Cărți pentru copii

Corpul uman cu abţibilduri şi surprize, editura RAO

Azi vreau să vă prezint o carte – enciclopedie foarte frumoasă: Corpul uman apărută la editura Larousse. Eu am cumpărat-o anul trecut (îmi aduc aminte că am prins o reducere foarte bună, aproape 70%), când fetiţa mea a început să-mi pună tot felul de întrebări despre corpul uman. Este o enciclopedie foarte frumoasă, viu colorată, cu informaţii relevante, cu ilustraţii sugestive, cu planşe pe înţelesul copiilor, cu întrebări şi răspunsuri, cu multe abţibilduri şi diverse surprize (clapete, plicuri şi pagini duble pliate).

Corpul uman, editura Larousse

Corpul uman cu abţibilduri şi surprize

Din această carte/enciclopedie copiii pot afla diverse lucruri despre cum apar bebeluşii şi cum se dezvoltă aceştia în burta mamei, despre scheletul uman şi masa musculară, despre sânge, despre inimă, despre creierul uman, despre organele de simţ, despre sistemul digestiv, despre cum ne putem proteja de microbi şi de diverse boli, etc.

Mașina fermecată!Masina fermecata, cartea Corpul uman,

Corpul tău este o mașină extrem de perfecționată. Este mai complicată decât un calculator, pentru că îți permite să te miști, să gândești, să trăiești emoții, să crești și să ai copii. Știe chiar să se apere contre bolilor…[…]

Marele mister al vieții!

1. Pentru ca un bebeluș să se nască, trebuie ca unul dintre spermatozoizii tatălui să pătrundă într-un ovul al mamei.

2. Spermatozoidul și ovulul formează prima celulă a viitorului copil.

3. La 1 lună: semeni cu un mormoloc.

4. La 3 luni: ești un bebeluș în miniatură, de mărimea unei suzete.

5. La 5 luni: lovești cu piciorul, auzi vocea tatălui și a mamei…

6. La 8 luni: te întorci, pregătit să ieși în curând…

7. La 9 luni: iată-te!!

N-ai încetat să te dezvolți în burta mamei tale. Și nu s-a terminat, căci în câțiva ani, o să treci de la sugar la copil, la adolescent, apoi la adult! Acesta este ciclul vieții!

Păros de tot!

Ai milioane de fire de păr pe tot corpul, exceptând tălpile, palmele și buzele. Ești deci păros ca și o maimuțică, deși firele tale de păr sunt mai scurte și mai fine! Firele de păr cresc în permanență, ca și pletele care îți acoperă craniul. Părul de pe cap crește cu circa 10 cm pe an; imaginează-ți ce lungime are după vreo 10 ani… Ai vreo 100.000 de fire de păr pe cap! Din fericire, căci pierzi 0 sută pe zi!

Scheletul tăuScheletul tau, cartea Corpul uman,

Totalitatea oaselor, de dimensiuni și de forme diferite, formează scheletul. Fără ele, ai fi moale. Ele îți susțin corpul și îți apără organele. Datorită acestei schele extraordinare și a aliatului ei, coloana vertebrală, te poți ține în picioare și poți alerga în toate direcțiile!

Oasele nu se pot îndoi. Din fericire, un mecanism asigură legătura oaselor între ele și le permite să se miște unele în raport cu altele. Acestea sunt articulațiile. Fără ele, ai fi nemișcat ca o statuie! Cotul, șoldul sunt articulații.

Musculos!Masa musculoasa, cartea Corpul Uman

Plângi? Te strâmbi? Respiri? Orice ai face, mușchii te ajută să faci și cea mai mică dintre mișcările tale! De altfel, ei funcționează și când dormi! Mușchii, în număr de 600, sunt grei: ei reprezintă a treia parte din greutatea unei persoane! Cele mai mici părți ale corpului tău pot conține mușchi: limba, de exemplu, are 14 mușchi!

SângeleSangele, cartea Corpul Uman

Sângele îți irigă tot corpul. El aduce organismului tău tot ce ai nevoie ca să trăiești. Sângele este alcătuit dintr-un lichid, plasma, și din celule sangvine care se scaldă în plasmă și care sunt atât de mici, încât e nevoie de microscop ca să le vezi!

Motorul vieții

Creierul tău, care se găsește chiar sub craniu, este tot încrețit. Seamănă cu suprafața unei nuci, dar este de dimensiunea unei conopide mari. Se scaldă într-un lichid care îl apără de șocuri. Este șeful incontestabil al corpului tău! Datorită lui poți face totul: să te miști, să gândești, să înțelegi, să vezi, să auzi sau să trăiești tot felul de sentimente…

Aer!

Ai putea trăi câteva zile fără să bei și  fără să mănânci, dar nu poți petrece fără aer mai mult de câteva minute! Cum corpul tău nu-și poate face rezerve, trebuie, în mod constant, să faci aerul să intre: plămânii se umflă și se dezumflă de circa 15 ori pe minut.

În fundul plămânilor, niște săculeți adună aerul pe care îl respiri și îl dau sângelui ca să hrănească cu el celulele. În schimb, acești săculeți recuperează deșeurile din celule, dioxidul de carbon pe care îl respingi când respiri.

Când inspiri, faci să intre aer, umpli cu oxigen plămânii: ei se umflă. Este inspirația.

Când expiri, faci să iasă aerul toxic, dioxidul de carbon. Plămânii se dezumflă. Este expirația.

La masă!La masa, cartea Corpul Uman

Pentru ca trupul tău să funcționeze bine, ai nevoie de energie. Deci trebuie să te hrănești. 

Un dinte este compus din smalț, partea frumoasă, strălucitoare, care se vede când zâmbești! Smalțul protejează dinții de microbi, de lovituri, de frig și de căldură!

Dinții conțin în pulpă vase de sânge și nervi. Ei te dor când ai o carie și când smalțul a fost atacat!

Simțuri treze

Datorită celor 5 simțuri, percepi tot ce se petrece în jur. Poți să vezi cu ochii, să auzi cu urechile, să pipăi cu ajutorul pielii, să miroși cu nasul și să guști cu limba. Fiecare organ de simț adună informații și le trimite la creier, care le transformă în miros, în gust sau în imagini…

Ochiul, organul vederii

Ochiul tău acționează ca o oglindă: imaginile pe care le percepi sunt răsturnate și creierul tău le îndreaptă.

Urechea, organul auzului

Sunetele care ajung la ureche se lovesc de timpan. Această piele fină vibrează atunci, ca membrana unei tobe.

Pielea, organul pentru pipăit

Pielea ta este foarte sensibilă. Cum atingi un obiect cald, rece, ascuțit, neted, moale sau umed cu mâinile, receptorii situați sub epidermă transmit aceste informații la creier.

Nasul, organul mirosului

Nasul poate simți mii de mirosuri! Nimic nu-i scapă: nici mirosul plăcut de ciocolată caldă, nici mirosurile urâte…

Limba, organul gustului

Limba te ajută să cunoști gusturile – dulce, acru, amar și sărat -, precum și să descoperi când ceva e cald sau rece și să recunoști alimentele.

Stop microbilor!

Microbii sunt peste tot: în aerul pe care îl respiri, în alimentele pe care le mănânci, în apa pe care o bei și pe tot ce atingi! Sunt ființe vii atât de mici, încât nu se pot vedea decât la microscop. Mereu încearcă să pătrundă în corpul tău. Din fericire, acesta are mai multe bariere care îl apără:

  • pielea îți apără interiorul corpului
  • dacă microbii încearcă să treacă de ochi, lacrimile îl distrug
  • firicelele de păr alungă microbii
  • dacă microbii reușesc să-ți intre în gură, mor blocați în fundul gâtului tău

Spor la citit!

Numele meu este Adriana şi îţi urez Bun venit pe blogul Stilul meu de viață! Este un blog pentru părinți și copii, unde veți găsi multe idei despre: joacă, educaţie, organizare, gătit simplu & viaţa noastră de zi cu zi. Îţi mulţumesc pentru vizită şi te mai aştept cu drag în căsuţa mea virtuală! Despre mine & Blog ⇢

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.