Sâmbătă dimineaţa am fost foarte harnică: am spălat cuptorul cu microunde (care îşi aştepta rândul de ceva vreme). Rezultatul: un cuptor cu microunde care străluceşte de curăţenie, dar care nu mai funcţionează!
Acum sunt într-o mare dilemă: să-l înlocuiesc sau nu?
Cuptorul cu microunde: pro sau contra?
Nu am fost niciodată prea sigură că este sănătos să-l folosesc, dar cum îmi era comod, îl foloseam destul de des.
La ce îl utilizam?
- la încălzit câte o porţie de mâncare (îmi era mai comod aşa, decât să încălzesc pe aragaz)
- la încălzit laptele pentru L. (aici trebuie să recunosc că am pus comoditatea pe primul loc 🙁 şi de multe ori aveam remuşcări…)
- la încălzit untul pentru a-l putea întinde pe pâine
- la preparat popcorn
- nu îl foloseam la gătit, deşi atunci când l-am cumpărat am dat o grămadă de bani pe el, tocmai pentru că avea grill şi posibilitatea de gătit la aburi. Cred că grill-ul l-am folosit o singură dată, iar gătitul la aburi niciodată.
Avantajele (pe care le văd eu):
- este uşor şi rapid de folosit
- economisesc timp
- vase mai puţine de spălat (pentru că de cele mai multe ori încălzesc direct în farfuria din care mănânc)
Dezavantajele (despre care am citit acum din diverse surse):
- cuptorul cu microunde funcţionează după principiul încălzirii dielectrice, adică moleculele de apă se rotesc extrem de rapid datorită câmpului electric alternativ generat de microunde; această mişcare crează căldură, deoarece moleculele de apă care se rotesc lovesc alte molecule aflate în vecinătate
- se pot produce miniexplozii de lichid şi vapori (eu nu am păţit-o niciodată, dar nu am încălzit niciodată lichidele foarte tare)
- se pare că microundele distrug calitatea nutriţională a alimentelor
- are efect cancerigen 🙁
- …
După ce am citit toate aceste dezavantaje, cred că am să renunţ să îl mai înlocuiesc… Dar oare, dacă este atât de nociv pe cât am citit, de ce se mai comercializează?
Totuşi, sunt curioasă care este punctul vostru de vedere. Aşa că vă provoc la o discuţie cu tema cuptorul cu microunde!
Aveţi cuptor cu microunde? Îl utilizaţi? Ce ştiţi: este sigur, este nociv?
Adriana, raspunsul la intrebarea cu „de ce se comercializeaza daca e nociv” e simplu: pentru ca nu e atat de nociv incat sa fie interzis (nimeni nu are probleme de sanatate imediat ce l-a cumparat si a inceput sa il foloseasca, iar problemele de la el se aduna in timp) si aduce bani. Cred ca acelasi lucru e valabil si pentru alimentele din ziua de azi, mai ales cele controversate.
Si mie mi s-a stricat cuptorul cu microunde de curant, insa noi il foloseam extrem de rar (cand nu aveam gaz, de exemplu, pentru a incalzi apa pentru cafea si eventual mancare), asa ca nu imi prea pun problema inlocuirii lui. Dar asta nu pentru ca l-as considera extrem de nociv (mai ales daca nu il folosesti intens), ci pentru ca pur si simplu nu il foloseam.
Evident, daca te hotarasti sa iei altul, sa tii cont de functiile de care nu ai avut nevoie si sa nu mai platesti petnru ele.
In ceea ce o priveste pe L., sfatul meu e sa ai mare grija si sa nu incalzesti nimic pentru ea in plastic. Nici pentru tine.
Iulia, tind spre varianta de a nu-l inlocui, dar daca totusi o voi face imi voi lua unul simplu (fara functii suplimentare). In plus, ieri am mai vazut un avantaj in a nu-l inlocui: mai mult spatiu liber pe blatul din bucatarie 🙂
Eu mai incalzeam mancare pentru noi, dar rar, niciodata apa sau lapte pentru S. sau Cati. Facem (rar) popcorn, in schimb il folosesc zilnic pentru sterilizat biberoane. De aceea, daca s-ar strica, cu siguranta l-as inlocui, pentru noi e inca vital 🙂
Daca pana la urma ma hotarasc sa-l inlocuiesc, nu am sa-l mai folosesc pentru laptele lui L. Zilele acestea m-am descurcat si fara el, deci nu este chiar asa de greu…
Buna,
Si eu am aceeasi dilema. Sa pastrez sau nu cuptorul cu microunde. Ideea e ca la mine inca nu s-a strica, rezista eroic desi sfideaza toate ideile comerciale: a fost fabricat prin 1990 si ceva, folosit din 2000 si inca nu a cedat. Este un adevarat decan de varsta.
Eu il folosesc la incalzit o portie, doua de mancare din comoditate sau dezghetat carne atunci cand nu sunt suficient de organizata sa o pun de dimineata pentru seara sau de seara pentru dimineata la dezghetat.
Daca s-ar strica nu cred ca l-as mai inlocui, ca tot invatul are si dezvat.
In schimb mi-ar placea un cuptor electric. Dar nu prea pricep daca se merita!
Zi frumoasa!
Raluca, poate rezista tocmai din cauza ca a fost fabricat in 1990 (cand se mai fabricau lucruri de calitate).
La dezghetat mie nu mi-a placut niciodata sa-l folosesc. Am incercat de vreo doua ori, dar parca am simtit un miros ciudat la carne.
La ce fel de cuptor electric te referi? La aragaz cu cuptor electric?
Da, e posibil ca anul constructiei sa fie raspunzator pentru durata de viata a cuptorului meu cu microunde.
Cuptor electric, cam la asta ma refer http://www.altex.ro/cuptor-incorporabil-bosch-hbn532e1t-electric-2900w-a-inox ca idee. Visez sa pun preparatul la cuptor fix la temperatura care trebuie si sa se opreasca singur(setandu-i eu timpul). Acum nu stiu cat de mult curent consuma, dar am o prietena care si-a luat si e tare incantata de el. Oricum mai e pana ma voi decide daca si cum si ce si cat. Dar asa ca idee.
Si mie mi s-a stricat exact asa, dupa ce l-am spalat. Nu l-am mai inlocuit si uite ca au trecut vreo 4 ani si ma descurc perfect si fara el. E drept ca iti usureaza viata in anumite privinte si cu binele te inveti repede. Dar orice invat are si dezvat 🙂
Iuliana, deci morala e ca nu trebuie curatat prea des 🙂
Deci ai reusit sa te obisnuiesti si fara el…inseamna ca pot sa o fac si eu 🙂
Sunt mancaruri care se incalzesc greu la aragaz, stiti si voi care, insa mi-o luasem in cap si incepusem sa il folosesc si ptr alte scopuri, asa ca de doua saptamani am redus folosirea lui doar la incalzirea acelor mancaruri, pilaf, piure, sarmale, budinci…nu mi se pare greu, mai economisesc si curent…
Antonia, exact la incalzit pilaf de orez, cartofi piure, cus-cus il foloseam si eu cel mai des. Totusi, oare merita sa cumpar un altul doar pentru acest lucru?
Adriana, dar poti folosi cuptorul obisnuit pentru incalzit mancarea (pilaf, friptura, sarmale, parjolute, orice). Chiar si placintele cu branza le pun la cuptor sa se incalzeasca pentru ca sunt mai bune calde decat reci. 🙂
Asa procedez de ani buni: pun mancarea pe care doresc s-o incalzesc in cuptorul normal, sa se incalzeasca lent (la 160 de grade). Cat timp ma invart eu, cat pun masa, cat mai spal un vas, cat tai painea etc, in 15 minute mancarea e numai buna, e fierbinte!
Am avut si noi cuptor cu microunde, cadou de la nunta, l-am folosit de maxim 10 ori la facut popcorn, apoi l-am dat unui vecin care-si dorea si, practic, al nostru era ca nou. Desi acum ma gandesc ca n-am facut bine, ma mustra constiinta ca i l-am dat.
Ma refeream la cuptorul de la aragaz, da? Sa fiu sigura ca m-am facut inteleasa. 🙂
maria, cuptorul aragazului e o solutie, doar ca eu evit sa-l folosesc pe perioada de vara
dar oricum, vara mancam mai mult supe lejere si salate 🙂
Si eu folosesc des cuptorul cu micounde 🙁 Incalzesc mancarea, e comod, simplu si rapid. Am auzit ca nu e prea sanatos, nu am intrat in detalii, sa ma documentez temeinic. Sa renunt la el nu mi-am pus problema. Nu stiu cum as incalzi iaurtul copiilor, de exemplu.
Roxana, eu iaurtul pt. copil îl las afară câteva minute. La temperatura camerei. În ambalajul original, adică nedesfăcut. Sau mai poţi să pui borcănelul cu iaurt într-un bol cu apă caldă…
Roxana – daca stau bine sa ma gandesc si eu l-am folosit mai mult din comoditate!
Iaurtul eu il scot cu jumate de ora mai repede, sau daca e musai il pun in putina apa calduta. Dar, i l-am dat si direct din frigider…
Ne-am cumpărat şi noi cuptor cu microunde în 2007, deşi cu informaţiile deţinute acum nu l-aş mai lua. Nu-l mai folosim de mai bine de 3 ani. Pregăteam popcorn în el, mai încălzeam apă pt. ceai, îşi încălzea soţul mâncare noaptea când venea de la lucru şi cam atât. Am încercat să facem o pâine în el atunci şi a ieşit bolovan. Şi acum râdem când ne amintim. 🙂
Acum stă undeva sus pe frigider, nici nu-i băgat în priză. Eu tot zic să-l ducem la reciclat, dar nu se urneşte nimeni. E şi greu tare, model vechi…
Carnea nu-i indicat să fie decongelată forţat, la microunde şi nu numai. Suferă nu ştiu ce procese şi poate dezvolta f. uşor bacterii…
Adelina, paine nu am incercat niciodata 🙂 Cred ca nici nu se poate face in microunde, sau?
Nu mai ştiu. Parcă era trecută reţetă de pâine în manualul cuptorului. Am încercat o singură dată şi ne-am lăsat păgubaşi. 🙂 În rest, pentru gătit nu l-am folosit.
Noi nu avem cuptor cu microunde! De multe ori ne-am gândit să cumpărăm dar am tot amânat tocmai din cauza efectelor nocive! Uneori mi-ar fi util, dar de obicei îl înlocuiesc cu altceva. De exemplu pentru pop-corn cum spui tu, eu mi-am luat mașină de făcut pop-corn, și iese delicios! Poate fi evitat în multe situații 🙂
Nicoleta, daca pana acum v-ati descurcat fara el, cred ca o sa puteti si in continuare 🙂
La cat popcorn mancam noi, nu cred ca merita nici investitia in masina de facut popcorn…
Mie sincer nu imi place gustul mancarii incalzite la microunde. Si noi l-am folosit intr- o perioada destul de mult, dar acum nu mai suport. Cu putin efort, m-am obisnuit sa incalzesc inclusiv pilaful sau orezul. Ori la cuptor, ori in ceaun cu putina apa si tot amestec in el ca sa nu se prinda.