Lamai murate (în stil marocan)
În reţetele culinare cu influenţe marocane (arabe) am văzut că se folosesc foarte des aceste lamai murate. Am căutat pe net reţeta şi am fost surprinsă de cât de uşor pot fi preparate. Aşa că le-am încercat şi eu. Nu mai trebuie decât să aştept câteva săptămâni până vor fi murate (timp în care trebuie să găsesc un preparat la care să le folosesc).
Lamai murate (în stil marocan)
Ingrediente:
– 6 lămâi (sau câte este nevoie pentru a umple borcanul)
– 7 linguriţe de sare grunjoasă
– boabe de piper
– 5 – 6 foi de dafin
Mod de preparare:
– am spălat bine lămâile şi le-am lăsat pentru câteva ore într-un bol în apă cu bicarbonat (am citit eu undeva că astfel se mai elimină din bacteriile şi pesticidele din coaja lămâii)
– am tăiat fiecare lămâie în patru, însă nu până la capăt ci pe trei sferturi din lungime
– în fiecare lămâie tăiată am adăugat o linguriţă de sare
– pe fundul borcanului am pus 1 linguriţă de sare, câteva boabe de piper şi câteva foi de dafin
– am început să aşez lămâile în borcan strângându-le uşor în palmă pentru a-şi lăsa zeama
– după o zi lămâile din borcan s-au acoperit cu zeamă
– am pus borcanul în cămară şi acum nu mai trebuie decât să aştept 🙂
Voi aţi pus lămâi la murat? Aţi gătit cu astfel de lămâi?


4 comentarii
Irina
Foarte interesant!
Si cum se consuma? Se adauga la mancare, sau se mananca gen salata langa mancare?
Adriana
Irina, se adauga in mancare (doar coaja, fara pulpa). Eu ma gandesc sa le folosesc intr-un cus-cus cu legume, la un peste la cuptor, la carne de pui,…
Loredana
Noi folosim destul de mult lamai, dar nu le-am pus pana acum la murat.
Arata foarte bine in borcan!
dr MAG
chiar am sa incerc…ma duc sa o intreb pe mama …de la un timp,de cate ori citesc ceva nou pentru mine pe bloguri,in domeniul culinar,si apoi o intreb…imi raspunde tacticos „stiam!”…asa e,are o varsta dar cand era tanara facea de toate.multam de reteta!o zi minunata sa ai!