Chec cu lămâie, rețeta din revista Delicii la cuptor
Ce spuneţi de un desert moale, însiropat, parfumat şi dulce – acrişor: chec cu lămâie!?
Chec cu lămâie
Ingrediente:
- 175 gr. unt
- 175 gr. zahăr
- 3 ouă
- 225 gr. făină
- 1 praf de copt
- 2 linguri lapte
- coaja rasă de la o lămâie
- 3 linguri zeamă de lămâie
Ingrediente pentru siropul de lămâie:
- 3 linguri zeamă de lămâie
- 3 linguri miere
Mod de preparare:
Pasul 1:
- se mixează untul cu zahărul până când se obţine o masă pufoasă
- se încorporează rând pe rând oulăle şi făina amestecată cu praful de copt
- se adaugă laptele, coaja rasă de lămâie şi 3 linguri de zeamă de lămâie
- compoziţia se toarnă într-o formă de cozonac unsă cu unt şi tapetată cu făină
- checul se coace aprox. 50 minute în cuptorul preîncălzit la 180 grade (se face proba cu scobitoarea)
Pasul 2:
- în timp ce se coace blatul se prepară siropul de lămâie: într-o crăticioară se amestecă 100 ml apă, 3 linguri zeamă de lămâie şi 3 linguri miere şi se lasă să fiarbă la foc mic pentru câteva minute (până când siropul începe să se îngroaşe puţin)
Pasul 3:
- după ce se scoate checul de le cuptor, acesta se înţeapă cu o scobitoare mai lungă şi se toarnă peste el siropul de lămâie
- checul se mai poate orna şi cu felii de lămâie glazurate
Poftă bună!

