Activități pentru copii

Guest post – Start la lectura si joaca (6)

Am primit guest-postul din cadrul provocării Start la lectura si joaca – Sa ne purtam frumos! Iată cum a decurs lecturarea cărţii Cei şapte ani de acasă. Codul bunelor maniere pentru copii de la editura Coresi şi ce activităţi frumoase au realizat mămica Camelia şi fetița Stela (6 ani şi 4 luni) folosindu-se de informațiile din această carte.

Cartea pe care am primit-o pentru lectură şi joacă se numeşte Codul bunelor maniere pentru copii, de Michiela Poenaru. Are un conținut educativ pronunţat şi ne-a fost de mare ajutor pentru a învăţa, consolida, repeta şi sintetiza principalele reguli de comportament, în diferite situaţii. Cei sapte ani de acasa

Cartea este, fără îndoială, un abecedar al regulilor de politeţe pentru copii. Vârsta optimă pentru lectură este de 6 ani cel puţin, cred eu, căci apar unele formulări abstracte şi descrieri de comportament care ar putea plictisi un copil mai mic. Am parcurs împreună cu fetiţa mea, Stela, de 6 ani şi 4 luni 90% din carte; am decis să lăsăm pentru mai târziu unele secţiuni care acum ni s-au părut dificile, de exemplu cele referitoare la redactarea unor documente cu destinaţie specială.

Altfel, am citit zilnic din carte, câte puţin, şi ne-am concentrat pe discuţii. Am comparat informaţiile din această carte cu ceea ce am învăţat din alte cărţi pe care le avem, pe aceeaşi temă, de exemplu Bunele maniere pentru copii, Ed. Teora și cărțile din colecția Ghid de bună purtare apărute la editura Girasol:

Bunele maniere pentru copii, editura TeoraGhid de buna purtare, editura GirasolLa sfârşitul lecturii, am organizat următoarele activităţi:

Joc 1: Am scris pe bileţele întrebări din carte care se potrivesc cel mai bine cu situaţia noastră sau cu micile „ezitări” de comportament pe care le are fetiţa mea şi ea a răspuns la 5 dintre ele în ordinea extragerii dintr-o cutiuţă. La celelalte intrebari au raspuns tati si bunica*:) happy, i-am implicat si pe ei si a fost foarte amuzant.

Întrebări:joc cu intrebari

Cine salută primul?

Cum ne îmbrăcăm?

De ce trebuie să fim punctuali?

Cum ne comportăm la masă?

Ce facem când strănutăm?

Cum ne exprimăm când cerem ceva?

Cum ne comportăm la şcoală, în timpul orelor? Dar în pauze?

Cum ne comportăm într-o vizită?

Cum ne comportăm la teatru?

Cum ne comportăm cu fraţii mai mici?

Enumeră trei situaţii când ţi-ai cerut scuze faţă de cineva.

Joc 2 – Joc de rol: la magazin, la telefon si la restaurant (in carte nu apar propriu-zis regulile de comportament la restaurant, dar noua ne-a placut ideea). Aici am implicat jucăriile de pluş din dotare şi pe frăţiorul mai mic, de 2 ani – a rezistat eroic la toate simulările! Iar pentru jocul cu magazinul am confectionat din cutii de carton o casa de marcat, le-a placut tare mult, apare in foto.

joc de rol, la magazin joc de rol

 Mulţumim pentru carte! O recomandăm cu căldură!

Camelia, mulțumesc că ați împărtășit cu noi aceste idei frumoase! Vă doresc mult spor la lectură și joacă!

Numele meu este Adriana şi îţi urez Bun venit pe blogul Stilul meu de viață! Este un blog pentru părinți și copii, unde veți găsi multe idei despre: joacă, educaţie, organizare, gătit simplu & viaţa noastră de zi cu zi. Îţi mulţumesc pentru vizită şi te mai aştept cu drag în căsuţa mea virtuală! Despre mine & Blog ⇢

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.