Locuri de vizitat

Cluj Napoca, orasul meu – guest post

Azi Alexandra ne propune un itinerar de vacanță prin Cluj Napoca.

„Mi-a plăcut ideea Adrianei de a aduna pe blogul ei propuneri de destinații de vacanță. De ceva vreme, de cînd mersul în vacanță înseamnă mersul cu copiii în vacanță, am început să privesc destinațiile de vacanță  și prin ceea ce oferă ele copiilor. O să vă propun așadar un traseu personal printr-un Cluj văzut prin ochișori micuți.

Piața cu statuia lui Matei

Numele ei convențional este, desigur, Piața Unirii, dar copiilor le place mult statuia lui Matei Corvin/Matyas Kiraly așa că atunci cînd mergem în centru mă întreabă invariabil: unde în centru? La statuie? Piața aceasta e frumoasă din multe motive: întotdeauna se întîmplă ceva aici, e un loc viu, care vibrează. Clujenii își dau întîlnire – fie „la botul calului”, fie „la coada calului” (calul lui Matei, desigur).

Cluj Napoca, Piata UniriiPentru cei dornici să se reculeagă, biserica în sine e un loc minunat, unde dacă ai noroc poți asculta o orgă magnifică. Vara, pe o latură a pieții funcționează o fîntînă cu temporizator prin care copiii se bălăcesc cu mare drag.

Cluj Napoca, Piata UniriiIar în piața propriu zisă mai mereu sunt ceva tarabe întinse cu podoabe hand-made, bunătăți de turtă dulce sau orice altceva.

Cluj Napoca, Piata UniriiDin piață, dacă o iei înspre strada Napoca, ești foarte aproape de unul din obiectivele noastre de vacanță. De pe strada Napoca, mergi pe prima străduță (semipietonală) la dreapta (str. Ion Rațiu), preț de cîțiva metri. A doua poartă pe dreapta intri în curte, urci pe niște scări în formă de melc și ajungi la primul etaj la Clubul Mușchetarilor – unde în această lună copiii merg la niște cursuri de dezvoltarea inteligenței emoționale.

Cluj Napoca, Clubul MuschetarilorSunt cursuri foarte frumoase, ținute în timpul săptămînii de Luminița Ioana Văleanu, de formație actor și regizor. Luminița ține acest gen de cursuri în Baia Mare și – în vacanțe – în Cluj. Clubul Mușchetarilor în genere e un loc unde se țin tot felul de ateliere pentru copii, de dans, de limbi străine, întîlnirile Bufniței cu pufușorii și cioculeții, mini-spectacole de teatru de păpuși. Dacă tot am pornit din centru, nu plecăm departe: ne întoarcem în Piața Unirii și o traversăm spre Bulevardul Eroilor, partea pietonală, unde avem o promenadă ce se întinde pînă la Piața Avram Iancu, o promenadă cu terase, cofetării pe o parte și alta, cîte un restaurant, librării minunate, magazine pentru pretențioși. O luăm pe prima străduță la stînga (Bolyai e numele ei), apoi facem dreapta într-o curte unde scrie: jucării faine de lemn, nimerim într-o curticică cu flori și bușteni și am ajuns la următorul popas al călătoriei noastre: Magazinul cu jucării fermecate… sau magazinul Boribon. E sursa noastră principală de jucării și cărți în engleză Usborne, e locul unde se cuibărește Bufnița cea Înțeleaptă (alias Raluca Kovacs), cea care în timpul anului organizează Atelierele Bufniței la Bookcorner Librarium, iar în vacanță, tot soiul de activități creative. Boribon e genul de loc unde poți să stai cîteva ore admirînd jucării meșteșugite și decorul migălos, care te îndeamnă să stai, să mai răsfoiești o carte, să mai admiri o păpușică Waldorf, să mai scotocești prin coșul cu abțibilde.

Cluj Napoca, Magazinul BoribonLa intrare te întîmpină un mozaic care pare pur decorativ, dar dacă te uiți din unghiul potrivit vezi că e de fapt un uriaș care doarme,

Cluj Napoca, Magazinul Boribonale cărui vise le poți contempla privind în oglinda din tavan.

Cluj Napoca, Magazinul BoribonPrintre cutiile de jucării, o altă bucată de mozaic are forma unor porumbei. Între timp, copiii și-au ales și disputat cîteva jucării, încerci să le temperezi entuziasmul, mai dai la o parte o jucărie, mai iei tu din proprie inițiativă alta și ieși pe stradă încurcat în pungile de jucării, mergi mai departe pe străduță înspre Bulevardul 1 Decembrie 1918, strada cu Sora, cum o știu toți cujenii, oprești în stația de troleibuz, urci în numărul 6, mergi patru stații și dai peste o clădire care seamănă cu un arc de triumf. Traversezi străzile încercînd să bifezi succesiv trecerile de pietoni și ai ajuns la Colțul copiilor de la Biblioteca Județeană.

Ludoteca de la biblioteca Goga este un loc foarte frumos amenajat pentru copii de toate vîrstele – cu cutii de jucării pentru toate vîrstele, măsuțe cu jocuri, calculatoare, un televizor unde rulează cîte un film pentru copii, un cort și multe cărți, puse la îndemîna micilor cititori. Doamnele de la bibliotecă sunt drăguțe, avînd mereu cîte ceva pentru copii – programe gratuite în timpul vacanțelor, ora poveștilor, cerc de quilling, programe temporare, dacă nu altceva o idee de joc sau un sfat despre o carte bună. Pe copii i-ai pierdut deja fie printre jucării, fie printre cărți, fie în sala de referințe unde pot lucra la teme sau la proiecte.

Cluj Napoca, Biblioteca GogaÎn holul bibliotecii e un spațiu expozițional semi-permanent, unde sunt expoziții de tot soiul: de fotografii, de jucării, de pictură, de grafică. În acest moment sunt două expoziții: una de fotografii, a unei școli de fotografi amatori, și una despre jucăriile copilăriei.

Cluj Napoca, Expozitie jucariile copilarieiDacă tot suntem în Mărăști, putem lua un autobus în sens perpendicular, spre strada București, de unde, de la blocul turn (Farmec), mergem pe jos cîteva sute de metri pe o stradă cotită – Henri Barbusse, unde găsim pe partea stîngă un spațiu neconvențional, cu multe activități artistice, inclusiv pentru copii: Fabrica de Pensule.

În fabrică găsim iarăși expoziții, proiecte artistice neconvenționale, ateliere de dans și, o dată pe săptămînă, sîmbăta de la ora 12.00, atelierul de pictură al Cristinei Gagiu. Un loc unde copiii experimentează cu vopsele acrilice adevărate, dar și cu creioane pastelate, creioane cerate, guașe, diverse tehnici de lucru – pictură, desen, ștampile, șabloane, etc. Un atelier plin de tablouri finalizate sau doar începute, plin de cărți frumoase și care sîmbăta se umple de copii talentați și guralivi. Copiii stau la șevalete de lemn, lucrează pe hîrtie specială și sunt ajutați de Cristina, care le propune mereu proiecte captivante.

Bun, e timpul să mergem în cealaltă parte a orașului. Ne reîntoarcem în fața bibliotecii, luăm autobuzul 30 și pornim spre Parcul central.

Autobuzul are o stație foarte strategic plasată fix între două parcuri: Parcul Central și Parcul Stadion. Primul e plin de alei printre copaci unde oamenii aleargă, se plimbă cu bicicletele sau cu cărucioarele.

Cluj Napoca, Parcul CentralAici găsim într-un capăt Centrul Cultural Britanic, unde copiii merg la cursuri de engleză și împrumută cărți frumoase de la bibliotecă.

Cluj Napoca, Centrul Cultural BritanicÎn celălalt capăt este clădirea Cazino, unde sunt iarăși expoziții temporare, precum și foișorul de lîngă fîntînă și lacul unde te poți da cu hidrobicicleta în formă de lebădă sau poți hrăni rațe, laolaltă cu porumbeii și vrăbiile ce vor veni oricum dacă începi să arunci cu bucățele de pîine.

În parc, copiii se pot juca, pot sări la trambulină pînă amețesc, pot mînca înghețată, vață pe băț sau porumb fiert (preferabil fără să le combine…) sau pot trece strada în Parcul Stadion, unde au leagăne, tobogane amețitor de înalte, trenuleț sau mașinuțe.

Dacă între timp vi s-a făcut puțin foame… lîngă parc, e timpul să savurăm ceva bun. Din punctul nostru de vedere, aveți două opțiuni la fel de interesante. Una este cofetăria Mozart, de pe strada Pavlov, unde poți mînca o prăjitură delicioasă dar și sănătoasă, cu fructe, brînză și blat din fulgi de ovăz, într-o atmosferă de secol XVIII, pe muzică clasică, într-un salon elegant, cu pian cu coadă și păpuși de porțelan. Pe lîngă asta poți bea un ceai filosofic din multe ierburi medicinale, sau un suc de fructe făcut chiar din fructe. Sau, un picuț mai departe (la cîteva sute de metri), poți ajunge în piața Muzeului, la Francisc de la Francesca, un local mic dar plin de bunătăți făcute doar din ingrediente bio, inclusiv o ciocolată de casă delicioasă fără cacao, din roșcove. Plus înghețată de casă, prăjituri de casă, bomboane de casă… și niște ișlere cu ciocolată din care e musai să cumpărăm cîteva de fiecare dată.

Un traseu palpitant, plin de activități pentru cei mici, nu-i așa? Sper să vă placă și să vă provoace să-l parcurgeți, de cît mai multe ori.”

Cluj Napoca__________

Alexandra, îţi mulţumesc foarte mult pentru faptul că ai acceptat provocarea mea şi ne-ai povestit despre oraşul tău – Cluj Napoca! Vreau să vă spun că atunci când am primit mail cu textul acestui guest post l-am citit cu sufletul la gură şi nu-mi venea să cred că am locuit 4 ani în Cluj Napoca (perioada studenţiei) + săptămâni întregi de delegaţii şi nu i-am descoperit acest farmec aparte. Alexandra, îţi promit că la următoarea mea vizită în Cluj Napoca (împreună cu fetiţa mea L.) te contactez şi o să te rog să faci pe ghidul pentru mine, că prea frumos ai povestit 🙂 Mulţumesc!!!

Cu acest guest post Alexandra se înscrie în concursul Povesteşte-mi despre oraşul tău / localitatea ta!

Tu nu vrei să-mi povesteşti despre oraşul tău / localitatea ta? Poți să-mi scrii pe adresa de mail: jurnal.stildeviata @ gmail . com

Numele meu este Adriana şi îţi urez Bun venit pe blogul Stilul meu de viață! Este un blog pentru părinți și copii, unde veți găsi multe idei despre: joacă, educaţie, organizare, gătit simplu & viaţa noastră de zi cu zi. Îţi mulţumesc pentru vizită şi te mai aştept cu drag în căsuţa mea virtuală! Despre mine & Blog ⇢

5 comentarii

  • Alexa

    Cu mare drag, Adriana! ne angajam sa facem un tur al orasului – sau mai multe, pe ce traseu doriti. Multumesc pentru provocarea ta, ca de obicei foarte frumoasa.

  • Laura

    Pot sa o intreb pe cititoarea ta, care a desris ataaat de frumos Clujul (oras drag noua), unde imi recomanda sa duc copiii luni in parc? avem planificata o zi de Cluj, in care musai sa includa un parc de distractii. Pe cat posibil fara bani! Copiii sunt mai maricei, 8-11 ani. Sau poate imi sugereaza ceva interesant de facut intr-o singura zi?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.