Cărți pentru copii

Atlasul naturii, editura Corint Junior

Azi vreau să vă prezint un atlas superb: Atlasul  naturii, editura Corint Junior. După părerea mea acest atlas se adresează copiilor școlari, dar poate fi răsfoit cu interes și de către copiii preșcolari (se poate vorbi despre continente, despre diverse forme de relief și fenomene naturale, despre diferite minuni ale naturii). Noi l-am făcut cadou un băiețel de 9 ani, care a fost foarte încântat.

Atlasul naturii, editura Corint Junior

Atlasul naturii, editura Corint Junior

În paginile acestui atlas copiii vor descoperi cele mai uimitoare peisaje din lume. Atlasul conține peste 40 de pagini cu texte bogate și numeroase ilustrații. În paginile atlasului copiii vor descoperi munții, vulcanii, deșerturile, fluviile și cascadele cele mai spectaculoase de pe planetă. Hărțile simple și frumos colorate permit copiilor să localizeze cu ușurință toate aceste minuni ale lumii.

Informațiile din atlas sunt structurate pe mai multe capitole:

PĂMÂNTUL

Acum 250 de milioane de ani, continentele actuale erau grupate într-un singur supercontinent, numit Pangea, înconjurat de o mare unică, Panthalasa. În următoarele milioane de ani, Pangea s-a fragmentat în două blocuri, Laurasia (în nord) și Gondwana (în sud), care s-au fragmentat la rândul lor dând naștere altor continente, înconjurate de mări. Aceste fenomene se explică prin prezența, pe toată suprafața globului, a unor plăci tectonice. Ele se mișcă lent, dar continuu, ceea ce duce la modificarea reliefului planetei.

Astăzi, aspectul Pământului continuă să se modifice: America de Nord și Europa se depărtează una de alta cu circa 2,5 cm pe an, iar Australia se apropie de Indonezia.

FENOMENE NATURALE

Tornadele se manifestă în interiorul continentelor . Un vânt sub formă de vârtej se formează brusc în nori și coboară repede spre sol, luând forma unui con care acționează ca un furtun de aspirator. Aerul din interiorul acestui vârtej se poate roti cu 500 km/h! Este o furtună scurtă, dar extrem de violentă, care devastează totul în calea ei.

Cicloanele sau uraganele se manifestă la tropice. Ele iau naștere în largul mării, în timpul celor mai calde luni din an. Vânturi puternice încep să se rotească, formând un fel de pâlnie uriașă care se deplasează pe mare. În mijloc se află o porțiune calmă: ochiul ciclonului.

Valurile seismice, numite în Japonia tsunami, se produc ca urmare a unui cutremur de pământ sau a unei erupții vulcanice. Zguduiturile care agită fundul oceanului creează serii de valuri care se deplasează foarte repede. Ajungând în apropierea coastelor, se înalță ca niște ziduri de apă, înalte uneori de 30 m, provocând dezastre pe uscat.

Alte fenomene naturale despre care puteți citi în paginile atlasului: aurore boreale, aurore australe, avalanșe, erupții vulcanice, cutremure de pământ, musoni.

AMERICA

Atlasul naturii, editura Corint Junior

Ghețarul Kaskawulsh se întinde pe mai bine de 70 km în interiorul Parcului Național Kluane, din provincia Yukon. Cele două brațe ale sale se unesc formând un impunător fluviu de gheață, care, din cauza încălzirii globale, se retrage cu aproximativ 1,8 m pe an.

Yellowstone este cel mai vechi și întins parc american. Este situat pe un adevărat bazin de lavă acoperit de straturi de roci solide prin care țâșnesc numeroase gheizere (apă și vapori fierbinți) și izvoare calde. Unul dintre aceste izvoare, a cărui apă atinge 90 grade Celsius, are culori incredibile.

Marele Canion reprezintă unul dintre cele mai spectaculoase peisaje datorate eroziunii. Acoperind o suprafață de 5200 km pătrați, acest ansamblu monumental de versanți abrupți, meandre și pante în trepte a fost sculptat într-o perioadă de 340 milioane de ani […]

Arhipeleagul Insulelor Virgine oferă peisaje minunate în mijlocul unei mări de un albastru intens. Este alcătuit din peste 80 de insule și insulițe acoperite de păduri parfumate, de un verde strălucitor, și mărginite de plaje cu nisip auriu.

Minuni ale naturii  din Canada, despre care puteți citi în paginile atlasului: cascada Virginia, Stânca găurită, Golful Hudson, Parcul Național Kluane, Parcul Național Nahanni, Terra Nova.

Minuni ale naturii  din Statele Unite ale Americii, despre care puteți citi în paginile atlasului: Arch National Parc, Valea Morții, Meteor Crater, Monumentul Valley, Turnul Diavolului, Cascada Niagara.

Minuni ale naturii  din America Centrală și Mexic, despre care puteți citi în paginile atlasului: cactușii-purtători-de-cuțite, Cuba, vulcanii din Antile, găurile albastre, cactusul-scaiete.

Minuni ale naturii  din America de Sud, despre care puteți citi în paginile atlasului: cascada Iguacu, pădurea amazoniaă, Amazonul, crinii Victoria, căpățâna de zahăr din Rio.

Minuni ale naturii  din Anzi și Insulele Galapagos, despre care puteți citi în paginile atlasului: deșertul Atacama, lacul Titicaca, platoul Altiplano, lanțul Anzilor Cordilieri, Muntele celor Șapte Culori, Insulele Galapagos.

EUROPA

Atlasul naturii, editura Corint Junior

Vulcanii din Auvergne, în centrul Franței, alcătuiesc un lanț de aproape 80 de vulcani astăzi stinși. Conurile lor înverzite și craterele înfundate oferă o magnifică panoramă.

După ce a parcurs 2850 km și a străbătut 12 țări din Europa, Dunărea se varsă în Marea Neagră printr-o deltă largă Delta Dunării. […] bâtlanii cenușii și pescărușii albaștri se numără printre locuitorii statornici al Deltei Dunării.

Meteora, din Thessalia, în Grecia, are forme de relief uluitoare. Circa 60 de piscuri și blocuri de piatră se ridică drepte spre cer, asemenea unor menhire (coloane) uriașe. Pe unele dintre vârfurile de gresie, pe marginea prăpastiilor, călugării au clădit odinioară mănăstiri.

Minuni ale naturii  din Europa de Nord, despre care puteți citi în paginile atlasului: șoseaua uriașilor (Irlanda), Grota lui Fingall (Scoția), lacurile scoțiene, gheizerul Strokkur (Islanda), taigaua (Laponia), fiorduri (Norvegia), Vatnajokull (Islanda) – cel mai important ghețar din Europa.

Minuni ale naturii  din Europa de Sud, despre care puteți citi în paginile atlasului: trecătorile din Ardeche, Duna lui Pilat, deșertul Tabernas, falezele albe de la Etretat, Etna, masivul Mont Blanc.

Minuni ale naturii  din Europa Centrală și de Est, despre care puteți citi în paginile atlasului: fluviul RinMeteora (Grecia), coasta Croației, Tirol, Munții Tatra.

AFRICA

Atlasul naturii, editura Corint Junior

Fluviul Congo este al doilea din lume ca debit, după Amazon. […]

Sahara este cel mai întins deșert din lume. De 15 ori mai mare decât Franța, el se întinde pe suprafața a 10 țări, de la Atlantic la Marea Roșie.[…]

Nilul, care izvorăște din masivul Ruwenzori, este cel mai mare fluviu de pe continentul african.[…]

Minuni ale naturii din Africa Nordică, despre care puteți citi în paginile atlasului: lanțul muntos al Atlasului, Parcul Național din Djoudj, Hoggar, Sahara, Nil, Deșertul Alb din Egipt.

Minuni ale naturii din Africa Centrală, despre care puteți citi în paginile atlasului: savana africană, masivul Ruwenzori, fluviul Congo, Arhipeleagul Seychelles, Kilimanjaro, lacul Turkana.

Minuni ale naturii din Africa Sudică, despre care puteți citi în paginile atlasului: deșertul Namib, Welwitschia (tumboa), Okavango, cascada Victoria, arborele călătorului (Madagascar), baobabul.

ASIA

Atlasul naturii, editura Corint Junior

Lacul Baikal deține un triplu record al lumii. Vechi de 25 de milioane de ani, este cel mai bătrân lac de pe planetă, dar și cel mai adânc. Apele sale sunt curate și limpezi până la o adâncime de 40 m. Mai bine de 2500 de specii de animale și plante îl populează, dintre care 1500 nu se găsesc decât aici. Timp de 6 luni din an, suprafața lui se transformă într-o imensă mare de gheață.

Minuni ale naturii din Asia de Nord, despre care puteți citi în paginile atlasului: peninsula Taimar, deșertul Gobi, lacul Baikal, cel mai mate multe din Japonia: Fuji-Yama, piscurile din Guilin, peninsula Kamceatka. 

Minuni ale naturii  din Orientul Apropiat, despre care puteți citi în paginile atlasului: Cappadocia (Turcia), Marea Roșie, Petra (Iordania), Marea Moartă, Colina Pamukkale (Turcia)

Minuni ale naturii  din Asia de Sud-Est, despre care puteți citi în paginile atlasului: zona de mlaștini Sundarban, Himalaia, vulcanul Krakatoa, golful Along.

OCEANIA

Atlasul naturii, editura Corint Junior

Minuni ale naturii  din Oceania, despre care puteți citi în paginile atlasului: stâncile Devil’s Marbles, Munții BungleBungle în formă de clopote, turnurile de calcar Pinnacles, muntele de gresie roșie Ayers Rock, Marea Barieră de Corali, 

ARCTICA și ANTARCTICA

Atlasul naturii, editura Corint Junior

Minuni ale naturii  din Arctica și Antarctica, despre care puteți citi în paginile atlasului: insula Ellesmere, aisberguri, văi fără apă.

Din aceeaşi colecţie: Atlasul oceanelorAtlasul animalelorAtlasul copiilor!

Spor la citit!

Numele meu este Adriana şi îţi urez Bun venit pe blogul Stilul meu de viață! Este un blog pentru părinți și copii, unde veți găsi multe idei despre: joacă, educaţie, organizare, gătit simplu & viaţa noastră de zi cu zi. Îţi mulţumesc pentru vizită şi te mai aştept cu drag în căsuţa mea virtuală! Despre mine & Blog ⇢