Chiftele de legume și quinoa la cuptor
Zilele trecute am pregătit chiftele de legume și quinoa la cuptor și ne-au plăcut tare mult! Este o rețetă destul de simplă, iar chifteluțele sunt delicioase: moi în interior și crocante la exterior. Am folosit: morcovi, cartofi, țelină și multă verdeață: pătrunjel verde, ceapă verde și usturoi verde. Am găsit în cămară și o pungă de quinoa, așa că am fiert o căniţă de quinoa și am adăugat-o și pe ea la legume. Chiftelele nu le-am prăjit în ulei (de fapt, sunt deja câțiva ani buni de când nu mai prăjesc chiftelele în tigaie) ci le-am făcut la cuptor.
Chiftele de legume şi quinoa la cuptor
Ingrediente:
- 2 morcovi
- o jumătate de ţelină (sau o ţelină mai micuţă)
- 4 cartofi
- o căniţă de quinoa
- 1 ou
- 4 linguri de pesmet
- sare şi piper
- 2-3 fire de ceapă verde
- 2-3 fire de usturoi verde
- frunze de pătrunjel
Mod de preparare:
- am spălat bine quinoa în mai multe ape (coaja boabelor de quinoa conţine saponine, care are un gust amar), după care am pus-o la fiert aproximativ 15 minute (veţi observa că aceasta va deveni transparentă); după ce a fiert am strecurat-o şi am lăsat-o să se răcească
- am curăţat morcovii, ţelina şi cartofii şi le-am dat pe răzătoarea mică, după care le-am stors foarte bine
- într-un bol am amestecat: morcovul, ţelina şi cartofii, quinoa (stoarsă şi ea bine de apă), oul, pesmetul, ceapa şi usturoiul verde tăiat mărunt, frunzele de pătrunjel tăiate mărunt, sarea şi piperul; dacă vi se pare că amestecul este prea moale, mai adăugaţi 1 – 2 linguri de pesmet;
- din această compoziţie am format chifteluţe pe care le-am aşezat în tava de cuptor acoperită cu hârtie de copt (din aceste ingrediente mie mi-au ieşit două tăvi de chiftele)
- am stropit chifteluţele cu puţin ulei de măsline şi le-am băgat 20 minute la cuptor la 200 de grade, după care le-am întors şi le-am mai lăsat 20 minute la 180 de grade.
Sunt foarte gustoase şi merg de minune alături de o salată de primăvară!
Poftă bună!

