Activități pentru copii

Alfabetul – resursele pregatite de mine

În ultima perioadă am observat că fetița mea a devenit interesată de litere, de cuvinte, de cum îi citesc eu din cărți. M-am gândit să încep să-i prezint rând pe rând câte o literă. Unii mi-au spus că ar fi mult prea repede, că o să se plictisească la școală, dar eu am încredere în copilul meu și îmi doresc să îi prezint literele într-un mod distractiv, să ne jucăm cu literele.

Alfabetul – resursele pregatite de mine

alfabetulÎn acest scop m-am gândit să pregătesc pentru fiecare literă câte un dosar cu resurse și activități specifice, să citim cărți sugestive pentru litera pe care o studiem. Am eu un plan în cap, sper să-mi și iasă. O să scriu și articole pe blog despre activitățile noastre, dar până atunci vreau să vă prezint câteva resurse pe care le-am pregătit pentru „marea noastră aventură”.

1. Alfabetul – cartonașe litere mari

– dacă doriți, puteți să le descărcați gratuit de aici: Alfabetul – cartonașe litere mari

Alfabetul - cartonașe cu literele mari de tipar

Am folosit roșu pentru consoane și albastru pentru vocale (am încercat cumva să mă apropii de stilul Montessori). Am tipărit câte 3 exemplare pe care le-am laminat și apoi le-am decupat.

2. Alfabetul – cartonașe litere mici

dacă doriți, puteți să le descărcați gratuit de aici: Alfabetul – cartonașe litere mici

Alfabetul - cartonașe cu literele mici de tipar

Am folosit roșu pentru consoane și albastru pentru vocale. Am tipărit câte 3 exemplare pe care le-am laminat și apoi le-am decupat.

3. Alfabetul – cartonașele noastre ilustrate

dacă doriți, puteți să le descărcați gratuit de aici: Alfabetul – cartonașe ilustrate

litera H de la hipopotam

Am pregătit cartonașe ilustrate pentru fiacre literă în parte (litera mare de tipar + litera mică de tipar). Pe fiecare cartonaș am folosit câte o imagine reprezentativă pentru litera respectivă: ALBINĂ pentru litera A, CANGUR pentru litera C, DINOZAUR pentru litera D, HIPOPOTAM pentru litera H, etc. Am conceput aceste cartonașe pentru a exersa asocierea obiectelor cu literele. Voi folosi aceste cartonașe în dosarele pregătite pentru fiecare literă în parte.

4. Alfabetul ilustrat – litere MARI, litere mici

dacă doriți, puteți să le descărcați gratuit de aici: Alfabetul ilustrat – litere MARI, litere mici

alfabetul ilustrat, litera B

Scopul urmărit de mine  a fost: familiarizarea cu literele de tipar, recunoaşterea literelor mari şi mici de tipar și identificarea obiectelor reprezentative pentru litera respectivă. Voi folosi aceste cartonașe în dosarele pregătite pentru fiecare literă în parte.

5. Alfabetul tactil – litere MARI, litere mici

– un fel de sandpaper letters, doar că eu l-am realizat din foi de hârtie gumată –

alfabet tactil din hârtie gumată

Am realizat acest alfabet tactil din foi de hârtie gumată. Am încercat să merg în continuare pe stilul Montessori (am folosit hârtie cartonată roșie pentru consoane și hârtie cartonată albastră pentru vocale), doar că literele le-am făcut colorate (pentru a fi mai atractiv pentru fetița mea).

________

Cam acestea sunt resursele cu care pornim noi la drum!

Numele meu este Adriana şi îţi urez Bun venit pe blogul Stilul meu de viață! Este un blog pentru părinți și copii, unde veți găsi multe idei despre: joacă, educaţie, organizare, gătit simplu & viaţa noastră de zi cu zi. Îţi mulţumesc pentru vizită şi te mai aştept cu drag în căsuţa mea virtuală! Despre mine & Blog ⇢

2 comentarii

  • Flori de mandarin

    Noi le-am descoperit literele tot așa în joacă. Prima literă a învățat-o „din greșeală” când din joacă pe tabla magnetică i-am desenat A și i-am zis că e litera A. După aceea îmi arăta litera A peste tot. Avea un an și nouă luni. Până la trei ani a învățat literele mari și mici cu tot cu diacritice. I le-am expus pe perete câte o literă pe rând în fiecare săptămână și le repeta singur în fiecare dimineață și seară. Era o joacă pentru el. Nici nu știu când le-a învățat. Numai ne-am trezit că le știe. Acum ne antrenăm cititul…rupe câte un cuvânt, dar…toate la timpul lor.
    Mult spor și bucurie în joaca voastră vă doresc 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.