Cărți pentru copii

Atlasul oceanelor, editura Corint Junior

Azi vreau să vă prezint un atlas superb: Atlasul oceanelor, editura Corint Junior, pe care l-am făcut cadou unui băieţei de 8 ani. Sper să-i placă şi să-l studieze cu interes!

Atlasul oceanelor, editura Corint Junior

Atlasul oceanelor, editura Corint Junior

Informațiile din atlas sunt structurate pe mai multe capitole, dar eu o să prezint în acest articol doar câteva:

RELIEFUL SUBMARIN

Ca și continentele, fundul oceanelor este format din câmpii, munți, panouri,… un relief la fel de accidentat ca și pe continent, dar mul mai puțin accesibil! Cunoașterea și cartografierea adâncurilor sunt de dată recentă și deocamdată imperfecte, fiindcă necesită mijloace tehnice foarte avansate.

Copiii vor afla despre: dorsalele oceanice, fosele oceanice și câmpiile abisale.

CÂND MAREA ÎNTÂLNEȘTE PĂMÂNTUL

Atlasul oceanelor, editura Corint Junior

Nici mare, nici uscat, litoralurile se întind între oceane și continente. Aceste zone de tranziție au frontiere mișcătoare: în anumite locuri, coasta avansează în mare, în altele se retrage și face loc apei.

Copiii vor afla despre: plaje, dune, faleze, delte, estuare, insule continentale, poldere, lagune, mangrove.

MARII NAVIGATORI

Copiii vor citi aici despre: maori, vikingi, Cristofor Columb (1450 – 1506), Vasco da Gama (1469 – 1524)Magellan (1480 – 1521)James Cook (1728 – 1779),

SPORTURI ȘI DISTRACȚII ALE MĂRII

Oceanul constituie un imens spațiu al aventurii, jocului și distracției. Navigatorii pasionați nu ezită să înfrunte pericole și furtuni, uneori cu riscul vieții. În apropierea coastelor se practică alte sporturi nautice, precum surfingul, iahtingul sau scufundările de agrement. Însă pentru om oceanul rămâne un univers exigent ce trebuie întotdeauna abordat cu prudență. 

ATENȚIE, FRAGIL!

Atlasul oceanelor, editura Corint Junior

Dintre mediile naturale, mările sunt cele mai sensibile la poluare, deoarece sunt mici și uneori închise. Dacă oamenii nu au grijă de ele, viața pe care o adăpostesc poate dispărea. 

Copiii vor putea citi aici despre: mareele negre (naufragiile petrolierelor), deversările de produse radioactive și toxice, algele invadatoare, dar și despre animalele aflate pe cale de dispariție.

OCEANUL PACIFIC

Atlasul oceanelor, editura Corint Junior

Cel mai mare, cel mai adânc, cel mai întins… […] Imensitatea sa face din Pacific un ocean cu chipuri variate, ce cunoaște toate tipurile de climat: polar, rece, temperat, tropical și ecuatorial. Viața marină este bogată, în special în apropierea coastelor și în Marea Chinei.

Suprafață: 180 milioane de km pătrați

Adâncime maximă: -11.034 m

Lărgime maximă: 17.700 km

Copiii vor afla aici despre: cercul de foc al Pacificului, fenomenul El Nino, insulele din Pacific (Insula Paștelui, Insulele Hawai, Insulele Galapagos, etc), recifele de corali.

OCEANUL INDIAN

Atlasul oceanelor, editura Corint Junior

Situat în mare parte în zona intertropicală, Oceanul Indian  are mai ales ape calde. Este bogat în recife de corali […] Apele din apropierea coastelor sunt foarte bogate în pește.

Suprafață: 75 milioane de km pătrați (al treilea ocean ca și dimensiune)

Adâncime maximă: -7.450 m

Lărgime maximă: 7.500 km

Copiii vor afla aici despre: tripla dorsală oceanică ce străbate fundul Oceanului Indian, musoni, dugongii din Golful Rechinului, vârfurile de calcar din golful Phang Nga.

OCEANUL ATLANTIC

Atlasul oceanelor, editura Corint Junior

Oceanul Atlantic se întinde ca o panglică ce ondulează între oceanul Antarctic și cel Arctic.[…] Întinzându-se pe glob de la nord la sud, sunt prezente toate tipurile de climat. Pescuitul este practicat intensiv în Atlanticul de Nord și  numeroase nave comerciale străbat oceanul pe tot cuprinsul său.

Suprafață: 92 milioane de km pătrați (al doilea ocean ca și dimensiune)

Adâncime maximă: -9.220 m

Lărgime maximă: 9.600 km

Copiii vor afla aici despre: Gulf Stream (Curentul Golfului), dorsala medio-atlantică, magnificele găuri albastre.

OCEANUL ARCTIC

oceanul arctic

O mare înconjurată de pământuri: astfel este și Oceanul glacial Arctic ce acoperă întreg Polul Nord. Dacă submarinele pot traversa Oceanul Arctic în adâncime, navelor tradiționale le este imposibil să navigheze pe banchiză! Doar marile spărgătoare de gheață pot străbate ghețurile hibernale, deschizând o cale de apă de câțiva metri lărgime. În ciuda condițiilor climaterice grele, o faună sălbatică specifică trăiește de-a lungul coastelor.

Suprafață: 14 milioane de km pătrați (cel mai mic dintre oceane)

Adâncime maximă: -5.450 m

Copiii vor afla aici despre: banchiză, drumul maritim din nord-vest, precum și despre animalele care trăiesc de-a lungul coastei.

OCEANUL ANTARCTIC

oceanul antarctic

În formă de inel, acest ocean înconjoară continentul cel mai friguros din lume: Antarctica, unde se află Polul Sud. 

Suprafață: 20 milioane de km pătrați (cel mai mic dintre oceane)

Adâncime maximă: -8.325 m

Copiii vor afla aici despre: calota glaciară, ghețari și aisberguri.

Din aceeaşi colecţie: Atlasul animalelorAtlasul naturiiAtlasul copiilor!

Spor la citit!

Numele meu este Adriana şi îţi urez Bun venit pe blogul Stilul meu de viață! Este un blog pentru părinți și copii, unde veți găsi multe idei despre: joacă, educaţie, organizare, gătit simplu & viaţa noastră de zi cu zi. Îţi mulţumesc pentru vizită şi te mai aştept cu drag în căsuţa mea virtuală! Despre mine & Blog ⇢

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.