Diverse

Înghetata – caietul cu reţete

Pe canicula aceasta, ce poate fi mai potrivit decât o inghetata. Am găsit în caietul cu reţete: modalitatea prin care se pregătea pe vremuri îngheţata (când nu exista aparat de făcut îngheţată), precum şi câteva reţete delicioase de îngheţată.

 Inghetata – caietul cu reţete vechi

Pune amestecul în maşină, punem capacul şi învârtim repede. Cu cât îngheţata se întăreşte, învârteala devine mai grea. Îngheţata este gata când devina ca untul. Gheţa cu sare trebuie mereau adaugată!Pentru a prepara îngheţata e trebuinţă de o maşină de îngheţată. Aceasta are forma uneu cutii cu capac, făcută din tinichea sau cositor. Această cutieo punem într-un ciubăr cu gheaţă pe care  o mestecăm cu sare grunjoasă (oare de ce??). Maşina trebuie să iasă cam de un deget afară din ciubăr. Maşina trebuie ştearsă şi să fie curată. 

 Îngheţată de cafea

 Pune 150 gr cafea prăjită în 3 sferturi litri de lapte. O lăsăm să stea acoperită un sfert de ceas. O strecurăm. Pe un foc moale batem în lapte 6 gălbenuşuri şi 200 gr zahăr. Învârtim în continuu până se îngroaşe. Apoi o scoatem de pe foc, punem vasul într-un lighean cu apă rece şi amestecăm până se răceşte. O turnăm în maşina de îngheţată şi procedăm după cum ştim. Această îngheţată se serveşte şi cu frişcă bătută cu zahăr.

 Îngheţată de lămâie

Fierbem 1/2 kg zahăr cu 3 sferturi litri de apă şi îi luăm spuma. Stoarcem 4 lămâi şi radem coaja de la 1 lămâie. După ce s-a răcit o turnăm în maşina de îngheţată. La această  îngheţată se mai poate adăuga şi spuma de la 3 albuşuri.

 Îngheţată de ciocolată
Luăm 150 gr ciocolată rasă, 150 gr zahăr, 1/2 litri lapte, 6 gălbenuşuri şi facem pe un foc moale un  chaudeau (sper că am înţeles bine) mai gros.  După ce s-a răcit o turnăm în maşina de îngheţată.

 Îngheţată de zmeură

Stoarcem zeama de la zmeură ca să scoatem 1/2 litri de zeamă. Punem 300 gr. zahăr, sucul de zmeură, niţică  zeamă de lămâie şi puţină spumă de lapte. Toate acestea le amestecăm şi procedăm după cum ştim.

____________________________________________________________________
Aceste reţete sunt dintr-un caiet vechi de reţete.
Încerc să redau textul exact cum este scris în caiet.

Numele meu este Adriana şi îţi urez Bun venit pe blogul Stilul meu de viață! Este un blog pentru părinți și copii, unde veți găsi multe idei despre: joacă, educaţie, organizare, gătit simplu & viaţa noastră de zi cu zi. Îţi mulţumesc pentru vizită şi te mai aştept cu drag în căsuţa mea virtuală! Despre mine & Blog ⇢

3 comentarii

  • Anonymous

    Despre sare… poate stii, iarna se arunca cu sare (de magneziu in general) pe sosea, pt ca sa nu se formeze gheata. Sarea creste puntul de inghet al apei si scade punctul de topire (deci gheata se dezgheata mai usor). Pentru ca se dezgheata mai usor, inseamna ca va primi mai repede din caldura compozitiei ce trebuie sa devina inghetata,deci compozitia se va raci mai repede. Cam asta este principiul,e poate cam complicat explicat.

    Pe acelasi principiu, sarea determina cresterea punctului de fierbere al apei, de aceea sarea in apa se pune dupa ce a inceput aceasta sa fiarba, altfel dureaza mai mult pana clocoteste!

    A.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.