mare Bancnoțilă – este mai risipitor și fără un obiectiv stabilit, ci doar cu gândul la dulciurile pe care și le poate cumpăra și împărți împreună cu prietenii.

Mărunțilă și Bancnoțilă, pagină din carte

Nu vreau să vă dezvălui firul poveștii (vă las pe voi să-l descoperiți), dar totuși vă spun faptul că ambii frați sunt recompensați pentru munca pe care o depun. Astfel Mărunțilă primește câte o monedă, iar Bancnoțilă (pentru că este mai mare, iar munca prestată de el este mai grea și mai solicitantă) primește o bancnotă. Cu toate acestea, Bancnoțilă nu prea reușește să strângă prea multți bani. Oare de ce?

Ca să înțeleagă Laura mai bine diferența dintre valoarea unei bancnote și valoare unei monede, am scos din pușculița ei o bancnotă de un leu și monede de 50 bani, 10 bani, 5 bani și 1 ban. Am pus-o să facă grămăjoare de monede care să aibă valoarea unei bancnote de 1 leu.

1 leu, bancnotă și monede

Ne-am gândit la Mărunțilă care:

  • ar trebui să lucreze de 2 ori mai mult decât Bancnoțilă (dacă el ar primi monede de 50 bani, iar Bancnoțilă o bancnotă de 1 leu)
  • ar trebui să lucreze de 10 ori mai mult decât Bancnoțilă (dacă el ar primi monede de 10 bani, iar Bancnoțilă o bancnotă de 1 leu)
  • ar trebui să lucreze de 20 ori mai mult decât Bancnoțilă (dacă el ar primi monede de 5  bani, iar Bancnoțilă o bancnotă de 1 leu)
  • ar trebui să lucreze de 100 ori mai mult decât Bancnoțilă (dacă el ar primi monede de 1 ban, iar Bancnoțilă o bancnotă de 1 leu)

Pe parcursul lecturii am discutat puțin cu Laura despre noțiunile de venit și economisire sau risipă, stabilirea unui obiectiv financiar pe termen scurt sau mai lung, precum și despre ideea de contribuție sau donare.

Pe scurt, iată doar câteva idei din discuția noastră pornind de la povestea din carte:

  • Este bine să cheltuim toți banii pe care îi avem sau mai bine economisim o parte din ei pentru diverse lucruri mai mari pe care ni le dorim (avem nevoie) sau pentru diverse situații neprevăzute?
  • Cum putem economisi bani? Unde îi păstrăm? (Laura are o pușculiță în care își strânge banii pe care îi primește cu diverse ocazii. Din acești bani își cumpără diverse chestii pe care și le dorește. Când se strânge o sumă mai mare știe că mergem și îi depunem în contul ei din bancă. Tot acolo știe că se strânge alocația pe care o primește în fiecare lună.)
  • Este bine sau nu să dăm bani diverselor persoane care ne cer? (Oferitul banilor este o chestiune mai delicată și parcă trebuie analizat fiecare caz în parte: cunoaștem bine persoana respectivă, pentru ce are nevoie de bani, este o persoana de încredere, etc? De regulă, eu nu prea sunt de acord cu oferitul banilor, în schimb prefer să doneze bani pentru diverse cauze în care cred, de exemplu pentru campania InimiCusuteAsociația Inima Copiilor)

Cartea de colorat conține imagini din cartea de povești. Aceste imagini pot fi colorate de către copii.

Mărunțilă și Bancnoțilă, carte de colorat

Spor la citit!

Numele meu este Adriana şi îţi urez Bun venit pe blogul Stilul meu de viață! Este un blog pentru părinți și copii, unde veți găsi multe idei despre: joacă, educaţie, organizare, gătit simplu & viaţa noastră de zi cu zi. Îţi mulţumesc pentru vizită şi te mai aştept cu drag în căsuţa mea virtuală! Despre mine & Blog ⇢

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.