#DeVorbăCuUnDascăl

#DeVorbăCuUnDASCĂL: Daniela Stana – învățătoarea pentru care școala este bucurie!

#DeVorbăCuUnDASCĂL este un proiect prin care vreau să scriu cât mai multe articole cu lucruri bune și lucruri frumoase despre cadrele didactice și munca acestora!

________

În acest articol din cadrul proiectului #DeVorbăCuUnDASCĂL o vom cunoaște pe Daniela Stana, învățătoarea pentru care școala este bucurie!

#DeVorbăCuUnDASCĂL: Cine este Daniela Stana – învățătoarea pentru care școala este bucurie?

Daniela Stana: Eu sunt mamă pentru fiii mei, “doamna’’ pentru elevii mei și Dana pentru minunații prieteni pe care timpul i-a adus în jurul meu. De fapt, toți oamenii aceștia îmi dau aripi și mă ajută să fiu învățătoarea Daniela Stana, de la Școala Gimnazială “Adrian Păunescu” Pitești, locul unde de 10 ani sunt titular, mai întâi ca educatoare și nu pare a fi tocmai o întâmplare a destinului, faptul că am fost educatoarea fiului meu cel mare. Și spun asta pentru că, împreună cu acei micuți de doar 3 ani am pornit într-o călătorie minunată în grădiniță și apoi în clasa pregătitoare. Învingătorii mari, cum îmi place să le spun, pentru că acum sunt elevi în clasa a VII-a și încă le urmăresc evoluția, m-au învățat să fiu învățătoarea de astăzi!

Toate demersurile didactice pe care le proiectez îl au în centru pe COPIL, pentru că am norocul să fiu în mijlocul copiilor mereu, să pot păstra bucuria copilăriei în suflet!

Daniela Stana, Școala e bucurie

Ce anume v-a determinat să vă alegeți meseria de dascăl?

Daniela Stana: Când eram copil, visam sa fiu… jurnalist, dar viața m-a purtat spre profesia de dascăl și mi-a arătat că drumurile sunt trasate, doar trebuie să avem încredere și să încercăm să facem, cât putem de bine, ceea ce facem! Am lucrat și în radio și în presa scrisă (în facultate, în orașul meu natal – Câmpulung) dar, intrând în învățământ mi-am dat seama că aici îmi e locul!

În 15 ani petrecuți la catedră am avut ocazia de a preda în regim de dublu simultan, de a lucra în medii dezavantajate, dar spun tuturor că: acolo am învățat meserie! Îmi amintesc cu drag de jocurile pe care le inițiam în pauze cu elevii mei de la Drăgolești (un sat în mijlocul pădurii), de cărțile și revistele pe care le căram săptămânal (pentru că erau poarta lor spre lume), de primul calculator pe care l-au vazut micuții mei dintr-o școală din Călinești, de colectivul armonios din Școala Valea-Mare, Ștefănești.

Cine este Moș Alfabet și ce rol a avut în educația copiilor?

Daniela Stana: Micii mei Invingatori din clasa a II-a sunt curioși și isteți, dar mai ales foarte jucăuși! Pentru că de multe ori activitățile din clasă pot devin obositoare și plictisitoare (mai ales în clasa I), împreună cu fiul meu cel mic i-am dat viață lui Moș Alfabet. Ideea mi-a fost inspirată de o colegă minunată și creativă, de la București, Consuela Coltan și Școala ei de marionete.

Moș Alfabet era însărcinat să aducă glume, ghicitori, o mică petrecere, adică să ne capteze atenția! El era bun prieten cu Omida-alfabet, prietena copiilor încă din clasa pregătitoare.

Moș Alfabet

La începutul clasei a II-a, Moș Alfabet a venit cu o scrisoare, prin care și-a luat rămas bun de la noi, nu înainte de a ne povesti ce aventuri ne așteaptă. Avem prieteni noi: Zâna Toamnă, Frunzulița, castana, pălaria de explorator… Dulapul meu este ticsit cu materiale didactice de tot soiul, fără de care nu aș putea face predare-învățare cu rost! Îmi povestesc părinții ca nu-i pot ține pe copii acasă, nici când sunt bolnăviori: ”sigur face doamna o surpriză!”

Daniela Stana, Școala e bucurie

Copiilor le plac surprizele, pentru că astfel învățarea devine mai ușoară, mai cu bucurie, cum ne place nouă să spunem!

Care este relația pe care o aveți cu părinții copiilor din clasa dvs.?

Daniela Stana: Am un parteneriat minunat cu părinții, aliații mei în pregătirea multor “surprize”. Este atât de important (pentru copii, dar și pentru mine) acest parteneriat real cu părinții, dincolo de hârtii! Astfel, armonia se simte în tot ceea ce punem la cale: colțul de lectură, biblioteca clasei, petreceri, etc.

Este foarte important să știi ce își doresc de la tine oamenii care îți încredințează cea mai de preț comoară: COPILUL!

Daniela Stana: Am început acest an școlar, cu o “temă’’ pentru părinți: i-am rugat să îmi scrie niște scrisori anonime, prin care să îmi comunice așteptările dumnealor, pentru acest an școlar. Toți părinții și-au dorit activități prin care să continuăm să citim cu plăcere, proiecte extrașcolare și excursii! Împreună am plantat în curtea școlii, iar acești pomișori vor crește împreună cu noi, am avut proiecte de citit împreună cu tati, de gătit împreună cu bunica, de discutat despre viața dumnealor de școlari, de chibzuit banii la cumpărături, etc.

Vorbiți-ne puțin despre proiectul „Comoara din cărți”

Daniela Stana: De la o altă colegă minunată din cancelaria virtuală, Laura Piros, am imprumutat idea unui BINGO PENTRU LECTURĂ. Practic, copiii au de parcurs 11 pași pentru a completa Bingo: să citească o carte din biblioteca clasei, să povesteasca unui membru al familiei ce au citit, să le citească părinților, jucăriilor…  Astfel am pornit să descoperim „Comoara din cărți”, proiect care va cuprinde și un atelier la Biblioteca Județeană „Dinicu Golecu”, dar și o vizită la „Moara de hârtie”, unde vom produce manual hârtie și vom tipări chiar noi hârtia!

Comoara din cărțiE și treaba mea! Bingo pentru lectură

Aceste idei îmi sunt inspirate de propria copilărie, marcată de plăcerea de a citi cam tot ce găseam, de a construi (cu toate micile mele economii) biblioteca familiei, dar și de plăcerea de a descoperi (împreună cu toți copiii din viața mea) literatura pentru copii contemporană, de mare valoare!

De fapt, dragostea noastră pentru cărți ne-a adus alături de mulți scriitori:

  • Mihaela Cosescu, care a avut un atelier chiar în sala de clasă, și ale cărei cărți se numară printre preferatele noastre;
  • Andreea Micu, care ni i-a adus pe Lunus Plinus și pe Andrei, și care a invitat doi dintre copii să fie ilustratori în ultima sa carte;
  • Olga Gudyn, care ne-a adus-o pe Râma Oli și ne-a învățat despre alimentația sănătoasă;
  • Patricia Lidia Cevei, care ne-a inspirat o expediție tocmai la Târgu Jiu, în căutarea lui Constantin Brâncuși;
  • ilustratoarea Diana Tivu, pe care o așteptăm într-un atelier, și pe care cunoscut-o prin intermediul tatălui sau, cel care ne-a însoțit în Proiectul “Vacanța de vară, în casa de la țară”. Acest proiect ne-a oferit prilejul de a experimenta viața la țară: strânsul fânului, mulsul vacii, culesul legumelor și conservarea lor, dar și povestea bobului de grâu, de pe câmp până pe masa noastră.

Mihaela Cosescu

Ne ies in cale oameni și cărți care ne ajută să … scriem povestea nostră, la Școala bucuriei!

Cum v-a venit ideea să pictați curtea școlii?

Daniela Stana: Pentru copii este foarte important ca spațiul școlar să fie prietenos, colorat și atractiv! Încă de anul trecut aveam în gând ideea unui spațiu de joacă în curtea generoasă a școlii. În septembrie am aflat puterea lui ÎMPREUNĂ, pentru că am reușit împreună cu părinții și cu doua colege creative: Laura Dragan și Suzana Serban să materializăm acest vis! Pur și simplu, într-o zi de sâmbătă ne-am întâlnit cu toții în curtea școlii și am dat  frâu liber imaginației și copilului din noi, pictând pe asfalt jocuri. Ce a ieșit ne-a uimit pe toți, pentru că a fost așa o energie creatoare, încât totul s-a legat minunat și am reușit să le pregătim surprize elevilor, pentru pauze mai colorate și mai pline de joc și mișcare: trasee aplicative, șotroane cu litere și cifre, etc.

Școala e bucurieȘcoala e bucurie

Este proiectul nostru “Școala colorată’’, care ne-a adus așa de multă bucurie și satisfacție, cât pentru tot anul școlar, pentru că nu este bucurie mai molipsitoare ca bucuria sinceră a copiilor!

Școala e bucurie Școala e bucurie Școala e bucurie

Care sunt bucuriile și satisfacțiile unui dascăl?

Daniela Stana: În ciuda multor neajunsuri, cea mai mare bucurie a mea ca învățătoare este aceea CĂ SUNT ÎNVÂȚĂTOARE! Că pot trăi bucuria de a mă afla în mijlocul copiilor în fiecare zi, că pot descoperi împreună cu ei bucuria cunoașterii și a lecturii.

Profesia aceasta e una care consumă muuultă energie și uneori, multe ore după întoarcerea acasă, mă simt vlăguită, dar în același timp este profesia unde niciodată nu te plictisești, unde ești ca într-un carusel de emoții și satisfacții!

Ce surprize le-ați mai pregătit copiilor în acest an școlar?

Daniela Stana: Îmi place să organizez petreceri “CÂT DE MULTE ȘTIM!”, în care conștientizăm efortul depus și, mai ales, progresul nostru în raport cu noi înșine. Calificativul nu este cel care îi da imbold elevului să învețe, ci bucuria că știe, că poate rezolva provocări diverse, matematice și nu numai! Îi văd cum se bucură atunci când duc la bun sfârșit un proiect (individual sau în echipă) și de aceea spun mereu că reușita este cea mai bună notă: să reușești să rezolvi o problemă al cărei enunț la început părea “dușmănoș”, să reușești să iți spui opinia cu voce tare, să citești un text și să-l înțelegi și să strigi “Bingo” după câteva săptămâni de lecturi!

Daniela Stana: Pregătesc un nou proiect, prin care vreau să îi fac pe elevi conștienți de capacitatea imensă a creierului de a învăța și de rezultatele învățăturii. Elevii mei sunt „prieteni”cu Marco Polo, Leonardo da Vinci, Marie Curie, Arhimede, etc prin intermediul unei serii de cărți Micii mei EROI. Au citit unde te poate duce curajul de a fi altfel, cunoașterea, năzuința, curiozitatea și perseverența.

Un copil care este încredințat că toată strădania sa va rodi, va avea impulsul de a învăța, chiar dacă învățarea presupune efort, consum de timp și energie, privarea poate de timp petrecut la TV sau calculator!

Ce ați dori să le transmiteți cadrelor didactice?

Daniela Stana: Prin intermediul cancelariilor virtuale și al conferințelor naționale am cunoscut profesioniști în educație, dascăli care inspiră și „Creatori de educație”, dar știu că sunt mulți oameni care construiesc viitorul, în spatele ușilor închise, în laboratorul numit ȘCOALĂ!

Îmi doresc să nu ne pierdem între hârtii și să continuăm să construim viitorul, pentru că el SE AFLĂ ÎN CLASA NOASTRĂ!

Daniela Stana: Sloganurile clasei mele sunt “Școala este bucurie” și “Mie îmi pasă!” și cred că, doar făcând cu bucurie această meserie, păsându-ne mai mult, viitorul e mai frumos! Fiecare copil are darul său pe acest pământ! Poate nu are legatură cu disciplinele pe care noi le predam, dar cu siguranță va înflori, dacă îl valorizăm, dacă îl vedem, dacă îl uimim! Așa mi-au spus elevii mei, de Ziua educației: așteaptă să îi uimesc, să fiu atentă, să îi văd și … să îi iubesc! Ce misiune mai frumoasa?!

O ultimă întrebare: Dacă nu ați fi dascăl, ce meserie ați alege și de ce?

Daniela Stana: Un alt vis din copilărie este acela de… a scrie! Înca nu am timpul necesar, dar știu că va veni și răgazul pentru acest proiect! Poate o va face micul meu “cititor” (în vârstă de 4 ani) și voi trăi visul prin el… Nu cred că aș putea să fac ceva, decât în mijlocul oamenilor, pentru oameni! Formarea mea este de filolog, îmi place să călătoresc și să învăț… Ce profesie mi s-ar potrivi cel mai bine? Cred că profesor mi-a fost dat sa fiu!

________

Alte articole din cadrul proiectului #DeVorbăCuUnDASCĂL:

________

Acest articol face parte din proiectul #DeVorbăCuUnDASCĂL, un proiect inițiat de blogul stilulmeudeviata.ro!

Numele meu este Adriana şi îţi urez Bun venit pe blogul Stilul meu de viață! Este un blog pentru părinți și copii, unde veți găsi multe idei despre: joacă, educaţie, organizare, gătit simplu & viaţa noastră de zi cu zi. Îţi mulţumesc pentru vizită şi te mai aştept cu drag în căsuţa mea virtuală! Despre mine & Blog ⇢

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.