Diverse

Ciresele – diverse informaţii despre proprietăţile acestora!

Ciresele sunt printre primele fructe care apar în grădină şi poate de aceea sunt atât de iubite, în special de către copii! Fetiţa mea a mâncat săptămâna aceasta primele cireşe din grădina bunicilor. Deşi au fost doar roz (nici vorbă să fie coapte) au fost „delicioase” 🙂 Eu am amintiri frumoase din copilarie, când abia aşteptam să merg la bunici pentru a mânca cireşe direct din copac!

Ciresele

cirese

Ce conţin cireşele?

  • peste 70% apă
  • vitamine: B1, B2, B3, B6, C, E, A
  • minerale: potasiu, fier, calciu, magneziu, fosfor, sulf
  • antioxidanţi (antocianine)
  • fibre

Ce proprietăţi au cireşele?

  • cireşele au un efect diuretic – datorită conţinutului bogat de potasiu
  • datorită conţinutului de provitamina A, consumul de cireşe creşte acuitatea vizuală şi întreţine ţesuturile
  • cireşele au un efect energizant asupra organismului – datorită vitaminelor conţinute, dar şi datorită magneziului – a cărui lipsă din organism ne face să ne simţim obosiţi şi deprimaţi. 
  • cireşele (de culoare roşie – foarte bine coapte) conţin antocianina – antioxidant care reduce riscul apariţiei bolilor de inimă. Se pare că cele mai bune surse de antocianine sunt strugurii roşii, vinetele şi cireşele!
  • ajută digestia – datorită conţinutului de fibre
  • cireşele ne ajută în caz de insomnie – datorită melatoninei, o substanţă care ajută la îmbunătăţirea ritmului circadian al somnului (instalarea somnului)
  • cireşele au un efect detoxifiant şi depurativ – motiv pentru care sunt recomandate persoanelor care suferă de reumatism, gută, constipaţie, litiaze renale sau biliare
  • cireşele reduc adezivitatea trombocitelor şi contribuie la prevenirea formării cheagurilor de sânge şi, de asemenea, pot ameliora simptomele artritei reumatoide şi osteoartritei

Contraindicaţii:

  • persoanele cu sensibilitate gastrică şi colită de fermentaţie nu trebuie să consume cireşe (fructe în general)
  • deşi cireşele nu sunt bogate în zaharuri, persoanele cu diabet trebuie să le consume cu moderaţie

Cum putem introduce cireşele în alimentaţia noastră?

  • mie îmi plac cireşele proaspete, dacă se poate direct din copac 🙂
  • din cireşe se pot prepara sucuri, compoturi, dulceţuri
  • se pot prepara diferite prăjituri, tarte, îngheţate
  • din codiţele de cireşe se prepară ceai, care este bun în caz de infecţii urinare, litiază renală, pentru creşterea diurezei, pentru afecţiuni ale aparatului cardiovascular.

Vouă vă plac cireşele?

Numele meu este Adriana şi îţi urez Bun venit pe blogul Stilul meu de viață! Este un blog pentru părinți și copii, unde veți găsi multe idei despre: joacă, educaţie, organizare, gătit simplu & viaţa noastră de zi cu zi. Îţi mulţumesc pentru vizită şi te mai aştept cu drag în căsuţa mea virtuală! Despre mine & Blog ⇢

5 comentarii

Dă-i un răspuns lui Daniela Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.