Diverse

Bulionul – caietul cu reţete

Este vremea roşiilor şi a bulionului, aşa că reţeta pe care v-o prezint azi din caietul cu reţete  este reţeta de bulion şi pastă de bulion.

Copiez reţeta cum este ea în caiet:

Bulionul

Bulionul se face fiert şi nefiert (îmi pare rău că nu este detaliată şi reţeta pentru bulionul nefiert, chiar eram curioasă…)

bulion

Bulionul fiert – care este mai bun, se prepară mai mult în casele de gospodari.

Se spală pătlăgelele, se rup, se sară şi se aşează într-un coş pentru scurgele. Astfel stau 24 ore.

După aceia se pune la fiert într-un cazan nespoit şi se fierbe până se deslipeşte pieliţa de pe ele. Le strecurăm prin sită, apoi le punem iar la foc să fiarbă mestecând cu o lopeţică de lemn ca să nu se lipescă de fund. Când e destul de gros îl turnăm călduţ în sticle şi le astupăm cu dopuri de plută, apoi le punem să fiarbă într-un cazan înfăşurându-le cu paie sau cu cârpe ca să nu plesnească. După aceia nu le scoatem afară până nu s-a răcit apa. Apoi le pecetluim cu ceară sau smoală. 

Se poate fierbe bulionul gros ca majunul de prune. Atunci se pune în borcane de pământ şi ca să nu mucegăiască înmuiem un petec de cârpă în undelem şi punem deasupra bulionului. Peste cărpă punem un strat de sare grungoasă. Se păstrează la loc uscat. Se pot face şi turtiţe care se uscă în cuptor (eu nu am auzit de această metoda pănă acum. voi?).

____________________________________________________________________

Aceste reţete sunt dintr-un caiet vechi de reţete.

Încerc să redau textul exact cum este scris în caiet.

Numele meu este Adriana şi îţi urez Bun venit pe blogul Stilul meu de viață! Este un blog pentru părinți și copii, unde veți găsi multe idei despre: joacă, educaţie, organizare, gătit simplu & viaţa noastră de zi cu zi. Îţi mulţumesc pentru vizită şi te mai aştept cu drag în căsuţa mea virtuală! Despre mine & Blog ⇢

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.