La mulți ani și bine v-am regăsit! Vă doresc un An Nou fericit, multă sănătate și clipe frumoase alături de cei dragi!
Am răsfoit din nou cărțile Sandei Marin în căutare de inspirație pentru meniul zilnic din luna ianuarie.
Iată ce idei de meniuri ne sunt prezentate pentru luna ianuarie(Cartea Românească – 1945 şi Editura Tehnică – 1966):
CARTE DE BUCATE – Sanda Marin, EDITURA CARTEA ROMANEASCA, Bucuresti, 1945 |
CARTE DE BUCATE – Sanda Marin, EDITURA TEHNICĂ, Bucuresti, 1966 |
Supă de găină cu orez Rasol de găină cu sos de hrean Papanaşi prăjiţi cu smântână şi zahăr *** |
Supă cu gogoşele de aluat Rasol de găină cu sos de hrean Cremă la ceşti *** |
Mămăligă cu brânză la cuptor Muşchiuleţ la frigare cu cartofi şi salată Salată de fructe *** |
Mămăligă cu brânză la cuptor Biftec cu cartofi şi salată Compot de mere*** |
Ciorbă de sfeclă Tocană de purcel Budincă de griş *** |
Ciorbă de cartofi şi sfeclă Tocană de purcel cu mămăligă Budincă de griş *** |
Crap prăjit Risotto cu limbă Blanc-manget cu ciocolată *** |
Crap prăjit Spaghete cu ouă şi sos de roşii Cornuri cu nucă *** |
Ciorbă de crap cu cap Ciulama de viţel Halva turcească *** |
Ouă umplute în coajă Ciulama de viţel sau de ciuperci Savarină *** |
Ouă umplute în coajă Pilaf de pasăre Mere pe canapea *** |
Salată de cherci cu ceapă şi cartofi Pilaf de pasăre Mere pe canapea *** |
Vinegretă Perişoare cu smântână Clătite cu dulceaţă *** |
Vinegretă Perişoare cu smântână Clătite cu dulceaţă*** |
Supă de zarzavat Friptură înăbuşită Tartă cu cremă *** |
Pateu de ficat Friptură de pasăre cu cartofi înăbuşiţi şi murături Cremă de vanilie *** |
Ochiuri cu slănină Chiftele de praz Gogoşi pripite *** |
Supă de zarzavat Friptură înăbuşită cu salată de sfeclă Tartă cu cremă *** |
Piftii de porc şi viţel Papricaş de găină Sufle de cafea *** |
Ochiuri româneşti cu slănină Mâncare de praz Gogoşi din aluat pripit *** |
Supă de linte Raţă pe varză Gelee de portocale *** |
Piftii de porc Friptură la cuptor cu zarzavat Halva turcească *** |
Plachie de crap Plăcintă de macaroane Compot de caise uscate *** |
Supă de linte Raţă pe cartofi Jeleu de portocale *** |
Ciorbă de fasole boabe Iahnie de cartofi cu murături Mere coapte *** |
Plachie de crap Budincă de macaroane Compot de prune uscate *** |
Cap de viţel cu maioneză Andive la gratin Budincă de orez cu ciocolată *** |
Ciorbă de fasole boabe Iahnie de cartofi cu murături Ruladă cu marmeladă *** |
Pate de ficat Friptură de curcan cu salată Cremă la ceşti *** |
Picioare de viţel cu sos Andive la cuptor cu smântână Budincă de orez *** |
Ciorbă de potroace Limbă umplută Colţunaşi cu magiun *** |
Ciorbă de pasăre Limbă umplută, gogoşari Castane imitate *** |
Câteva rețete de încercat:
Sos de hrean: Se freacă un gălbenuș de ou cu o lingură de smântână. Se pune o lingură de hrean ras, puțină sare și oțet după gust. Se ține la foc într-un alt vas cu apă fierbinte, fără să fiarbă, până se servește. (CARTE DE BUCATE – Sanda Marin, EDITURA CARTEA ROMANEASCA, Bucuresti, 1945)
Vinegreta – este defapt o salata de boeuf. Iată şi reţeta din carte: Se face întocmai ca salata rusească. Se adaugă însă carne rasol sau friptă, tăiată în bucăţele mici. (CARTE DE BUCATE – Sanda Marin, EDITURA CARTEA ROMANEASCA, Bucuresti, 1945)
***
Aici puteți vedea alte idei de meniu zilnic din cartea Sandei Marin:
- idei de meniu zilnic pentru luna FEBRUARIE
- idei de meniu zilnic pentru luna MARTIE
- idei de meniu zilnic pentru luna APRILIE
- idei de meniu zilnic pentru luna MAI
- idei de meniu zilnic pentru luna IUNIE
- idei de meniu zilnic pentru luna IULIE
- idei de meniu zilnic pentru luna AUGUST
- idei de meniu zilnic pentru luna SEPTEMBRIE
- idei de meniu zilnic pentru luna OCTOMBRIE
- idei de meniu zilnic pentru luna NOIEMBRIE
- idei de meniu zilnic pentru luna DECEMBRIE
***
Ce părere aveţi de aceste idei de meniuri pentru luna ianuarie? Vă inspiră sau nu prea?
Voi cam ce gătiţi în luna ianuarie?
no replies