Diverse

Amintiri din vacanța de vară!

Aveţi amintiri din vacanța de vară? Copil fiind, am petrecut toate vacanţele de vară la bunici.

bunicii mei

Amintiri din vacanța de vară!

Bunicii din partea tatălui locuiau într-un sat din judeţul Bihor. Satul se numeşte Tilecuş, şi se află undeva între Oradea şi Aleşd.

Bunicii din partea mamei locuiau mai aproape, în satul Borlești din județul Satu Mare.

Bunicii mei au fost oameni simpli (din păcate bunica din partea tatălui și bunicul din partea mamei nu mai trăiesc), dar care ne-au iubit „ca pe ochii din cap” – vorba bunicii mele!!!

Am amintiri foarte frumoase din acea perioada, am fost vacanţe magice, de care îmi aduc aminte cu mare drag:

 • bunica ne aducea în fiecare zi fructe culese pe roua dimineţii: mere dulci, zmeură, coacăze neagră, agrişe, cireşe, vişine, prune, pere,… erau adevărate delicatese!!!
 • bunicii din partea tatălui aveau un cireş mare în curte, iar eu le spuneam cireşelor „boabe de fasole” 🙂
 • deşi era cald, în casa bunicilor era mereu răcoare (toată vara ne acopeream cu dună din puf de gâscă şi nu ne era cald deloc…)
 • în fiecare săptămână bunica cocea pâine în cuptorul din curte; nimic nu se compara cu o felie de pâine de casă unsă cu untură de porc şi presărată cu sare! Iar dacă mai erau coapte şi roşiile din grădină… miam!!!
 • vinerea mergeam împreună cu bunicii paterni la târg în satul vecin – erau vreo 6 km pe care îi parcurgeam cu căruţa trasă de 2 bivoli şi de fiecare dată era o adevărată aventură!
 • bunica paternă făcea nişte plăcinte delicioase cu brânză şi mărar, pe care le mâncăm fierbinţi – pentru că nu aveam niciodată răbdare să se răcească! Şi acum îmi plouă în gură când mă gândesc la ele!
 • bunica din partea mamei ne făcea în schimb „ciurigăi” (micniunele le mai zice!) și zămuță (un fel de tocană albă, pe care o mâncam cu pâine de casă)
 • bunica din partea mamei m-a învățat să croșetez și la ea am văzut și cum se țese la război!
 • ne ajutam bunicii la muncile din gospodărie, atât cât puteam noi: adunam fructele de sub copaci, greblam fânul sau paiele, hrăneam animalele, adunam de prin grădină, dar făceam şi multe năzdrăvănii 🙂
 • cu bunica din partea mamei mergeam în fiecare zi la CAP  la muls de vaci (cât ea își făcea treaba, noi exploram zona!)
 • îmi aduc aminte că de la cooperativa din sat mergem să luăm raţia de zahăr/ulei/… şi de fiecare dată trebuia să cumpărăm în plus şi marmeladă sau peşte…

Am multe amintiri frumoase din vacanțele de vară petrecute la bunici!

Vacanţele voastre de vară cum au fost? Ați avut bunici la țară? 

Numele meu este Adriana şi îţi urez Bun venit pe blogul Stilul meu de viață! Este un blog pentru părinți și copii, unde veți găsi multe idei despre: joacă, educaţie, organizare, gătit simplu & viaţa noastră de zi cu zi. Îţi mulţumesc pentru vizită şi te mai aştept cu drag în căsuţa mea virtuală! Despre mine & Blog ⇢

2 comentarii

 • Petronela

  Adriana, eu imi amintesc cu placere de vacantele mele petrecute in Bucovina, la bunicii paterni. Imi placea viata de acolo: mersul cu vaca la pascut, alergatul pe camp, coptul merelor pe plita, joaca cu verisorii si prietenii de pe toloaca( ulita ). Mi-e foarte dor de cozonacul cu nuca – facea bunica un cuptior plin- cum zicea ea, dar si de zilele in care puneam rosii la copt pe pervazi si mancam numai rosii cu branza cu saptamanile- nu imi trebuia altceva. Mie dor….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.