Locuri de vizitat

România pas cu pas – Mănăstirea Cozia

Mănăstirea Cozia este o ctitorie a Voievodului Ţării Româneşti – Mircea cel Bătrân.

manastirea cozia

Mănăstirea Cozia se află pe malul râului Olt, pe drumul naţional Râmnicu Vâlcea – Sibiu, la 22 km de Râmnicu Vâlcea şi 75 km de Sibiu. Mănăstirea a fost zidită între anii 1386-1389 şi 1393.

Biserica mare: stil bizantin autentic
manastirea coziamanastirea coziaPicturi din incinta bisericii:

manastirea cozia manastirea cozia

În Biserica Mare de la Manastirea Cozia se odihnesc rămăşiţele pământeşti ale lui Mircea cel Bătrân, precum şi ale Maicii Teofana – mama lui Mihai Viteazu (care după asasinarea fiului său pe Câmpia Turzii s-a călugărit la Mănăstirea Cozia sub numele de Teofana monahia).

manastirea cozia manastirea cozia

În faţa Bisericii mari de la Manastirea Cozia se află o fântână în formă octogonală cu bazin de piatră, care are în mijloc o cruce de piatră cu inscripţie. De Bobotează şi Izvorul Tămăduirii apa din această fântână este sfinţită pentru tămăduirea bolnavilor şi pentru agheasma mare care se păstrează pentru folosinţele de peste an.

manastirea coziamanastirea coziaNu am înţeles de ce aruncă lumea monezi şi bani în această fântână, dar cine ştie…o fi având o semnificaţie şi acest lucru… manastirea cozia

În incinta Mănăstirii Cozia există şi un muzeu, unde sunt expuse obiecte vechi bisericeşti: icoane pictate pe lemn şi pe sticlă, obiecte de cult, diferite manuscrise.

Biserica Mănăstirii Cozia este înconjurată de chilii (a căror balcoane sunt pline de flori minunate), iar curtea este plină de trandafiri şi alte flori care îţi bucură sufletul şi te încarcă cu energie pozitivă! Este un loc magic, ceva ce este greu de descris în cuvinte!

manastirea cozia

Voi aţi vizitat Mănăstirea Cozia? Ce impresie v-a făcut?

Numele meu este Adriana şi îţi urez Bun venit pe blogul Stilul meu de viață! Este un blog pentru părinți și copii, unde veți găsi multe idei despre: joacă, educaţie, organizare, gătit simplu & viaţa noastră de zi cu zi. Îţi mulţumesc pentru vizită şi te mai aştept cu drag în căsuţa mea virtuală! Despre mine & Blog ⇢

3 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.