#DeVorbăCuUnDascăl

#DeVorbăCuUnDASCĂL: Natalia Rotaru – învățătoarea care promovează conceptul de „școală prietenoasă”!

#DeVorbăCuUnDASCĂL este un proiect prin care vreau să scriu cât mai multe articole cu lucruri bune și lucruri frumoase despre cadrele didactice și munca acestora!

________

În acest articol din cadrul proiectului #DeVorbăCuUnDASCĂL o vom cunoaște pe Natalia Rotaru, învățătoarea care promovează conceptul de „școală prietenoasă”!

#DeVorbăCuUnDASCĂL: Cine este Natalia Rotaru – învățătoarea care promovează conceptul de „școală prietenoasă”?

Natalia Rotaru: Sunt Natalia Rotaru, profesor pentru învățământ primar și director adjunct la Școala Gimnazială ”Profesor Ion Vișoiu” din Chitila, județul Ilfov. Sunt licențiată în Sociopsihopedagogie și Pedagogie și am o vechime în învățământ de 18 ani. În prezent, predau la clasa I.

Natalia Rotaru – învățătoarea care promovează conceptul de „școală prietenoasă”

Ce anume v-a determinat să vă alegeți meseria de dascăl?

Natalia Rotaru:  Ceea ce m-a determinat să aleg meseria de dascăl a fost atât dragostea față de copii, cât și dorința de a modela personalități și de a influența destine!

Ce înseamnă „școală prietenoasă” și cum ați reușit să implementați acest concept în școala în care profesați?

Natalia Rotaru: În organizarea demersului didactic, pornesc de la ideea că:  elevul își dorește să găsească în școală profesori prietenoși, conținuturi adaptate la nevoile și caracteristicile psihopedagogice ale vârstei lui!

Elevul trebuie întotdeauna sa fie apreciat și valorificat după definirea sa ca personalitate!

Natalia Rotaru: Aflat într-un proces continuu de transformări comportamentale, emoționale și atitudinale, elevul preia atât aspecte pozitive cât și pe cele negative din imaginea afișată de către cadrul didactic (dar și de către părinți), mergând cu ele mai departe în construcția propriei sale persoane. Din aceste considerente, este deosebit de important să ne centrăm interesul asupra stării de bine a elevilor, dar și asupra stârnirii curiozității acestora. Pentru a construi un mediu educațional prietenos, elevul trebuie întotdeauna sa fie apreciat și valorificat după definirea sa ca personalitate!

Natalia Rotaru – învățătoarea care promovează conceptul de „școală prietenoasă”

Primul pas în implementarea conceptului de „școală prietenoasă”a fost acela de a crea o legătură strânsă între elev, cadru didactic și părinte. Fiecare dintre cei trei actori educaționali are importanța sa. Copilului trebuie să i se acorde încredere, copilul trebuie încurajat și îndrumat, iar adulții au un rol decisiv. Feedback-urile adulților și atitudinea acestora vis-à-vis de ceea ce înseamnă educație și relații stau la baza formării noului individ.

școală prietenoasă

Viața de școlar este un univers nou pentru cei mici, iar învățarea scris-cititului poate constitui o povară pentru ei. Tocmai din acest motiv, am sugerat părinților să scrie, pe prima pagină a caietului de Comunicare în Limba și Literatura Română, mesaje adresate copiilor lor, mesaje menite să îi încurajeze pe micuții aflați la început de drum.

mesaj de încurajare pentru un copil de clasa I

Ce poate fi mai frumos ca, atunci când ei simt că le este greu, să citească gândurile frumoase ale părinților? Cu siguranță simt că avem cu toții încredere în ei, aceasta fiind prima treaptă spre reușită!

Un alt pas important în implementarea conceptului de „școală prietenoasă” a fost acela de a crea un spațiu de învățare în care fiecare copil să se regăsească. Încă de la intrarea în clasă, elevii mei sunt reprezentați prin intermediul unor fotografii cu supereroi. În prima zi de școală, au fost foarte încântați atunci când și-au identificat, pe ușa clasei, numele. Doamna învățătoare se află și dumneaei printre ei, bineînțeles, însă sub forma unei supereleve de dimensiuni puțin mai mari.

intrarea in sala de clasă, fotografii cu supereroi

În spatele clasei, lângă biblioteca clasei, sunt așezate fotolii colorate și foarte confortabile destinate cititului. Există un ritual în clasa noastră: după ce elevii au finalizat sarcinile pe care le-au avut de rezolvat, se retrag în liniște pe unul dintre fotolii, își iau ceașca de ceai, îsi aleg o carte din bibliotecă și citesc. Sunt și recompensați, bineînțeles, pentru acest lucru. Am stabilit, de comun acord, să primească o diploma pentru fiecare carte pe care au citit-o. În acest mod, le stimulez interesul pentru lectură.

colțul de lectură

O școală prietenoasă înseamnă și activități atractive și diversificate, care să îi determine pe elevi să vină la școală cu gândul că doamna învățătoare are, cu siguranță, și în ziua respectivă, o surpriză pentru ei!

Din acest motiv, încerc să îmi construiesc demersul didactic abordând învățarea transdisciplinară și multidisciplinară, căutând să regândesc conținuturile din programa școlară și să le transmit micuților într-o manieră cât se poate de  atractivă .

roboței

În toți acești ani petrecuți la catedră, am înțeles că școala trebuie să fie o bucurie pentru elevi, iar învățarea nu trebuie să fie o corvoadă!

Astfel, împletesc formalul cu nonformalul, pentru a pune în practică activități plăcute și cu încărcătură educativă deosebită. De exemplu: la clasa I, predarea unei litere înseamnă mai mult decât un parcurs didactic dictat de metodica predării limbii române! Abordez conținuturile integrat, informația trecând prin mai mulți analizatori, iar învățarea fiind, în acest context, temeinică. Fiecare literă o asociez unui concept, unei idei, pe care o exploatez la maximum. Toate conținuturile ce trebuie abordate în ziua de curs respectivă gravitează în jurul acelui concept.

școala prietenoasă

Vorbiți-ne puțin despre proiectul „Călătorim prin lume”

Natalia Rotaru: „Călătorim prin lume” este un proiect pe care l-am început în acest an, și care aduce mare bucurie copiilor! Astfel, la predarea oricărei litere mari:

  • aflăm informații despre una dintre țările lumii a cărei denumire începe cu litera respectivă;
  • audiem fragmente muzicale din folclorul specific acelei țări;
  • dansăm și savurăm mâncăruri tradiționale.

Totul pare o joacă, copiii își însușesc conținuturile ușor, pentru ca sunt curioși și se implică total, atât afectiv, cât și cognitiv și atitudinal. Informațiile dobândite în cadrul acestor ore de curs sunt transmise cu foarte mare mândrie părinților, bunicilor și prietenilor, elevii simțindu-se extrem de importanți!

călătorim prin lume

Mă simt norocoasă pentru că, în cadrul Facultății de Pedagogie pe care am absolvit-o acum 12 ani, am studiat alternativele educaționale. În acest mod, preiau ce mi se pare valoros din sistemul Waldorf, din Step by Step și Montessori si adaptez specificului clasei cu care lucrez. Studiez metode, moduri de abordare a învățării, regândesc strategii pe care le aplic în cadrul activităților cu elevii mei. Rezultatele mă bucură și mă încurajează să mă implic cât se poate de mult în exercitarea rolului mei de educator.

De unde vă inspirați în alegerea activităților desfășurate în cadrul orelor de la școală?

Natalia Rotaru: Lecțiile sunt gândite de mine, dar există colege care sunt un adevărat izvor de inspirație: Anca Dediu, Daniela Stana, Laura Piros, Consuela Colțan, Gabriela Șerban și multe alte doamne minunate care împărtășesc din experiența dumnealor și a celorlalte cadre didactice din țară. Materialele didactice utilizate sunt, în mare parte, preluate de pe internet, dar și elaborate de mine, în funcție de nevoie și de obiectivele pe care mi le propun.

Cum vă adaptați metodele de predare nevoilor și intereselor copiilor?

Natalia Rotaru: În afara spațiului formal, elevii sunt implicați într-un proces de învătare ”altfel”. În colaborare cu PTC Internațional, prin domnul Cazacu Dragoș Alexandru, susțin periodic activități folosind Realitatea Augmentată. Acest concept reprezintă denumirea unei tehnologii digitale care construiește straturi artificiale de informație sub formă de imagini, sunet, culoare, filme, pe care le suprapune peste realitatea existentă, ca extensii ale obiectelor reale sau ale mediului. În acest fel, realitatea capătă profunzime, deoarece este facilitat accesul senzorial și intuitiv la conținuturile studiate.

Având în vedere potențialul formativ foarte generos pe care îl dezvăluie aplicațiile de tip AR, sunt de părere că această tehnologie digitală merită toată atenția actorilor implicați în sistemul educațional. Interactivitatea și contextualizarea, facilitate de oportunitatea de imersare senzorială în mediul de studiu, sunt caracteristicile care fac din AR instrumentul ideal pentru abordarea personalizată a educației.

Proiectele în care împlic elevii sunt diverse!

În fiecare an participăm la proiectele europeane Saptamâna Europeană a Sportului și Moveweek, pentru a promova un stil de viață sănatos.

be active

În luna octombrie, doamna profesor universitar Cristina Todașcă a fost gazda noastră la Facultatea de Chimie Aplicată din cadrul Universității Politehnice din București și a susținut o activitate de laborator bazată pe experimente chimice, având ca temă ”Purificarea apei”. Elevii au mânuit intrumentele specifice, au amestecat substanțe, au filtrat, au decantat și au tras concluzii.

purificarea apei, activitate pentru copii

Vizitele la posturile de televiziune reprezintă o bucurie pentru copii. Am pășit cu mari emoții în culisele posturilor Antena 1, Antena 3, Pro TV, B1 TV și TVR. În acest mod, am învățat cum ”se fabrică” o știre, care sunt persoanele ”din spatele” emisiunilor TV, și, nu în ultimul rând, cum se exercită diferite meserii.

vizită la un post de televiziune

Care sunt bucuriile și satisfacțiile dvs. ca și dascăl?

Natalia Rotaru: Cea mai mare mulțumire pe care o am este feedback-ul pozitiv primit din partea elevilor. Expresii de genul: Abia aștept să vad ce surprize ne-ați mai pregătit!, A fost minunat astăzi la școală! sau Vreau să mai rămân puțin la școală! reprezintă stimulente pentru mine și o confirmare că ceea ce fac la clasă este potrivit.

Ce ați dori să le transmiteți cadrelor didactice?

Natalia Rotaru: Ceea ce vreau să le transmit cadrelor didactice este faptul ca fiecare dintre noi trebuie să conștientizeze că a fi profesor înseamnă vocație, e o formă de predestinare! Nu este suficient să fii doar un bun specialist, cu studii profunde și competență profesională, ci trebuie să poți dărui din tine, să înțelegi sensibilitățile și unicitatea copiilor din fața ta, nevoile și aspirațiile lor. De altfel, în educație nu există rețete universal valabile, nu am agreat niciodată formulele fixe, șabloanele, uniformizarea.

Dincolo de conținuturi și de obligațiile pe care le presupune viața de elev, dincolo de examene, studiu și de alegeri profesionale, există mai ales emoții, aspirații, partea de unicitate, individualitatea fiecărui copil care așteaptă de la tine, ca profesor, răspunsuri la întrebările lui!

O ultimă întrebare: Dacă nu ați fi dascăl, ce meserie ați alege și de ce?

Natalia Rotaru: Sinceră să fiu, nu m-aș vedea în alt rol decât acela de profesor! Iubesc prea mult ceea ce fac și iubesc oamenii, în general!

________

Alte articole din cadrul proiectului #DeVorbăCuUnDASCĂL:

________

Acest articol face parte din proiectul #DeVorbăCuUnDASCĂL, un proiect inițiat de blogul stilulmeudeviata.ro!

Numele meu este Adriana şi îţi urez Bun venit pe blogul Stilul meu de viață! Este un blog pentru părinți și copii, unde veți găsi multe idei despre: joacă, educaţie, organizare, gătit simplu & viaţa noastră de zi cu zi. Îţi mulţumesc pentru vizită şi te mai aştept cu drag în căsuţa mea virtuală! Despre mine & Blog ⇢

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.