Organizare

3 reguli care te pot ajuta sa scapi de datorii!

Am pornit acest blog inspirată fiind de Iulia – economisim.info, pe care am descoperit-o întâmplător căutând informaţii despre finanţe personale şi metode de economisire. De atunci îi citesc zilnic sfaturile şi încerc să aplic ceea ce mi se potriveşte mie şi familiei mele. Am evoluat puţin în ceea ce priveşte finanţele personale (sau cel puţin aşa sper eu!) şi mi-au fost de mare ajutor multe sfaturi pe care le-am găsit pe diverse bloguri specializate de pe net. Totuşi, dacă ar fi să definesc 3 reguli care m-au ajutat să-mi fac ordine în viaţa financiară, acestea ar fi:

finante personale

 1. Cheltuieşte mai puţin decât câştigi – cred că aceasta este regula de bază a unei vieţi financiare sănătoase. Am avut perioade în care cheltuielile lunare au fost mai mari decât venitul lunar, şi nu a fost plăcut deloc 🙁 A fost neplăcut să cer bani împrumut şi acest lucru m-a impulsionat să fac ordine în finanţele personale şi să identific motivul pentru care cheltuielile erau mult mai mari decât veniturile noastre.
 2. Cheltuieşte cu chibzuinţă şi economiseşte – după ce mi-am analizat bine cheltuielile şi am văzut că există anumite categorii de cheltuieli inutile (de ex. o pereche de pantofi roşii, în ideea în care aveam deja o pereche asemănătoare, etc). Astfel am fost capabilă să identific cheltuielile care înclinau dezavantajos balanţa venituri – cheltuieli. O analiză de acest gen necesită puţin timp (mie mi-a luat câteva luni), puţin autocontrol şi perseverenţă, dar rezultatul este unul benefic pe termen lung! Diferenţa dintre venituri şi cheltuieli a crescut considerabil (în sens pozitiv), iar aceşti bani i-am adăugat într-un fond de rezervă (care între timp s-a golit, pentru că l-am folosit la rambursarea anticipată a creditului!), despre care am să vă povestesc într-o postare viitoare! De asemenea, lista de cumparaturi nu îmi lipseşte niciodată atunci când fac aprovizionarea săptămânală. Astfel, tentaţia de a cumpăra lucruri în plus este mult mai mică!
 3. Găseşte surse de venit suplimentar – pot să spun că acest principiu l-am aplicat încă de timpuriu: în perioada studenţiei redactam texte contra cost, o perioadă am făcut meditaţii în particular la matematică şi informatică, câţiva ani am avut un al doilea job: predam ore de informatică la seral. Dar, după ce a apărut L. în viaţa mea, nu am mai avut timp de aceste activităţi… însă am descoperit blogul şi sistemul de afiliere 2 parale – adică pentru orice comandă pe care o faceţi voi urmând link-ul recomandat de mine eu primesc un foarte mic comision. Este foarte mult de muncă: trebuie să identific ce promoţii sunt într-adevăr rentabile şi merită promovate (nu îmi stă în fire să promovez ceva ce nu mă mulţumeşte 100%), trebuie să fiu atentă să nu vă bombardez cu prea multe promoţii, etc. În plus, mi-am propus ca banii proveniţi din diverse surse de venit suplimentar să-i folosesc pentru o anumită activitate (ceva pentru L. desigur!) aşa că momentan îi adun şi sper să se adune suma necesară – am să va anunţ la momentul respectiv 🙂

Acestea consider eu că sunt cele 3 reguli care te pot ajuta sa scapi de datorii, reguli pe care ar trebui să le aplice fiecare dintre noi pentru a avea un stil de viaţă sănătos, din punct de vedere financiar 🙂

Numele meu este Adriana şi îţi urez Bun venit pe blogul Stilul meu de viață! Este un blog pentru părinți și copii, unde veți găsi multe idei despre: joacă, educaţie, organizare, gătit simplu & viaţa noastră de zi cu zi. Îţi mulţumesc pentru vizită şi te mai aştept cu drag în căsuţa mea virtuală! Despre mine & Blog ⇢

2 comentarii

 • Mihaela Dămăceanu

  Ai dreptate, Adriana! Ştii că şi eu o citesc zilnic pe Iulia şi încerc să aplic din învăţăturile ei. Dacă este să facem o sinteză şi să căutăm cele mai importante căi de a regla situaţia financiară, sunt de acord că cele alese aici sunt cruciale. Referitor la listele de cumpărături şi întocmirea meniurilor, pot spune că şi pe mine m-au ajutat foarte mult. Mai departe, încep şi eu să mă preocup de paşii următori.

 • Iulia S.

  Adriana, ma bucur mult ca ti-am fost sursa de inspiratie. Ma bucur si ca blogul este o sursa de venit, si ca ai hotarat sa treci pe domeniu propriu, si acest lucru mi se pare foarte important, ca o mica investitie ce in timp isi va dovedi rentabilitatea.
  E bine fara datorii, de aici puteti incepe sa cresteti, mai ales ca o aveti si pe micuta L.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.