Activități pentru copii

Ce fac animalele sălbatice în timpul iernii?

A fost frig, chiar foarte frig zilele acestea! Nouă ne este bine – în casă este cald, dar oare animalele sălbatice ce fac pe o astfel de vreme?

Ce fac animalele sălbatice în timpul iernii

Am urmărit acest videoclip unde este citită cartea Animals in Winter scrisă de Henrietta Bancroft şi  Richard G. Van Gelder şi ilustrată foarte frumos de  Helen K. Davie.

Ce fac animalele sălbatice în timpul iernii?

Unele animale sălbatice migrează în zone mai calde, altele hibernează iar altele se pregătesc şi se adaptează pentru iarnă.

Animale care migrează în zone mai calde:

  • unele păsări (de exemplu: barza, cucul, rândunica, privighetoarea, cucul, pupăza, gâştele şi raţele sălbatice, etc) zboară spre alte ţinuturi mai calde şi însorite (unde găsesc hrană în această perioadă), iar primăvara se reîntorc;
  • unii fluturi, de exemplu fluturele Monarh, care zboară circa 4000 de km, (70 km/zi) timp de 8 săptămâni din America de Nord până în Mexic. Pe timpul zborului se hrănește cu nectarul florilor de câmp;
  • unele balene migrează spre ape mai calde;

Animale care hibernează (când hibernează, animalele nu mănâncă, nu se mişcă, dorm şi abia respiră; pe parcursul hibernării corpul  lor se hrăneşte din excesul de grăsime acumulată în timpul anului):

  • liliacul hibernează în peşteri
  • marmota hibernează în galeriile pe care şi le sapă sub pământ
  • ursul hibernează în bârlog
  • ariciul hibernează într-o vizuină subterană, la adăpost de gerul şi viscolul iernii
  • broaştele ţestoase hibernează în mâl/noroi/nisip
  • şerpii hibernează în galerii subterane

Animale care se pregătesc şi se adaptează pentru iarnă:

  • veveriţa îşi face stocuri de alune şi nuci pentru iarnă, pe care le ascunde în pământ sau scorburi de copaci
  • iepurele şi cerbul nu îşi fac stocuri de provizii pentru iarnă, deci trebuie să sape prin zăpadă pentru a găsi: iarbă, muşchi sau frunze uscate. Când zăpada este prea mare şi nu pot săpa sub ea, aceştia sunt nevoiţi să mănânce scoarţă de copac sau chiar crenguţe.
  • nici vulpea nu îşi face provizii pentru iarnă, fiind astfel nevoită să vâneze şoareci sau iepuri pentru a supravieţui

Având ca şi sursă de inspiraţie acest set de activităţi: Animals in Winter PreKinder Set (ce poate fi descărcat GRATUIT şi folosit ca atare) am creat această planşă unde Laura a trebuit să plaseze câteva animalele sălbatice în mediul în care acestea stau pe timp de iarnă:

Ce fac animalele salbatice pe timpul iernii?

Fişa cu animalele sălbatice folosite de noi în această activitate o puteţi descărca gratuit de aici: Animale sălbatice în timp de iarnă.

Spor la învăţat!

Numele meu este Adriana şi îţi urez Bun venit pe blogul Stilul meu de viață! Este un blog pentru părinți și copii, unde veți găsi multe idei despre: joacă, educaţie, organizare, gătit simplu & viaţa noastră de zi cu zi. Îţi mulţumesc pentru vizită şi te mai aştept cu drag în căsuţa mea virtuală! Despre mine & Blog ⇢

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.