Cărți pentru copii

Animale din regiunile polare

Azi vreau să vă prezint cartea Animale din regiunile polare apărută la Editura Didactică și Pedagogică.

animale din regiunile polare

Animale din regiunile polare

În paginile acestei cărți copiii vor descoperi animalele care trăiesc în Regiunile Polare: elefantul de mare (foca cu trompă), foca, orca, ursul polar, pinguinul, renul, morsa, boul moscat, lemingul, leul de mare, vulpea polară.

animale din regiunile polareIlustrațiile din carte sunt sugestive și sunt însoțite de un text simplu și ușor de înțeles de către copii. Se oferă informații referitoare la regiunile geografice populate de animale, la modul lor de viață, precum și unele curiozități. La fiecare animal este prezentată o comparație amuzantă între dimensiunea acestuia și dimensiunile unui copil.

ORCAorca

Orca (delfinul ucigaș) este un mamifer de dimensiuni foarte mari, are pielea netedă, de culoare neagră, cu pete albe pe bot și pe abdomen. Este un înotător excelent, care poate atinge o viteză de până la 38 km pe oră. Animal foarte agresiv, orca atacă, pentru a se hrăni, delfini, pinguini, foci și chiar balene mai mari decât ea.[…]

Înotătoarea dorsală, la masculi, poate atinge chiar și o înălțime de 2 m.

Știați că:  are capacitatea de a aprecia, prin intermediul undelor sonore, distanța la care se află obiectele sau alte viețuitoare precum și dimensiunile acestora?

Habitatul: trăiește în toate mările și oceanele de pe Terra, mai ales în cele arctice și antarctice.

Hrana: se hrănește cu pești, delfini, foci, morse și uneori cu balene.

URSUL POLARursul polar

Ursul polar este cel mai mare și mai puternic animal arctic de pradă. Blana de culoare alb-gălbuie îi este de folos pentru a se confunda cu albul zăpezii, atunci când merge la vânătoare de reni, foci și pești. Se hrănește și cu alge, ouă, deșeuri alimentare aruncate de pe vasele de pescuit și chiar cu oase provenite de la scheletele altor urși. În ciuda mărimii și greutății lui este foarte agil, se deplasează cu repeziciune, putând ajunge până la viteza de 40 km pe oră pe uscat și 10 km pe oră în apă. […]

Puii sunt orbi la naștere și aproape lipsiți de blană; ei își petrec în bârlog primele 3 luni de viață.

Știați că:  ursul polar este atât de puternic încât poate scoate singur, de sub gheață, o focă de 90 kg?

Habitatul: trăiește în zonele arctice și în toate regiunile în care apele îngheață în timpul iernii.

Hrana: se hrănește cu reni, pești și, mai ale, cu foci.

MORSAmorsa

Morsa este un mamifer sprinten în apă, dar greoi pe uscat. Femela și exemplarele tinere au blana catifelată, iar masculul, dimpotrivă, are pielea încrețită și groasă de aproximativ 5 cm. dacă se expune prea mult timp la soare, pielea morsei devine de culoare roșu intens din cauza vaselor capilare care se dilată pentru a respinge căldura. Morsa se hrănește în general cu moluște, pe care reușește să le găsească scormonind cu botul în mâlul de pe fundul apei.

Colții lungi până la 1 metru, îi sunt utili pentru a se putea deplasa pe gheață, dar sunt și o armă de apărare.

Știați că:  femelele trăiesc în grupuri, separate de masculi, și sunt întotdeauna urmate de pui?

Habitatul: trăiește în regiunile polare ale Americii de Nord, Europei și Asiei.

Hrana: se hrănește cu crustacee, moluște și animale mici pe care le găsește pe fundul mării.

PINGUINULpinguinul

Pinguinul este o pasăre marină care s-a adaptat foarte bine la viața acvatică. Aripile lui s-au transformat în înotătoare cu ajutorul cărora se mișcă în apă cu multă agilitate. Trăiește în grupuri foarte numeroase pentru a se apăra de prădători. Membrii grupului comunică între ei prin sunete ascuțite pentru a-și împărți sarcinile: unii supraveghează ouăle, alții protejează puii, iar alții se deplasează pe gheață în căutarea hranei. Culoarea neagră a spatelui și cea albă de pe abdomen îi permit să se confunde cu mediul acvatic. Stratul gros de grăsime, aflat sub piele, îl apără de frig și îl ajută să clocească ouăle.

Ouăle sunt clocite de către masculi, care le țin pe labele picioarelor.

Știați că:  în timpul furtunilor se adună în șiruri concentrice pentru a se apăra de vânt și apoi, pe rând, șirurile din mijloc iau locul celor din exterior?

Habitatul: trăiește pe coastele Antarcticii și ale oceanelor Indian, Pacific și Atlantic.

Hrana: se hrănește cu pești mici, crustacee și moluște.

Spor la citit!

Numele meu este Adriana şi îţi urez Bun venit pe blogul Stilul meu de viață! Este un blog pentru părinți și copii, unde veți găsi multe idei despre: joacă, educaţie, organizare, gătit simplu & viaţa noastră de zi cu zi. Îţi mulţumesc pentru vizită şi te mai aştept cu drag în căsuţa mea virtuală! Despre mine & Blog ⇢

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.