Genius – Animale spectaculoase, editura Gama

Zilele acestea afară a fost foarte cald (ceea ce este normal, având în vedere faptul că suntem în mijlocul verii!) și noi am fost nevoite să stăm mai mult prin casă, la răcoare! Pentru a petrece timpul într-un mod cât mai plăcut am ales să ne jucăm acest joc: Genius – Animale spectaculoase, editura Gama.

Genius – Animale spectaculoase, editura Gama

Genius - Animale spectaculoase, editura Gama

Ce conține setul de joc Genius – Animale spectaculoase?

Setul de joc Genius – Animale spectaculoase de la editura Gama conține:

 • 6 pioni (negru, galben, verde, alb, albastru și roșu)
 • 6 mini-enciclopedii, câte una pentru fiecare pion (cartea neagră, cartea galbenă, cartea verde, cartea albă, cartea albastră și cartea roșie)

Genius - Animale spectaculoase, editura Gama

 • 1 clepsidră de 3 minute (o curgere a clepsidrei corespunde timpului pentru citirea unui pagini de carte)
 • 1 planșă de joc
 • 6 seturi de carduri Q&A cu întrebări și răspunsuri, câte unul pentru fiecare pion
 • 10 cartonașe BONUS
 • 10 cartonașe IMPAS

Cum se pregătește jocul?

 • se trag la sorți culorile
 • fiecare copil își așează pionul în prima căsuță din zona lui de planșă
 • se împart cărțile și seturile de carduri Q&A (fiecare copil primește cartea de culoarea pionului său și cardurile Q&A corespunzătoare vecinului din dreapta)
 • cartonașele BONUS și IMPAS se plasează în două teancuri, lângă planșă, după ce au fost bine amestecate

Cum se desfășoară jocul?

 • începe jocul copilul care are zarul cel mai mare după prima aruncare
 • se întoarce clepsidra și se dă startul primei runde: timp de 3 minute (cât durează o curgere a clepsidrei) copiii citesc în gând pagina din carte corespunzătoare numerelor pe care se află pionul fiecăruia, după care urmează etapa de întrebări

Genius - Animale spectaculoase, editura Gama

 • întrebările se pun astfel: jucătorul dă cu zarul și vecinul din stânga alege cardul Q&A corespunzător paginii din carte citite și îi adresează întrebarea corespunzătoare numărului de puncte de pe zar

De exemplu: Dacă jucătorul alb se află în căsuța 2 și a dat cu zarul 3 puncte, vecinul din stânga sa îi adresează întrebarea nr. 3 de pe cartonașul Q&A cu nr. 2.

 • jucătorul care a răspuns corect are dreptul să treacă mai departe, în căsuța următoare
 • jucătorul care nu a răspuns corect nu avansează, iar în runda următoare va citi din nou aceeași pagină, pentru a reține mai bine informațiile
 • jucătorul care a ajuns într-o căsuță marcată BONUS și răspunde corect la întrebare este recompensat și are dreptul să tragă un cartonaș BONUS
 • jucătorul care a ajuns într-o căsuță marcată IMPAS și greșește răspunsul la întrebare este pedepsit și trebuie să tragă un cartonaș IMPAS

Ce informații conțin cele 6 mini-enciclopedii?

Informațiile din cele 6 mini-enciclopedii sunt foarte vaste.

Iată doar câteva exemple, luate la întâmplare:

Cartea neagră – PASĂREA SABOT: Își clădesc cuiburi înalte, de peste un metru, pe niște insulițe plutitoare, unde clocesc cel mult trei ouă odată, timp de o lună. Când este prea cald, stropesc ouăle cu apă adusă în cioc.

Cartea galbenă – TATUUL: Tatuul cu nouă brâie naște întotdeana câte patru pui gemeni.

Cartea verde – INSECTELE FRUNZĂ: Ca să-și deruteze dușmanii, când merg, insectele se leagănă înainte și înapoi, ca să semene și mai mult cu o frunză în bătaia vântului.

Cartea albă – RECHINUL CIOCAN: Dintre cele nouă specii, doar trei sunt periculoase pentru oameni. Rechinii-ciocan nasc pui vii, chiar și 55 o dată!

Cartea albastră – HIPOPOTAMUL: Are pielea groasă de 15 cm și, ca să se apere de arsurile solare, secretă un fel de transpirație rozalie, care acționează ca o cremă protectoare.

Cartea roșie – TAMARINUL IMPERIAL: i se spune așa pentru că mustățile sale lungi și albe îl fac să semene cu împăratul Franz Joseph al Austriei.

Cum mi s-a părut mie jocul?

Jocul este foarte frumos, doar că informațiile din cele 6 mini-enciclopedii le consider puțin cam greoaie pentru un copil de 8 ani. Trebuie să recunosc că unele au fost cam greoaie chiar și pentru mine. Consider că pentru a reține toate detaliile din cărticele trebuie să fii foarte atent și foarte pasionat de domeniul respectiv. La unele cuvinte am folosit DEX-ul pentru că nici eu nu știam prea exact semnificația lor.

Cu toate acestea, eu recomand acest joc! L. a citit cu plăcere informațiile din cărticele: pe unele le-a reținut, pe altele le-a reținut pe moment dar apoi le-a uitat, iar pe altele nici nu le-a înțeles.

Spor la joacă!

1 Response

 1. Super. Denis cred ca ar fi foarte incantat de joc. Mai e putin pana la ziua lui. Trecut pe lista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *