Locuri de vizitat

România pas cu pas – Canionul de sare din Praid

Când vine vorba de Praid, cred că toată lumea se gândește la Salina Praid. Eu vreau să vă prezint azi un alt loc frumos din Praid care merită vizitat: Canionul de sare din Praid.

Canionul de sare Praid

Canionul de Sare din Praid

Pentru a ajunge la Canionul de Sare din Praid trebuie să urmați drumul ce pornește de la intrarea în Salina Praid, trece pe lângă Ștrandul Praid și coboară paralel cu râul. Sunt și câteva indicatoare (ce-i drept, putine!), dar dacă mai întrebați în stânga și-n dreapta  sigur veți ajunge la destinație!

Taxa de vizitare a Canionului de Sare din Praid: 6 RON / adult (pentru grupuri organizate se oferă ghid, altfel ghidul pornește pe traseu la oră fixă!)

Canionul de sare din PraidTraseul cuprinde 7 puncte de interes:

1. Primul punct de pe traseu este Ocna Iosif, care se află pe teritoriul minei vechi și care se află în plin proces de consolidare.

Mina veche din Praid Mina veche din PraidAici au fost realizate primele exploatări de sare în 1762. Sarea era ridicată la suprafață în piele de bivol, cu ajutorul unui crivac acționat de 4 perechi de cai. Acum crivacul este expus la Muzeul Tehnic din Bucuresti.

2. Al doilea punct de pe traseu sunt izvoarele sărate. În acest punct al traseului se  ajunge traversând o pădurice de conifere. Datorită evaporării și precipitării de sare, în jurul acestor izvoare se formează cristale și cruste de sare.

Camp de sare, Praid

3. În punctul trei al traseului poate fi văzut izvorul sărat cu cel mai mare debit de apă din Canion.

Izvor cu apa sarata Praid

Tot aici pot fi admirate conopidele de sare și lapiezurile formate în urma interacțiunii dintre precipitații și sarea ieșită la suprafață:

Canionul de sare din Praidlapiezuri de sare Praid4. În punctul patru al traseului se ajunge urcând pe o potecă îngustă până la marginea ponorului de sare. Acesta este punctul cel mai spectaculos al traseului!

Canionul de sare din Praid Canionul de sare din PraidPrecipitațiile de la suprafață curg pe fundul dolinei și dispar în masivul de sare. Apa infiltrată aici formează cavități asemănătoare peșterilor și sapă adevărate canale în muntele de sare. O parte a acestei ape infiltrate reapare la suprafață sub forma izvoarelor de sare, iar o altă parte ajunge în mină și crează dificultăți în procesul de minerit. De aici se pompează apa care alimentează ștrandul din Praid!

5. În punctul 5 al traseului pot fi admirate lapiezuri în mărimi impresionante.

Canionul de sare din Praid6. Pentru a ajunge în punctul 6 al traseului se traversează pârâul pe mai multe podețe.

Canionul de sare din PraidPunctul 6 al traseului în constituie baia tradițională cu nămol terapeutic sărat.

Baie traditionala cu namol, Canionul de sare din PraidNamol terapeutic sarat din Praid namol terapeutic sarat din Praid7. Pentru a ajunge în punctul final al traseului se traversează din nou pârâul, iar aici poate fi admirată o creastă de sare ce închide un șir de coline.

Creastă de sare, Canionul de sare din Praid Ccreastă de sare, Canionul de sare din Praid

În speranța că v-am deschis apetitul pentru drumeții, vă doresc o vacanță frumoasă, iar dacă vizitați Canionul de sare din Praid vă aștept cu impresii!

Să aveţi o vacanţă frumoasă!

Numele meu este Adriana şi îţi urez Bun venit pe blogul Stilul meu de viață! Este un blog pentru părinți și copii, unde veți găsi multe idei despre: joacă, educaţie, organizare, gătit simplu & viaţa noastră de zi cu zi. Îţi mulţumesc pentru vizită şi te mai aştept cu drag în căsuţa mea virtuală! Despre mine & Blog ⇢

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.