Școala

Evaluarea psihosomatică și emoțiile mele!

Azi am avut mai multe emoţii decât am avut la orice examen pe care l-am dat în viaţa mea! Pentru că Laura împlineşte vârsta de 6 ani în decembrie, ca să o pot înscrie la şcoală a trebuit să mergem la evaluarea psihosomatica. Nu îmi făceam probleme că nu se va descurca ci că se va emoţiona, pentru că evaluarea psihosomatica este făcută într-un mediu străin (în cazul nostru o altă grădiniţă din oraş) şi cu persoane complet străine. Dar, noi am avut noroc cu 3 doamne tare drăguţe care au ştiut cum să o abordeze pe Laura şi totul a decurs foarte bine. Am fost şi eu prezentă în sală, dar am stat pe un scaun în spatele ei, ca să nu-i distrag atenţia.

Evaluarea psihosomatică pentru înscrierea la școală

 

copil care scrie

Trec aici câteva întrebări din cadrul evaluarii psihosomatice:

  • a întrebat-o cum o cheamă, cum îi cheamă pe părinţii ei şi la ce grădiniţă merge
  • a pus-o să identifice obiectele identice din cadrul unei mulţimi de obiecte
  • a pus-o să identifice primul sunet al următoarelor cuvinte: vapor, soare, copil, tort.
  • a trebuit să despartă în cuvinte şi să spună numărul de silabe pentru următoarele cuvinte: curcubeu, copil
  • a trebuit să identifice cifrele dintr-o mulţime de cifre şi litere
  • a trebuit să identifice „intrusul” din următoarele şiruri de obiecte: (măr, para, strugure, morcov şi cireşe) şi (ghiozdan, carte, creion, penar, telefon şi stilou). Morcovul l-a identificat imediat, dar la telefon a stat puţin pe gânduri 🙂
  • a pus-o să ia de pe masă creionul albastru şi să traseze grupul pătratelor mari
  • a pus-o să ia de pe masă creionul negru şi să copieze într-un chenar figurile geometrice de pe foaie. Laura le-a conturat pe toate 3 şi le-a şi denumit: cerc, triunghi şi pătrat
  • i s-a citit o povestioară şi la sfârşit i s-au pus 3 întrebări
  • i s-a prezentat următoarea situaţie: „Eşti la grădiniţă şi o fetiţă plânge toată ziua. Cum reacţionezi?” Răspunsul ei: „Nu ştiu! La noi la grădiniţă nu plânge nimeni pentru că suntem grupa mare 🙂
  • i s-a prezentat următoarea situaţie:”Eşti la grădiniţă şi o fetiţă se joacă cu păpuşa pe care ţi-o doreşti şi tu. Cum procedezi?” Răspunsul ei: „Merg la ea şi o rog frumos să-mi dea şi mie păpuşa puţin.
  • i s-a prezentat următoarea situaţie:”Eşti la magazin cu mama şi îţi doreşti tare mult o ciocolată. Cum procedezi?” Răspunsul ei: „O rog frumos să îmi cumpere şi dacă are bani îmi cumpără 🙂” Ei, aici aş fi putut interveni să spun că uneori dacă mama nu vrea să cumpere mai iese cu scandal, dar doar am zâmbit…
  • a pus-o să spună care sunt vecinii lui 7
  • a pus-o să numere câte mere sunt într-o mulţime de fructe
  • cred că au mai fost câteve întrebări dar la ce emoţii am avut eu, credeţi-mă că nu-mi mai aduc aminte….

Laura a avut şi ea emoţii, dar la final abia a vrut să plece. Le-a spus doamnelor că i-a plăcut şi mai doreşte astfel de fişe de lucru.

Eu a trebuit să prezint buletinul şi o adeverinţă de la medicul de familie pe care să scrie apt pentru şcoală. La final am primit o recomandare pentru înscrierea în clasa pregătitoare, pe care trebuie să o depun la dosarul de înscriere la şcoală.

Voi aţi trecut cu copiii voştri prin aceste evaluări? Şi voi aţi avut atât de multe emoţii?

Sursa foto: pixabay.com

Numele meu este Adriana şi îţi urez Bun venit pe blogul Stilul meu de viață! Este un blog pentru părinți și copii, unde veți găsi multe idei despre: joacă, educaţie, organizare, gătit simplu & viaţa noastră de zi cu zi. Îţi mulţumesc pentru vizită şi te mai aştept cu drag în căsuţa mea virtuală! Despre mine & Blog ⇢

27 comentarii

  • candrea nadia alina

    Felicitari!!!
    Imi imaginez emotiile, mai mari ale mamei 😉 fireste!
    Ma ia cu fiori cand ma gandesc si mi se pare ca sunt cerinte serioase…dar poate e numai impresia mea. Fiica-mea are aproape trei ani, asa ca noi mai avem vreme…abia am inscris-o la camin! Bafta si multa sanatate!

  • Roxana Hangan

    Si noi am trecut prin aceste emotii, dar anul trecut. Nu-mi mai amintesc intrebarile, au fost multe si diverse, iar R. dadea si explicatii suplimentare. In schimb imi amintesc f bine ca era agitat si se fataia pe scaun, nu avea stare deloc, ceea ce nu a ramas neobservat de dna psiholog. Dar, chiar si in aceste conditii a avut o evaluare pozitiva si acum R este in sem 2. As fi vrut ca dna psiholog sa dea mai multa importanta agitatiei decat dezvoltarii cognitive. Parerea mea nespecializata este ca al meu copil nu era pregatit dpdv emotional pt a merge la scoala. Acum s-a acomodat, dar primul semestru a fost greu pt amandoi. Dna invatatoare este f exigenta, poate prea exigenta pt niste copii care vin dintr-un mediu relaxat cum este gradinita. Eu ma gandeam ca va fi un an de tranzitie, de acomodare, dar este clasa 1 si materie, dar si ca disciplina. Poate, totusi, ii va fi bine pe viitor. O sa vedem. Oricum va urez succes si sa treceti cu bine si aceasta etapa numita clasa 0 🙂

    • adriana

      Roxana, si L. a fost agitata la inceput , dar s-a relaxat pe parcurs. Si eu stateam in dubii daca sa o inscriu sau nu la scoala si chiar mi-am dorit o evaluare realista. L. a obtinut punctajul maxim,chiar a fost felicitata de doamne, care la sfarsit au spus ca elecred ca se va descurca foarte bine la scoala. Asta ramane de vazut. Cred ca depinde foarte mult de invatatoare, de colegi… Acestea le vom vedea din toamna.
      Mult succes in continuare si voua la scoala!

  • Mnikocreativ

    Felicitari! Si mult succes la toamna la scoala.
    Imi dau seama ca domnisoara mea nu s-ar fi descurtat si nu pentru ca nu ar stii, dar sunt multe lucruri pe care nu le-a invatat. Ea este la grupa mare din gradinita, dar ca si varsta, inca nu a implinit 5 ani. Nici nu am auzit-o sa faca la gradinita multe din lucrurile mentionate in intrebari.

      • Mnikocreativ

        Ziua ei este peste o saptamana, atunci va implini 5 ani. Nu siu daca ne-ar fi primit, nici nu am luat in calcul varianata asta fiind hotarata s-o mai tin un an in gradinita. Am doi copii, unul spre norocul lui a frecventat o gradinita la oras. A invatat enorm de multe lucruri acolo. Acum, al doilea merge la sat si diferentele sunt majore. Sper sa recuperam noi acasa ceea ce nu se face la gradi, dar sincer nu mi se pare solutia corecta ca eu am norocul de a putea sa ma ocup de copil. Sunt insa destui copii ai caror parinti merg la serviciu.

  • Andreea Lung

    Fetita mea a dat testul anul trecut, si eu aveam emotii. Era un domn psiholog, care vorbea f frumos..mi-a placut ca aveau masuta si scaune mici, ca de gradi si pt evaluator si pt copil..au stat de vorba cam 15-20 min si a intrebat-o multe lucruri: pe un desen sa reprezinte cum merge ea la piata cu mama ei, i-a spus o poveste si fetita mea trebuia sa deseneze ceea ce povestea el, sa citeasca niste silabe, sa coloreze pr o foaie toate alimentele galbene (tip banana, lamaie..etc), sa recunoasca niste semne de circulatie, sa reccunoasca cateva cifre, pe un tabel cu patrate/cercuri/romburi/ dreptunghiuri de diferite culori sa aseze rombul rosu de ex, in coloana rosie si pe linia romburilor..cam astea mi le amintesc. Fetita mea a facut testarea pt trecerea in clasa I ( nu a facut pregatitoarea la scoala).

  • sofia

    Si Iulia a avut interviul cu pricina, am sunat am programat interviul, am trimis-o cu bunica(eu aveam examen). Nu am avut emotii nici o clipa(inconstienta, poate). Am incredere in Iulia si in puterea ei de acomodare. Interviurile astea-s doar o formalitate. Emotii o sa am cand incepe clasa 0…..emotii cu toaleta, cu lipsa sapunului, cu isterilcalele invatatoarei, cu multe, astea-s temerile mele….dar mai e pana in septembrie, am sa ma gandesc atunci ce fac.

    • adriana

      Sofia, eu nu cred ca-s doar o formalitate… Mie mi s-a parut un test serios pentru un copil de 5 ani si cateva luni, si sa nu uitam ca acest test s-a desfasurat intr-un mediu complet strain copilului si cu persoane straine copilului. Depinde foarte mult si de starea emotiva a copilului, de capacitatea de adaptare a acestuia si de „cheful” lui in acea zi. La comisia la care am fost noi,in ziua precedenta o fetita s-a emotionat si a inceput sa planga, refuzand cu vehementa sa raspunda la vreo intrebare 🙁 Nu stiu daca s-a putut reprograma testarea, dar oricum acel copil va ramane cu o „experienta neplacuta”…

  • Raluca

    Vaiii, eu nu stiu daca S s-ar fi descurcat la proba impartirii pe silabe. Trebuia sa faca asta la gradi? Eu nu am facut cu el acasa inca…bine de stiut! Felicitari, L.! Ai fost o curajoasa!

    • adriana

      Raluca, sincer eu nu mai stiu ce sa cred cu programa de gradinita. Poate vreo cititoare a blogului este educatoare si intra sa ne lamureasca! Unele educatoare spun ca literele se invata doar in clasa pregatitoare, altele ca se invata la gradinita… Despartirea in silabe L. a prins-o foarte repede (au facut putin si la gradinita, dar L. a exersat mult cu buni in cele 2 saptamani cat a fost racita si a stat cu buni acasa). In schimb, la noi merge destul de greu identificarea sunetelor dintr-un cuvant (pentru inceput a primului sunet), lucru pe care nu l-au facut inca la gradinita ci doar l-au „exersat” educatoarele cu copiii care au avut testarea pentru ca am insistat mamicile acestora, stiind ca anii trecuti s-a cerut asa ceva la testare…

  • Ely

    Adriana,iti multumesc!m-a ajutat foarte mult postarea ta.am reusit zilele acestea sa o invat pe fetita mea, cu ce sunete incep cuvintele.nu facuse deloc la gradi.a facut fff.bine la testare.chiar nu stiam ce anume se cere.iti multumim!

  • Ayram

    Buna. Si eu urmeaza sa imi inscriu fetita in clasa o.Va face 6 ani in ianuarie 2018.Nu stiu daca se pot inscrie la evaluare psihosomatica si copiii care fac 6 ani dupa 31 decembrie? Apropo, cum s-a acomodat.
    Testarea mi se pare destul de complicata.
    Multumesc.

    • adriana

      L. s-a acomodat foarte bine la scoala.
      A contat foarte mult si faptul ca in clasa ei au ajuns 6 colegi de la gradinita, printre care si prietena ei cea mai buna.
      Multa bafta va doresc!

  • mona

    buna micutul meu a fost la testare cu taticul sau, dar nu a reusit sa treca testarea si ni s-a recomandat sa faca grupa mare la gradinita. Noi facem 6 ani in ianuarie 2018 . Testul este destul de greu si tine in jur de 50 de min. Au fost multe intrebari la care micutul meu stia dar fiind deja obosit de atatea intrebari numai spunea nu stiu nu stiu ca sa se termine. Doamna a spus ca este un baietel care stie multe la varsta de 5 ani si o luna numa ca ne recomanda sa mai stea la gradinita inca un an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.