Leo în drum spre frizer, un joc de echipă pentru 6 ani+
Leo în drum spre frizer este un joc de echipă pentru 2 – 5 jucători de peste 6 ani. Acest joc se deosebește de alte jocuri de masă prin stilul cooperativ, jucătorii trebuind să lucreze ca o adevărată echipă pentru a putea fi victorioși. În plus, acțiunea jocului se petrece contra timp, memoria e pusă la încercare prin toate informațiile pe care jucătorii trebuie să le rețină, iar bucuria reușitei e amplificată prin fiecare participant!
Numărul de jucători : 2 – 5 jucători.
Vârsta recomandată: 6 ani +.
Leo în drum spre frizer
***
Ce conține cutia cu jocul Leo în drum spre frizer?
Cutia conține:
- 30 de cartonașe de drum
- 20 de cărți de deplasare
- 1 ceas deșteptător (cu un arătător)
- 1 cartonaș de pornire (patul lui Leo)
- 1 cartonaș de destinație (scaunul de frizerie)
- 5 piese puzzle (coama lui Leo)
- 1 pion din lemn (Leo)
Descrierea jocului
Leul Leo are urgent nevoie de o tunsoare deoarece coama lui a scăpat de sub control. De aceea, Leo porneşte la drum ca să ajungă la salonul de frizerie al lui Bobo. Dar Leo zăboveşte mult în plimbarea sa, stând la taifas la marginea drumului cu animalele pe care le întâlneşte: zebra, rinocerul, crocodilul, papagalul și leoaica!
Care este scopul jocului?
Scopul jocului: Jucătorii trebuie să își unească forțele pentru a-l duce pe Leo la salonul de frizerie al lui Bobo înainte de ora închiderii. Au la dispoziţie în total 5 zile. În primele zile jucătorii au posibilitatea să cunoască mai bine drumul şi încearcă să-l memoreze. Dar pentru a câştiga partida, cel târziu până în seara celei de-a 5-a zi trebuie să reuşească să-l aducă pe Leo la frizer!
Descrierea pieselor jocului
1. Cartonașele de drum
În cutia de joc se găsesc 30 de cartonașe de drum.
Pe spatele cartonașelor se regăsesc elemente din junglă: 6 cartonașe cu luminiș, 6 cartonașe cu pădure, 6 cartonașe cu lac, 6 cartonașe cu stânci și 6 cartonașe cu palmieri.
Pe fața cartonașelor se regăsesc indicatoare de direcție și animale: 5 cartonașe cu indicator, 5 cartonașe cu zebră, 5 cartonașe cu rinocer, 5 cartonașe cu crocodil, 5 cartonașe cu papagal și 5 cartonașe cu leoaică.
Cartonașele cu indicatoare de direcție: sunt 5 astfel de cartonașe în joc, iar 0 (zero) reprezintă numărul de ore pe care Leo îl pierde (adică, în acest caz, nu pierde timp!!!) stând la vorbă, dacă ajunge pe acest cartonaș.
Cartonașele cu animale au alocat un număr de ore (de la 1 la 5) care reprezintă numărul de ore pe care Leo îl pierde stând la vorbă, dacă ajunge pe acest cartonaș. Fiecare cartonaș cu animale există în culorile: albastru, galben, roz, roșu și violet.
Cartonașele cu zebră au alocate 1 oră: dacă Leo ajunge pe unul dintre aceste cartonașe, va sta de vorbă cu zebra timp de 1 oră, deci va întârzia 1 oră în drumul său spre frizeria lui Bobo.
Cartonașele cu rinocer au alocate 2 ore: dacă Leo ajunge pe unul dintre aceste cartonașe, va sta de vorbă cu rinocerul timp de 2 ore, deci va întârzia 2 ore în drumul său spre frizeria lui Bobo.
Cartonașele cu crocodil au alocate 3 ore: dacă Leo ajunge pe unul dintre aceste cartonașe, va sta de vorbă cu crocodilul timp de 3 ore, deci va întârzia 3 ore în drumul său spre frizeria lui Bobo.
Cartonașele cu papagal au alocate 4 ore: dacă Leo ajunge pe unul dintre aceste cartonașe, va sta de vorbă cu papagalul timp de 4 ore, deci va întârzia 4 ore în drumul său spre frizeria lui Bobo.
Cartonașele cu leoaica au alocate 5 ore: dacă Leo ajunge pe unul dintre aceste cartonașe, va sta de vorbă cu leoaica timp de 5 ore, deci va întârzia 5 ore în drumul său spre frizeria lui Bobo.
2. Cărțile de deplasare
În cutia de joc se găsesc 20 de cărți de deplasare.
Pe spatele cărților de deplasare se regăsesc amprentele lui Leo.
Pe fața cărților de deplasare se regăsesc imagini cu Leo în mișcare inscripționate cu o cifră de la 1 la 4. Fiecare valoare există în culorile albastru, galben, roz, roșu și violet.
3. Celelalte piese
În cutia de joc se mai regăsesc următoarele piese: ceasul deșteptător, 1 cartonaș de pornire (patul lui Leo), 1 cartonaș de destinație (scaunul de frizerie), 5 piese puzzle (coama lui Leo) și 1 pion din lemn (Leo)
Cum se pregătește jocul?
1. Se depune cartonaşul de pornire cu patul lui Leo în mijlocul mesei şi se aşeză pe acesta pionul din lemn care îl reprezintă pe Leo.
2. Se amestecă acoperit toate cartonaşele de drum, feţele cu junglă ale cărţilor fiind întoarse în sus. Pornind de la cartonaşul de pornire, jucătorii formează din cartonaşele de drum un traseu cu parcurs aleatoriu. Drumul nu are voie să aibă ramificaţii, dar poate avea oricât de multe curbe.
3. Se așează la capătul drumului cartonaşul de destinaţie cu scaunul de frizerie din salonul lui Bobo.
4. Se depune elementul puzzle cu chipul lui Leo lângă cartonaşul de pornire şi se aşează lângă acesta, drept rezervă, restul pieselor ce formează coama.
5. Jucătorul cu părul cel mai scurt așează ceasul deșteptător în fața sa şi potriveşte arătătorul ceasului la ora 8.
6. Jucătorul cu părul cel mai lung începe partida.
7. Se amestecă toate cărţile de deplasare întoarse cu feţele în jos şi se împart toate rând pe rând, începând cu jucătorul de pornire. Jucătorii îşi iau cărţile în mână, astfel încât ceilalţi să nu poată vedea feţele cărţilor lor.
Desfășurarea jocului
O ZI
Jocul se desfăşoară în sensul acelor de ceasornic. Când un jucător urmează la rând, acesta joacă o carte la alegere din mână şi o depune descoperit în faţa sa. Apoi avansează cu Leo pe drum cu numărul de paşi indicat pe cartea pe care tocmai a jucat-o. Întoarce cartonaşul pe care s-a oprit Leo și îl așează pe Leo lângă cartonaş.
În acest moment există 3 situații:
Situația nr. 1 – Cartonaşul de drum arată un animal, iar culoarea corespunde culorii cărţii jucate. În această situație: Leo nu-şi pierde timpul, deci jucătorul nu va muta mai departe arătătorul ceasului deşteptător.
De exemplu, în acest caz cartea jucată are culoarea albastră, iar cartonașul de drum are tot culoarea albastră. Cele două culori sunt identice, deci arătătorul ceasului deșteptător nu trebuie mutat.
Situația nr. 2 – Cartonaşul de drum arată un animal, iar culoarea NU corespunde culorii cărţii jucate. În această situație: Leo pierde timp prețios, iar jucătorul trebuie să mute arătătorul ceasului deşteptător înainte cu numărul de ore indicat de simbolul cu ceas de pe cartonaşul cu drum.
De exemplu, în acest caz cartea jucată are culoarea roz, iar cartonașul de drum are culoarea galbenă. Cele două culori sunt diferite, deci arătătorul ceasului deșteptător trebuie mutat înainte cu 4 ore (conform cifrei 4 de pe cartea de joc): de la ora 8 la ora 11.
Situația nr. 2 – Cartonaşul de drum arată un indicator de direcție. În această situație: Leo nu-şi pierde timpul, deci jucătorul nu va muta mai departe arătătorul ceasului deşteptător.
De exemplu, în acest caz cartonașul de drum un indicator de direcție. Nu contează culoarea cărții de joc, iar arătătorul ceasului deșteptător nu trebuie mutat.
SFÂRȘITUL UNEI ZILE
În momentul în care arătătorul ceasului deşteptător arată din nou ora 8 sau trece de această oră, la salonul de frizerie al lui Bobo este ora închiderii, iar lui Leo nu-i rămâne altceva de făcut, decât să-şi încerce norocul încă o dată în ziua următoare.
Jucătorii pregătesc noua zi după cum urmează:
1. Leo se întoarce pe cartonaşul de pornire.
2. Coama lui Leo creşte, jucătorii atașând de capul lui Leo o piesă de puzzle cu coamă la alegere din rezervă.
3. Arătătorul ceasului deşteptător este potrivit din nou la ora 8.
4. Jucătorul care ar fi urmat la rând în ziua precedentă, va fi jucătorul de pornire din noua zi.
5. Se emestecă toate cărţile de deplasare și se împart din nou jucătorilor.
6. În timp ce pregătesc noua zi, jucătorii încearcă să memoreze cât se poate de bine cartonaşele de drum descoperite. Apoi aceste cartonaşe sunt întoarse şi ele cu faţa cu junglă în sus, fără ca ordinea cartonaşelor să fie modificată.
O NOUĂ ZI
După încheierea pregătirilor, începe o nouă zi care se desfăşoară conform zilei precedente, doar că acum jucătorii dispun de ceva mai multe informaţii despre cartonaşele care formează drumul spre frizer. Ei pot profita de aceste cunoştinţe pentru a ajunge cu cărţile din mâna lor direct pe cartonaşe de drum de aceeaşi culoare, evitând pierderea de timp.
Regulă generală: Jucătorii îşi pot da reciproc sugestii în legătură cu cartea care ar trebui jucată şi îşi pot împărtăşi cunoştinţele referitoare la cartonaşele de drum. Dar la urma urmei, jucătorul care este la rând poate decide singur, ce carte doreşte să joace.
SFÂRȘITUL JOCULUI
Jocul ia pe loc sfârşit într-una dintre următoarele 2 situații:
1. Leo se așează pe scaunul de frizerie înainte ca arătătorul ceasului să indice sau să treacă de ora 8. În această situație Leo a izbutit să ajungă la timp la frizerie şi jucătorii au câştigat partida.
2. La pregătirea celei de-a 5-a zi, jucătorii finalizează puzzle-ul cu coama lui Leo, însă nici în cursul celei de-a 5-a zi nu reuşesc să-l aducă pe Leo în timp util la frizer. În această situație Leo nu a izbutit să ajungă la timp la frizer și jucătorii, din păcate, au pierdut partida.
Recomand sau nu recomand acest joc?
Chiar dacă regulile pot fi intimidante, acestea nu sunt complicate, iar după câteva partide jucate copiii nu vor mai avea nevoie de regulamentul jocului (și noi primele partide le-am jucat cu regulemantul la îndemână!).
Mi-am plăcut jocul și îl recomand, deoarece este un joc de tip cooperativ, în care jucătorii trebuie să lucreze ca o adevărată echipă pentru a putea fi victorioși și a-l ajuta pe Leo să ajungă la timp la frizer.
De unde poate fi achiziționat jocul?
Jocul Leo în drum spre frizer poate fi achiziționat de AICI.
Mai multe detalii despre acest joc găsiți AICI!
_________
Voi aveți acest joc? Ce păreri aveți despre el?

