Stilul meu de viață
  • Acasa
  • Cărți pentru copii
  • Activități pentru copii
  • Recomandări
  • Acasa
  • Cărți pentru copii
  • Activități pentru copii
  • Recomandări
septembrie 12, 2014 In Cărți pentru copii

Atlasul animalelor, editura Corint Junior

Azi vreau să vă prezint o carte care pe noi ne-a cucerit prin multitudinea de informații și imagini: Atlasul animalelor, editura Corint Junior.

Altasul animalelor, editura Corint JuniorÎn paginile acestui atlas copiii vor descoperi animalele de pe toate continentele lumii. Atlasul conține peste 40 de pagini cu multe ilustrații sugestive și informații bogate despre fiecare animal în parte.

Informațiile din atlas sunt structurate pe următoarele capitole:

A fost odată…

Atlasul animalelor, editura Corint Junior

Algele marine au fost primele viețuitoare. Aceste minuscule celule vii, invizibile cu ochiul liber, au apărut și s-au dezvoltat pe fundul oceanelor.

Primele nevertebrate aveau corpul moale, fără oase și coloană vertebrală. Au apărut acum 600 de milioane de ani: erau, în principal, viermi marini, meduze și bureți.

Trilobiții sunt strămoșii animalelor cu carapace și cochilie de azi. Unii aveau dimensiuni milimetrice, alții mai mult de 60 cm lungime.

Ichthyostega a fost primul vertebrat care a putut ieși din apă pe uscat. Era un amfibian, strămoș al broaștelor.

Pteranodonul a fost una dintre primele reptile zburătoare.

Epoca dinozaurilor

Atlasul animalelor, editura Corint Junior

Aceștia au trăit cu 220 de milioane de ani în urmă. […] Peste tot în lume s-au găsit oase și urme de labe, linți și chiar ouă.

Tyrannosaurus Rex a fost cel mai mare și mai înspăimântător carnivor din acea perioadă. Acest dinozaur gigant avea 6 m înălțime și 15 m lungime.

Compsognathus era cel mai mic dintre dinozaurii cunoscuți; acest carnivor de talia unui carcan gras mânca mai ales insecte și șopârle.

Triceratops semăna puțin cu un rinocer mare. Era un animal puternic, de 9 m lungime, cu labe groase și musculoase.

Primele mamifere

Atlasul animalelor, editura Corint Junior

După dispariția misterioasă a dinozaurilor, acum 65 de milioane de ani, pe Pământ au apărut primele mamifere.

Smilodonul, numit și „tigrul cu dinți sabie”, a trăit pe teritoriul de azi al Americii de Nord. Avea o constituție asemănătoare unui leu, o coadă scurtă, ca linxul, iar caninii superiori puteau măsura și 15 cm lungime!

Eohippus nu era mai mare decât o vulpe și totuși era strămoșul calului. […] Acest cal primar nu avea copite, ci degete care-i permiteau să alerge ușor pe solul moale.

Macrocenia din America de Sud, strămoșul lamei, trăia în regiunile mlăștinoase. Semăna cu un dromader foarte păros, avea copite, cum au caii de azi, și o trompă mai scurtă decât cea a elefantului, cu care smulgea iarbă, frunze din arbori și plante acvatice.

Arctica

Atlasul animalelor, editura Corint Junior

Situată în jurul Polului Nord, Arctica cuprinde Oceanul Arctic, Alaska, nordul Canadei, Groenlanda, nordul Scandinaviei și coastele Siberiei. În această regiune iarna este foarte lungă și foarte rece, cu nopți interminabile. Solul este acoperit de gheață și marea este înghețată o mare parte a anului: este ceea ce numim banchiză. Doar animalele foarte rezistente pot supraviețui […]

Animale care trăiesc în Arctica și care sunt prezentate în acest atlas: ursul-ab (polar), chira arctică, balenele cu cocoașă, beluga, orca, vulpea polară, iepurele polar, boii moscați, rațele sălbatice, morsele, focile, etc.

Antarctica

Atlasul animalelor, editura Corint Junior

Antarctica este un imens continent de gheață, cu Polul Sud în centru și, de jur împrejur, cu oceane înghețate cea mai mare parte a anului. Este regiunea cea mai rece de pe glob, unde temperatura poate atinge -80 grade C! În acest mare deșert alb, grosimea gheții poate atinge 4000 m, adică înălțimea unui munte. Iarna este mereu noapte, iar vara, soarele încălzește foarte puțin, atât cât să topească puțin din banchiză. Un vânt glaciar suflă cu peste 300 km/h și niciun fel de plantă nu crește aici. 

Animale care trăiesc în Antarctica și care sunt prezentate în acest atlas: pinguinii, balena-albastră, leopardul mărilor (foca leopard), petreii, elefantul de mare, balena cu cocoașă, etc.

America de Nord

Atlasul animalelor, editura Corint Junior

Pe acest teritoriu imens, de 10 ori mai mare decât Europa, se află numai 2 țări, Canada și SUA, unde se găsesc mari rezervații naturale. În Canada, ninge timp de mai multe luni. Aproape întreaga țară este acoperită de imense păduri de conifere. La vest încep Munții Stâncoși, care se prelungesc în SUA, unde deșerturile arzătoare, mlaștinile și marile prerii constituie medii de viață foarte diferite.

Animale care trăiesc în America de Nord și care sunt prezentate în acest atlas: grizzly, râsul-roșcat, hermina, glutonul, elanul, castorul, veverițele, lupii, puma, capra din Munții Stâncoși, vulturul cu cap alb, sconcsul, ratonul, oposumul de Virginia, mustangii, bizonii, etc.

America de Sud

Atlasul animalelor, editura Corint Junior

În America de Sud, climatul, peisajul și vegetația sunt, în mod particular, diverse și diferite. Dacă anumite animale s-au obișnuit să trăiască pe platourile înalte ale Anzilor, altele nu se găsesc decât în marile prerii, care poartă denumirea de pampas. În altă parte, în imensa pădure virgină amazoniană, trăiesc milioane de insecte și maimuțe cu comportament ciudat, care pot fi văzute în arborii gigantici, prin coroana cărora lumina trece cu greu.

Animale care trăiesc în America de Sud și care sunt prezentate în acest atlas: tucanul, maimuțele urlătoare, tapirul, leneșul,etc.

Animale din Anzi și Pampas care sunt prezentate în acest atlas: lamele, șinșila, ursul cu ochelari, lupul cu coamă, porcul spinos, nandu, tatuul, etc.

Animale de pe Amazon care sunt prezentate în acest atlas: ibisul-roșu, anaconda, jaguarul, broaștele tropicale, etc.

Animale din Galapagos care sunt prezentate în acest atlas: iguanele de Galapagos, albatroșii, țestoasele de Galapagos, pinguinii de Galapagos.

Europa

Atlasul animalelor, editura Corint Junior

În Europa, plantele și animalele trăiesc în ritmul celor patru anotimpuri. Climatul fiind temperat, nu există nici deșerturi arzătoare, nici păduri tropicale. Toamna, solul pădurilor este acoperit de frunze moarte, de ghinde, mușchi și ciuperci, care oferă animalelor pădurii hrana necesară. Pentru a rezista în fața asprimii iernii, anumite animale hibernează și multe păsări migratoare pleacă spre țările mai calde. Primăvara viața reîncepe: iarba crește din nou pe câmpii, arborii se acoperă de noi frunze, iar tinerele animale prind viață.

Animale care trăiesc în Europa și care sunt prezentate în acest atlas: cerbul lopătar, porcul mistreț, ariciul, vulpea-roșcată, bursucul, măcăleandrul, barza, huhurezul, căpriorul, etc.

Animalele munților care sunt prezentate în acest atlas: capra-neagră, capra alpină, stăncuța, acvila regală, geneta, marmotele.

Animalele mării care sunt prezentate în acest atlas: pescărușii, papagalul de mare, marsuinul, somonul, anghilele.

Africa

Atlasul animalelor, editura Corint Junior

Africa este un continent vast, situat de-o parte și de alta a ecuatorului. De la nord la sud, Africa seamănă cu un puzzle de peisaje foarte variate: deșerturi, savane, păduri tropicale, multe medii naturale unde se întâlnesc numai animale specifice acestui continent. În Africa există mari fluvii, mlaștini și lacuri imense, în jurul cărora numeroase păsări și mamifere vin să se răcorească, să se hrănească și chiar să vâneze.

Animale care trăiesc în Africa și care sunt prezentate în acest atlas: flamingo roz, hipopotamul, crocodilul, kata, indri, ai-ai, etc.

Animalele savanei care sunt prezentate în acest atlas: zebrele, babuinii, rinocerul, leul, ghepardul, pantera, elefantul african, antilopele impala, girafele.

Animalele munților care sunt prezentate în acest atlas: suricatele, struțul, antilopa oryx, scorpionul, șoarecele–săritor–de–deșert, cămila.

Animalele pădurii care sunt prezentate în acest atlas: gorila, okapi, cimpanzeul, cameleonul, vipera de Gabon.

Asia

Atlasul animalelor, editura Corint Junior

O mare parte din Asia este acoperită de stepe, câmpii imense, cele mai prerii de pe planetă. Climatul acestor regiuni este aspru: nu plouă aproape niciodată, vara este caniculă, iernile friguroase, însoțite de crivăț. În nordul îndepărtat al Asiei, în Siberia, peisajul marilor păduri este acoperit de zăpadă cea mai mare parte a anului. Animalele însă s-au adaptat: au blana groasă și se deplasează mult pentru a-și găsi hrana.

Animale care trăiesc în Asia și care sunt prezentate în acest atlas: lemingii, dropia uriașă, tigrul siberian, caii Przewalski, cămila cu două cocoașe, pisica manul, saiga, foca lacului Baical.

Animalele munților Himalaia care sunt prezentate în acest atlas: capra markhor, pantera zăpezilor, iacul, ursul asiatic gulerat.

Animalele din China și Japonia care sunt prezentate în acest atlas: macacii japonezi, ursul panda uriaș, micul urs panda, cocorii de Manciuria, fazanul auriu.

Animalele din India și Asia de Sud-Est care sunt prezentate în acest atlas: elefantul asiatic, cobra, păunul albastru, varanul de Komodo, gibonul, urangutanul, kahanul (maimuța năsoasă), pisica-pescar, rinocerul-unicorn, etc.

Oceania

Atlasul animalelor, editura Corint Junior

Australia, Noua Guinee și Noua Zeelandă fac parte din Oceania. În această regiune a lumii se află numeroase deșerturi, dar și păduri tropicale. Atunci când vorbim de Australia, ne gândim imediat la canguri, care trăiesc doar aici, dar și la micul koala și la Marea Barieră de Corali, din largul mărilor calde, unde pot fi întâlnite 1500 de specii diferite de pești, dar și anemone și stele-de-mare superbe.

Animale care trăiesc în Oceania și care sunt prezentate în acest atlas: koala, furnicarul marsupial, cangurii, ornitorincul, veverița marsupială, casuarul, diavolul tasmanian, varanul de Gould, etc.

Animale dispărute

Atlasul animalelor, editura Corint Junior

De la apariția primelor ființe vii, numeroase specii de animale au dispărut. Cauzele acestor dispariții sunt uneori naturale: schimbări de climat și vegetație, sosirea unor noi prădători dintr-o altă regiune… dar și oamenii sunt, de asemenea, responsabili de extincția anumitor specii. Ei vânează animalele pentru a le mânca sau pentru blana lor, le distrug mediul natural pentru a cultiva plante sau pentru a construi orașe. Astăzi oamenii au conștientizat comportamentul lor distructiv: anumite animale pe cale de dispariție sunt în prezent protejate de lege!

Animale care au dispărut și care sunt prezentate în acest atlas: moa, marele pinguin, dodo, cupidonul preriilor, vaca lui Steller, bourul, zebra quagga, lupul Japoniei, lupul tasmanian, țestoasa meiolania.

Din aceeaşi colecţie: Atlasul oceanelor, Atlasul naturii, Atlasul copiilor!

Spor la citit!

*acest articol conţine link-uri afiliate!

Distribuie mai departe:

  • WhatsApp
  • Email

Apreciază:

Apreciere Încarc...
cărți pentru copii

Article by Adriana

Numele meu este Adriana şi îţi urez Bun venit pe blogul Stilul meu de viață! Este un blog pentru părinți și copii, unde veți găsi multe idei despre: joacă, educaţie, organizare, gătit simplu & viaţa noastră de zi cu zi. Îţi mulţumesc pentru vizită şi te mai aştept cu drag în căsuţa mea virtuală! Despre mine & Blog ⇢

Previous StorySAVANA – invitație la joacă!
Next StoryNe pregătim de orele de matematică, editura Prut

Related Articles

  • Cărțile cu Charlie, Roald Dahl
    "Charlie și fabrica de ciocolată" și "Charlie și marele ascensor de sticlă", cărțile lui Roald Dahl
  • Casa vie, Editura Paralela 45
    Casa vie. O introducere în științele vieții pe înțelesul copiilor, Editura Paralela 45

no replies

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Caută în site…

FACEBOOK

CATEGORII

#DeVorbăCuUnDascăl Activități pentru copii Concursuri Cărți pentru copii Din bucătăria mea Discuţii Diverse Idei de meniu săptămânal Jocuri pentru copii Locuri de vizitat Organizare Proiecte DIY Recomandări Reduceri online Școala

CELE MAI CITITE ARTICOLE

  • Învățăm literele alfabetului
    Alfabetul jucăuș – învăţăm literele ALFABETULUI!
  • distrează-te cu caiacul pe Someș
    De 1 iunie hai să te distrezi cu CAIACUL! [recomandarea #4 pentru Satu Mare]
  • broască din cofraj de ouă
    Broască din cofraj de ouă
  • costum de zână din materiale recilate
    Costum de zana din materiale reciclate: zâna florilor!
  • drum cu trenul
    O aventură pe final de vacanță împreună cu Barbie, un vis împlinit și o SUPER dorință!

HAI SĂ DISCUTĂM!

  • Învățăm litera A – dinsufletulmeu la Litera A de la ALBINĂ
  • Învățăm litera A – dinsufletulmeu la Litera A – dosar cu activități
  • Adriana la #DeVorbăCuUnDASCĂL: Anca Dediu – învățătoarea care își dorește elevi fericiți!
  • Claudia Ivanciu la #DeVorbăCuUnDASCĂL: Anca Dediu – învățătoarea care își dorește elevi fericiți!
  • Adriana la Ce am găsit interesant în oferta „back to school” de la Smyk All for kids!?!

ARHIVA ARTICOLE

CALENDAR

iunie 2020
L Ma Mi J V S D
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
« apr.    
Confidențialitate și cookie-uri: acest sit folosește cookie-uri. Dacă continui să folosești acest sit web, ești de acord cu utilizarea lor.
Pentru a afla mai multe, inclusiv cum să controlezi cookie-urile, uită-te aici: Politică cookie-uri
  • ACASĂ
  • Despre mine & Blog
  • Contact

© Copyright stilulmeudeviata.ro | Webdesign Cloudberries.Ro

loading Anulare
Articolul n-a fost trimis - verifică adresele tale de email!
Verificarea emailului a eșuat., te rog încearcă din nou
Regret, blogul tău nu poate partaja articole prin email.
%d blogeri au apreciat: