Ce alimente conservăm pentru iarnă?
Răspund şi eu provocării lansate de Iulia – economisim.info şi voi scrie în acest articol despre alimentele şi conservele pe care le-am pregătit eu pentru această iarnă.
Alimente conservate pentru iarnă:
- în primăvară am pus în congelator câteva punguliţe cu sparangel pe care îl voi folosi la rizotto
- tot în primăvară am pus câteva borcane de gem de căpşuni (din 5 kg de căpşuni), care este preferatul fetiţei mele. Îl folosesc la clătite sau dimineaţa cu pâine cu unt alături de o cană de ceai sau lapte
- la începutul verii am făcut 2 litri de sirop de trandafiri (m-am inspirat din reţeta Claudiei, doar că am pus mai puţin zahăr şi am ţinut siropul în frigider). Mai am puţin (l-am folosit toată vară în limonade) , deci nu cred că ne va mai ajunge până la iarnă.
- am pus castraveţi în oţet (este acritura mea preferată)
- am pus câteva borcane de salată de castraveţi cu ceapă
- am făcut suc de roşii/bulion
- am copt 10 kg de vinete şi le-am porţionat în pungi în congelator
- am pus câteva borcane de păstăi fierte
- am pus câteva borcane de ardei iuţi în oţet
- am pus câteva borcane de roşii cherry murate
- mâine voi pune câteva borcane de gogoşari cu oţet
- într-un bidonaş micuţ vreau să pun puţină varză la murat (şi căpăţână întreagă pentru sarmale, şi tăiată)
- am uscat mentă pentru ceai
- am pus în congelator câteva cutiuţe de mure (le voi folosi iarna la prepararea shake-urilor)
- aş mai vrea să refac gemul de gutui cu must de struguri
Cu excepţia căpşunilor (pe care le-am cumpărat din piaţă), toate legumele şi fructele sunt din grădina părinţilor, deci încerc să conserv cât mai multe pentru că sunt din sursă sigură.
Mai primim de la părinţi: câteva borcane de compot (nu prea suntem amatori) şi câteva borcane de zacuscă.
Tu ce alimente ai conservat pentru iarnă? Ai pus murături, compoturi, dulcețuri sau preferi să le cumperi gata făcute din magazin sau de târgurile cu produse tradiționale?


4 comentarii
Andreea Panican
noi anul acesta pentru iarna am pus vinete coapte la congelator,vreo 4 borcane de 800 ml decastraveti murati,o salata de ceapa cu gogosari, zacusca nelipsita……zarzavat pentru ciorbe….Dulce: sirop de coacaze si zmeura, am avut si de soc dar a trecut …..dulceata de capsuni de anul trecut, macese , zmeura ,coacaze….Din gradina am uscat menta si lamaita pentru ceai…..avem tei tot pentru ceai….Patrunjel ,telina, leustean ,marar la congelator in pungute ,cimbru uscat…Toamna e preferata mea tocmai pentru perioada asta cand facem tot felul pentru iarna….am uitat de ardeii copti:)
adriana
Andreea, eu am uscat lamaita, dar dupa uscare mi se pare ca nu mai are nicio aroma… A ta este aromata dupa uscare. Eu am facut ceai cu lamaita mea uscata si mi-a iesit o apa chiora.
o femeie
rosiile astea murate suna interesant.
Si eu am uscat multe din gradina si de pe balcon (condimente dar si pt ceaiuri), mi se pare nemaipomenit ca din nimic (compost din resturi reciclate, seminte si ramurele recuperate, apa recuperata din bucatarie) sa ajung sa elimin achizitionatul din supermarket a unor ingrediente: frunze de telina, cimbru, leustean, marar, patrunjel, busuioc, rozmarin, oregano, galbenele, menta, lamaita.
Noi avem gemuri (pana la anul garantat), cirese congelate, muraturi in saramuria 3 borcane de 2l (doar eu consum), miere cumparata in avans (de la o ruda),
adriana
In week-end am pus si eu 2 bidonase mici (cred ca de 10l) de muraturi in saramura: castraveti, varza alba, varza rosie, gogonele, conopida, bucati de mar, gogosari, ceapa… Nu erau planificate, dar s-au facut in gradina si era pacat de ele… Varza murata o sa o pun sambata, dar tot asa intr-un bidonas mai mic.