Facturile pentru utilitati … ufff!!!
Am si eu o mare dilema. Cum as putea sa reduc costul pentru aceste facturi de utilitati???
De exemplu, pentru luna aprilie am avut de platit urmatoarele facturi: (apartament 3 camere – 3 persoane)
- RDS&RCS – telefon+cablu+internet ~ 75 RON
- Orange (2 abonamente) ~ 55 RON
- Curent ~ 120 RON
- Gaz ~ 230 RON
- Apa ~ 100 RON
- Florisal (salubritate) ~ 60 RON (din doua in doua luni)
TOTAL: 640 RON – Mult!!!!!
Grafic, cam asa ar arata:
Sa le luam pe rand:
Factura pentru RDS&RCS – aici avem inclus telefon + internet + abonament TV. La noi in oras nu exista alt furnizor (poate Romtelecom, dar am renuntat demult la serviciile lor) si pentru serviciile oferite nu mi se pare o suma prea mare. Voi ce furnizori aveti si cam ce suma platiti pentru aceste servicii?
Factura pentru Orange – aici este vorba de 2 abonamente:
- pentru mine – 5 EURO (eu tocmai mi l-am redus de la 12 EURO)
- pentru sot – 7 EURO
Curent – aici mi se pare cam mult. Am inceput sa mai sting becurile care ardeau aiurea prin casa. Nu am becuri ecologice. Voi aveti? Intr-adevar se simte diferenta la consum?
Gaz – si aici este mult, dar centrala a mers si in aceasta perioada. La noi a fost destul de frig, termostatul a fost setat pe 21 grade noaptea si pe 21.5 grade ziua. (aici fac o paranteza: fetita mea este acasa, inca nu merge la gradinita, asa ca nu am putut sa setez termostatul pe mai putin. Din toamna o sa mergem la gradinita, deci este clar ca peste zi cand nu va fi nimeni acasa o sa setez termostatul pe mai putin)
Apa – si aici este destul de mult. Cum sa reduc consumul?
Florisal (salubritate) – aici nu am ca sa fac. Este suma fixa pe numarul de persoane.
Voi cat platiti? Cum faceti sa mai reduceti costurile pentru aceste facturi?
Orice sfat este binevenit.UPDATE: tocmai am vazut noua factura de gaz. Sa spun, sa nu spun? 550 RON. Uuaaaaauuuuuuuu!!!!!
Este regularizare pe perioada 12.01.2012-10.04.2012, dar totusi!!!! Asta da lovitura la bugetul meu ::((
Adriana parerea mea este ca nu noi suntem totdeauna cei care trebuie sa economisim ci bunul simt al celor care pun taxele exagerat de mari.Cred ca ei au depasit limitele….
Util blogul tau.O sa mai trec pe-aici! 🙂
O zi senina!
Corina, de acord: taxele sunt mari!!! Dar, si noi trebuie sa economisim putin 🙂
Te astept cu drag pe aici.
O zi buna!
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
In ceea ce ma priveste utilitatile (cablu,Internet, curent, apa) sunt incluse in chirie. E adevarat ca nu am grija consumului, insa asta nu inseamna ca risipesc. Un prim lucru care ar putea fi facut ar fi o investitie in intrerupatoarele cu led. Din ce am citit pe diverse bloguri se pare ca se reduce consumul de curent semnificativ. Bine nu il vei folosi in cazul frigiderului, insa ar putea da rezultate pt calculator, televizor, cuptor/aragaz (daca sunt pe curent). O alta idee pe care am gasit-o des vehiculată pe blogurile de simple living este aceea de a umple o sticla de 2L cu apa si de a o introduce in bazinul wc-ului.Se micsoreaza astfel volumul bazinului, si prin urmare cantitatea de apa consumata la fiecare vizita la toaleta este redusa. Nu stiu cat se economiseste, dar ma gandesc ca 2l de ici, 2l de colo la sf lunii se aduna ceva…
Cat priveste tel mobil eu am optat pentru cartela… O incarc cand am nevoie si vb cat am si atunci cand e necesar. De ce sa platesc 7-10 euro pe un abonament cand poate intr-o luna vb de 3-4?
Cu drag,
Iulia
Iulia, multumesc de pont. Am sa studiez ce sunt aceste intrerupatoare cu led.
Faza cu sticla de 2L intrudusa in bazinul wc-ului am mai auzit-o. Poate am sa o aplic si pe aceasta. Aici trebuie sa discut cu sotul, ca el stie sa mestereasca pe acolo…
Noi avem in toata casa becuri economice,chiar daca sunt scumpute, undeva la 30 lei un bec, sa stii ca merita investitia. Pe langa faptul ca tin mult mai mult ca cele clasice, consuma si foarte putin.
O alta economie am facut-o la apa calda, ne-am cumparat masina de spalat vase si am ramas surprinsi sa vedem ca in fiecare luna am facut economie de circa 100 de lei la apa calda si 50 de lei la apa rece. Detergentul (am gasit cantitate mai mare, nu clasicele pastile) si tot ce trebuie pentru masina ne costa 80 de lei si ne tine pe putin 5 luni cu spalare o data sau de doua ori pe zi. Ca sa nu mai pun la socoteala timpul economisit si faptul ca acum in loc sa spal vase ma joc cu copiii.
Pe telefon cheltui 7 euro pe luna, am cartela, cu toate astea am 2000 de minute in retea si 70 nationale cu 6 euro.
La tv si internet tot 75 de lei dam si noi.
Roxana, deci clar ca am sa inlocuiesc becurile cu unele ecologice. Am sa o fac pe rand: cand se arde unul, am sa-l inlocuiesc cu unul ecologic.
Din pacate, eu nu mai am spatiu in bucatarie pentru o masina de spalat vase (masina mea de spalat haine este tot in bucatarie), dar este un pont bun.
Cartela pentru telefon de la ce furnizor o ai? Mi se pare super ok: eu pentru 6 euro am 300 minute in retea+300sms (pe care oricum nu le prea folosesc)+30 minute nationale. Clar, varianta ta este mult mai avantajoasa
Roxana, inca o intrebare: cum functioneaza aceste cartele? Trebuie incarcate in fiecare luna?
Eu am pe Orange. Daca vrei minutele, trebuie sa o incarci in fiecare luna. Mie mi se pare foarte avantajos, cred ca sunt optiuni si cu mai putin, daca nu ma insel cu 5 euro. E bine sa te interesezi, sa vezi exact. E si mai avantajos daca amandoi sotii au cartela, atunci incarci doar un numar si daca vrei sa vorbesti dai un simplu bip si celalalt te suna, iar creditul iti ramane pentru cazuri de urgenta. Oricat de mult ai vorbi la telefon, 2000 de minute e foarte mult.
Mersi de raspuns, Roxana! Din pacate eu nu mai pot sa-mi modific/reziliez abonamentul (l-am modificat luna aceasta si m-au pus sa semnez un contract pe doi ani cu ei). Ce ciuda mi-e ca nu am intrebat acest lucru mai repede!!! Habar nu aveam ca pe cartele sunt incluse atatea minute. Sa-mi fie invatatura de minte (:
eu am mobil rds, ca si majoritatea cunostintelor, si vb gratis in retea.Pe Vodafone am cartela si o incarc rar, ca nu prea vorbesc pe el.Avem becuri economice in toata casa, si masina de spalat vase-intradevar, economie la apa, mai ales ca noi suntem multi.Nu avem centrala, si beneficiem de subventiile la caldura, ceea ce reduce factura. Ne-am gandit si noi sa punem centrala, dar am socotit si nu prea renteza investitia, avand in vedere cat s-au scumpit gazele- plus revizia anuala. La voi presupun ca se consuma si apa care intra in calorifere, si de aceea va vine mai mult.
Noi avem centrala proprie pentru ca in Satu Mare nu mai exista incalzire centralizata. Fiecare este pe cont propriu. Apa platim mult, deoarece consumam mult 🙁 Nu cred ca se ia in calcul apa care circula prin calorifere, pentru ca odata umpluta instalatia cu apa, aceasta se tot recircula… Deci, cred ca secretul consta in cumpatare si economisire…