Activități pentru copii

Guest post – Start la lectura si joaca (5)

Am primit guest-postul din cadrul provocării Start la lectura si joaca–animale polare. Iată cum a decurs săptămâna dedicată studiului animalelor polare și ce frumoase activităţi au realizat mămica Daniela şi fetițele Timeea (5 ani) și Iudita (3 ani și jumătate) folosind această carte Animale din regiunile polare apărută la Editura Didactică și Pedagogică.
animalele polare

Animale polare – start la lectura si joaca

Cartea am primit-o cu mare entuziasm… eu cel putin, m-am bucurat ca un adevărat copil. Prima reacție a fetelor a fost: Uauuuu, ce carte frumoasa de animale!!!!

Primele două zile doar s-au uitat pe poze. După ce am terminat eu cu examenele, am luat cartea într-o seară să le citesc, dar pe la jumătate am observat ca nu prea mai erau atente. Atunci mi-am dat seama ca sunt informații cam dificile pentru nivelul lor de înțelegere și am început s-o răsfoim și sa învățăm animalele ( pe cele care nu le știau deja).

Am căutat pe net câteva idei de activități pe tema cărții. Iar acum, la sfârșitul primei săptămâni în care am „lucrat” pe o anumită temă mă declar mulțumită.

Iată câteva din activitățile noastre.

Pentru început, deoarece fetele sunt înnebunite după pinguini am realizat pinguini din inimioare:pinguin realizat din inimioaraApoi am început să  realizăm un peisaj de la Pol. Prima dată am pictat fundalul cu acuarele, apoi am lipit o familie de „bâguini” (așa cum le spune Iudita):familie de pinguiniÎn aceeași zi am citit din carte doar despre pinguini și, spre surprinderea mea, au fost mult mai receptive la mesaj. O zi întreagă, pinguinii au ocupat locul central al discuțiilor.informatii despre pinguiniÎn ziua următoare am trecut la ursul polar, un alt animal tare îndrăgit de fete. Iarăși au fost foarte atente la textul citit:informatii despre ursul polarCea mare e tare curioasă să vadă casa de gheață unde stau puii. Au urmat pe rând celelalte animale de la poli, însă foarte încântate au fost de foci și bineînțeles de reni, pe care îi știau din desenele cu Moș Crăciun. Cam așa arată colajul nostru la final, după ce am colorat și lipit toate animalele, am „îmbrăcat” ursul cu blană dintr-un ghem de lână albă de la bunica și iepurașul cu blăniță moale și „cafetelată” de vată:colaj animale polareAcestea sunt activitățile realizate de noi, săptămâna asta, pe tema animalelor din zonele polare. La sfârșitul săptămânii aș vrea să fac o activitate practică în care să construim împreuna un iglu și astfel să le povestesc câte ceva și despre eschimoși. Sper să și reușesc 🙂

În concluzie, îți mulțumesc încă o dată pentru carte. Nu avem alta pe această temă și nu am cum să fac comparație. Eu sunt mulțumită de informațiile din ea. Chiar dacă e cam greoaie pentru vârsta fetițelor mele, cred ca le va fi foarte folositoare mai târziu, când mai cresc. Până atunci însă, primirea ei m-a motivat să am pentru prima dată mai multe activități, în mai multe zile, cu o temă centrală. Chiar dacă am mai lucrat cu ele,  nu făceam activități orientate spre un scop, acum văd că e mult mai eficient ideea cu „tema săptămânii”. Fetițele n-au reținut prea multe informații despre animale, dar știu că trăiesc „la gheață” și le enumeră pe aproape toate din carte. Ceea ce pentru mine e mulțumitor. Sunt mândră de ele, sper să reușesc să-mi planific în așa fel timpul ca în fiecare săptămână să putem avea câte o temă. Sunt foarte încântată de blogurile voastre și vă apreciez că reușiți să acordați atât de mult timp copiilor. Felicitări încă o dată și mult spor în continuare!

Daniela, îți mulțumesc că ai împărtășit cu noi aceste activități frumoase pe care le-ați realizat pe baza cărţii Animale din regiunile polare apărută la Editura Didactică și Pedagogică! Îmi place tare mult cum ai scris articolul și apreciez foarte mult modul modul în care ai folosit cartea adaptându-te la situația voastră. Ai simțit că informațiile din carte sunt prea multe pentru a fi asimilate de fetițe, așa că te-ai adaptat și ați studiat doar câte un animal pe zi! Este un lucru minunat să reușești să te adaptezi nevoilor copilului și să transformi lecția în ceva util dar și pe placul copilului! Prin articolul tău ai surprins exact motivul pentru care am dat start acestei provocări: dorința de a vedea cum decurg lecțiile și activitățile cu cât mai mulți copii (fie că e vorba de fetițe sau băieți, fie că e vorba de 2 ani sau 8 ani), dar folosind ca și bază aceeași carte!
Vă doresc spor la învățat și multe activități frumoase în viitor!
Despre cum s-au jucat și ce activități frumoase au realizat Adriana și Mihai (6 ani) folosindu-se de cartea primită puteți să citiți aici: https://adrianaternar.wordpress.com/2015/02/02/pinguinii-invitatie-la-lectura-si-joaca/
Să aveţi spor la lectură și joacă!

Numele meu este Adriana şi îţi urez Bun venit pe blogul Stilul meu de viață! Este un blog pentru părinți și copii, unde veți găsi multe idei despre: joacă, educaţie, organizare, gătit simplu & viaţa noastră de zi cu zi. Îţi mulţumesc pentru vizită şi te mai aştept cu drag în căsuţa mea virtuală! Despre mine & Blog ⇢