Gem de gutui cu must de struguri
Am pregătit zilele trecute o minunăţie de gem de gutui cu must de struguri. Am adaptat reţeta după indicaţiile primite de la o cititoare pe FB, iar în final a ieşit un gem deosebit de aromat, numai bun de uns pe o felie de pâine cu unt şi consumat alături de o cană de ceai!
Gem de gutui cu must de struguri
Ingrediente:
- 2 kg gutui
- 1 litru must
- 500 gr. zahăr (dacă mustul nu este foarte dulce, mai puteţi adăuga zahăr)
- 1 baton de scorţişoară
- zeama de la 1 lămâie
Mod de preparare:
- am pus mustul la fiert pentru aproximativ 15 minute (l-am curăţat de spumă de câte ori a fost nevoie)
- am spălat gutuile, le-am curăţat de seminţe şi le-am tăiat bucăţi (pentru a nu se oxida, pe măsură ce curăţam gutuile, le şi adăugam într-un vas cu apă în care am adăugat zeama de la o lămâie)
- am adăugat bucăţile de gutui în must şi am lăsat să fiarbă la foc mic până când acestea au devenit moi şi au început să se transforme în pastă
- am adăugat zahărul şi am gătit gemul la foc mic aproximativ 1 oră, amestecând din când în când ca să nu se prindă
- am pus gemul în borcane curate şi uscate, am pus capacele şi am învelit borcanele cu o pătură mai groasă
- a doua zi am pus borcanele pa raftul din cămară
Poftă bună!


4 comentarii
Petronela
Arata foarte bine ! Nu am mai auzit de gem cu must.
Eu am facut dulceata simpla de gutui( e prima data cand gatesc ceva din acest fruct). Sper sa tina bine si sa ne bucuram de ea.
Antonia
Interesant…daca postai cu cateva zile inainte, puneam si struguri al combinatia de gem asortat pe care am facut-o anul acesta…am avut cate putin din niste fructe, gutui, pere, mere si prune si le-am gemuit, aveam si struguri din belsug dar nu am avut curaj sa pun… 🙂 Oricum gemul a iesit extraordinar de bun(o fi gresit, dar sper sa nu ma certe nimeni 🙂 )
adriana
Antonia, cred ca puteai sa adaugi linistita si boabe de strugure. Uite aici o reteta care mie imi face cu ochiul: dulceata de struguri fara zahar
Maria
ingenioasa idee ! cred ca a iesit super-gustos 🙂