#DeVorbăCuUnDascăl

#DeVorbăCuUnDASCĂL: Laura Piroș – învățătoarea care își dorește ca fiecare lecție să fie un prilej de bucurie, de muncă, de joacă și de învățare!

#DeVorbăCuUnDASCĂL este un proiect prin care vreau să scriu cât mai multe articole cu lucruri bune și lucruri frumoase despre cadrele didactice și munca acestora!

________

În acest articol din cadrul proiectului #DeVorbăCuUnDASCĂL o vom cunoaște pe Laura Piroș, învățătoarea care își dorește ca fiecare lecție să fie un prilej de bucurie, de muncă, de joacă și de învățare!

#DeVorbăCuUnDASCĂL: Cine este Laura Piroș – învățătoarea care își dorește ca fiecare lecție să fie un prilej de bucurie, de muncă, de joacă și de învățare?

Laura Piroș: Sunt învățătoare (profesor pentru învățământul primar) la Școala Gimnazială Nr. 6 ”Iacob Mureșianu” Brașov. Acest an școlar va marca un sfert de veac de activitate didactică și încheierea ciclului primar pentru actualii elevi.

Laura Piroș

Ce anume v-a determinat să vă alegeți meseria de dascăl?

Laura Piroș: Nu pot să spun că la 14 ani am reflectat foarte mult asupra alegerii viitoarei profesii. Am ales această cale așa cum o face un copil de clasa a VIII-a, mai mult îndemnat de familie și pentru că între joaca de-a școala și cea de-a doctorița sau de-a vânzătoarea (așa ne jucam noi…) am preferat-o întotdeauna pe prima. Important este că am ales să continui să practic această meserie, m-am pregătit mult de-a lungul anilor și încă o fac și da, dacă ar fi să mă întorc în timp, aș face exact aceeași alegere!

Cum ați luat decizia de a realiza site-ul clasamea.eu?

Laura Piroș: Site-ul clasamea.eu a apărut în anul școlar 2016-2017, atunci când copiii mei erau în clasa I. Am început cu câteva materiale care au fost apreciate de colegii mei în grupurile de facebook. Nu mi-a fost chiar ușor să fac publică munca mea, dar am prins curaj și încet-încet site-ul a prins contur și a devenit cunoscut în mediul on-line! A urmat apoi clasa a II-a. A fost anul în care am creat cele mai multe materiale. Pentru mine lipsa auxiliarelor nu a fost o piedică, ci dimpotrivă. Le-am conceput în așa fel încât să se potrivească clasei mele, să respecte programa, să fie atractive și utile. Nu neg faptul că auxiliarele ușurează munca la clasă, dar este nevoie și de altceva, mai ales când lucrezi cu copii de vârste mici pentru care jocul este încă activitatea de bază! Și noi ne-am jucat mult și cu folos. Prin joc am învățat, spre exemplu, operațiile matematice, am pătruns tainele textului literar sau am învățat scrierea corectă.

În prezent, site-ul conține 300 de articole, în mare parte pentru clasele I, a II-a, a III-a și de-acum și pentru clasa a IV-a, cu materiale cam pentru toate disciplinele. Pentru toată această muncă pe care colegii o consideră o sursă de inspirație, site-ul a fost propus de către mulți dintre ei pentru competiția națională ”Creatori de educație” unde a și primit cele mai multe voturi la învățământul primar!

Vă ocupați singură de site, sau aveți colaboratori care vă ajută cu partea tehnică?

Laura Piroș: Tot ceea ce ține de partea tehnica a site-ului a căzut în sarcina soțului meu. El l-a creat și se ocupă de administrarea lui. Sunt foarte multe aspecte de avut în vedere pentru ca un site să funcționeze. Așadar, muncim în familie, mai ales că la crearea unor materiale (la imagini mă refer) mă mai ajută uneori Călin, băiatul meu, și o face încă de când era în clasa a III-a.

Care sunt pașii pe care îi parcurgeți pentru a încărca un articol pe site?

Laura Piroș: Pentru mine, crearea unui articol înseamna muncă dubla, poate chiar triplă. Am pregătit scenariul unei lectii, spre exemplu, și materialele necesare. Pe site nu postez doar acele materiale. Am ales să descriu anumite momente din lecții sau din activități pentru că mi se pare mai ușor de înțeles ce am intenționat cu acel material sau cum l-am utilizat la clasă. Poate, uneori nu ai nevoie de materialul în sine, ci doar de o idee. Apoi, fiecare material are partea sa de descriere pe pagina de descărcare. Totul necesită timp și efort din partea noastră (a tuturor membrilor familiei 🙂 ), dar nu ne plângem, pentru că ne place ceea ce facem.

De unde vă inspirați în alegerea activităților desfășurate în cadrul orelor de la școală?

Laura Piroș: Până la creație e de parcurs întotdeauna drumul metodic și științific a ceea ce urmează să fac la clasă. Dacă materialul nu răspunde unor obiective pe care mi le-am propus, nu are nicio valoare oricât de atractiv ar fi. Și odată ce știu foarte clar ce doresc să fac, vine și inspirația ajutată de site-uri de profil din țară sau din străinătate, dar cel mai mult apreciez creativitatea colegilor mei care împărtășesc din munca lor la clasă.

De cele mai multe ori, însă,  inspirația mă găsește ea pe mine, privind lucrurile simple din jurul meu, observându-i pe copii când se joacă sau când discută, citind o carte, vorbind cu cineva!

***

Board game, limba română, clasa a II-a

Board game, limba română, clasa a II-a

***

Harta textului, clasa a II-a

Harta textului, clasa a II-a

***

Lego și înmulțirea, clasa a II-a

Lego și înmulțirea, clasa a II-a

***

Ortografie pe flori de nufăr, clasa a II-a

Ortografie pe flori de nufăr, clasa a II-a

***

Pălăriile gânditoare, clasa a II-a

Pălăriile gânditoare, clasa a II-a

***

X și 0 și înmulțirea, clasa a II-a

X și 0 și înmulțirea, clasa a II-a

***

Despre școală, lapbook, clasa a III-a

Despre școală, lapbook, clasa a III-a

***

Din nou la școală, clasa a III-a

Din nou la școală, clasa a III-a

***

Perimetrul, clasa a III-a

Perimetrul, clasa a III-a

***

Twister și metoda mersului invers, clasa a III-a

Twister și metoda mersului invers, clasa a III-a

***

Prima zi de școală, clasa a IV-a

Prima zi de școală, clasa a IV-a

***

Invitație la ceai, clasa a IV-a

Invitație la ceai, clasa a IV-a

***

Lego și ortograme, clasa a IV-a

Lego și ortograme, clasa a IV-a

Care sunt bucuriile și satisfacțiile unui dascăl?

Laura Piroș: Bucuria vine atunci când, la sfârșitul unei ore de curs sau al unei zile, un copil vine și îți spune ”Doamna, mi-a plăcut ora de ….. Mai putem să facem și altă dată?” sau când un părinte vine și îți mulțumește sincer și îl simți aproape de tine. Atunci când, la sfârșitul unei zile de școală, sunt mulțumită de ceea am făcut și, în ciuda oboselii, mă apuc de treabă pentru următoarea zi.

Adevăratele satisfacții sunt atunci când un fost elev te salută pe stradă după ani și ani (și e foarte mirat că nu i-ai uitat numele), când afli despre ei că au ajuns oameni realizați și îți spui cu mândrie: ”A fost elevul meu!”

Doamna noastră învățătoare, sunteți raza noastră de soare!

Ce greutăți întâmpinați în desfășurarea activității?

Laura Piroș: Nu aș putea spune că am întâmpinat mari greutăți și nu pentru că totul ar fi extraordinar de bine, ci pentru că am învățat să păstrez un echilibru în toate și să îmi stabilesc foarte clar prioritățile.

Mi-aș dori să am o tablă inteligentă, mobilier modular sau măcar un spațiu în clasă unde să amenajez o zonă pentru lectură… În lipsa lor, mă descurc cu ce am. Pe principiul ”fă rai din ce ai”.

sala de clasă, învățătoare Laura Piroș

Cu câteva cartonașe, dacă vrei, poți face rapid un joc didactic. Cu o poveste bună poți să îi aduci pe copii acolo unde ți-ai propus. Totul este să le trezești interesul și să le menții atenția. Tot ce am la îndemână acasă sau la școală se transformă în material didactic: piese lego, zaruri, cartonașe, lingurițe de plastic și multe altele la care adaug materialele audio-video ușor de procurat de pe internet, precum și totul soiul de jocuri, aplicații pe calculator.

O problemă ar mai fi timpul scurt. Puțin timp pentru exersarea deprinderilor, puțin timp pentru a sta de vorbă cu fiecare copil în parte, puțin timp personal, puțin timp pentru pregătirea următoarei zile de școală. Și multe, multe hârtii de făcut (unele cu rost, altele fără)!

Ce ați dori să le transmiteți cadrelor didactice?

Laura Piroș: În ultimii doi ani am participat la foarte multe evenimente dedicate educației, în Brașov sau în alte orașe din țară. Se discută tot mai mult de schimbare, această nevoie pe care o simțim cu toții și a cărei împlinire stă până la urmă în mâinile noastre.

Dacă vrem, putem! Și dacă nu putem singuri, îi avem pe cei din jurul nostru, oameni dispuși să ofere sfaturi, expertiză, să împărtășească din propria experiență.

Laura Piroș: La Brașov se întâmplă lucruri frumoase, multe dintre ele puse la cale de colege inimoase, precum Violeta Nedelcu și Carmina Vakulovski, iar faptul că tot mai mulți profesioniști (și nu doar din domeniul învățământului) sunt interesați de tot ceea ce înseamnă educație, este un semn că aici, la ”firul ierbii”, așa cum spune doamna Anca Tîrcă, se întâmplă lucruri bune.

O ultimă întrebare: Dacă nu ați fi dascăl, ce meserie ați alege și de ce?

Laura Piroș: Sincer, nu m-aș vedea acum făcând altceva!

________

Alte articole din cadrul proiectului #DeVorbăCuUnDASCĂL:

________

Acest articol face parte din proiectul #DeVorbăCuUnDASCĂL, un proiect inițiat de blogul stilulmeudeviata.ro!

Numele meu este Adriana şi îţi urez Bun venit pe blogul Stilul meu de viață! Este un blog pentru părinți și copii, unde veți găsi multe idei despre: joacă, educaţie, organizare, gătit simplu & viaţa noastră de zi cu zi. Îţi mulţumesc pentru vizită şi te mai aştept cu drag în căsuţa mea virtuală! Despre mine & Blog ⇢

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.