La pas prin Veneția într-o frumoasă zi de iunie!

Prima dată când am vizitat Veneția L. avea mai puțin de 2 ani și a fost un fiasco total! Era prea mică și nu înțelegea de ce este atât de multă lume. Ea vroia să alerge iar eu eram stresată să nu o pierd prin mulțimea de turiști. Eu vroiam să admir clădirile iar ea vroia să intre în apa din canalele venețiene. Acela a fost momentul în care am hotărât că nu vom mai face astfel de vizite decât atunci când va mai crește, pentru că a fost destul de frustrant atât pentru ea cât și pentru noi.

Anii au trecut, L. a crescut și anul acesta fiind în concediu în Italia am hotărât să vizităm din nou Venezia. I-am explicat din timp ce vom face în Veneția și am răsfoit împreună un ghid turistic. I-am captat atenția și a fost nerăbdătoare să vadă Veneția cu ale ei binecunoscute canale, gondole, măști și porumbei!

La pas prin Veneția

Am ajuns în Veneția destul de devreme (în jurul orei 9.30) pentru a evita aglomerația și pentru a ne putea plimba în voie pe străduțele acesteia. După ce am lăsat mașina într-o parcare supraetajată la intrarea în Veneția am  pornit pe jos în explorarea orașului, având ca țintă Piazza San Marco.

Ne-am plimbat pe străduțele întortocheate ale Veneției, am trecut prin diferite ganguri, am admirat clădirile vechi și gondolele, am făcut multe poze:Venetia Venetia Venetia

Piazza San Marco

Într-un final am ajuns în frumoasa Piazza San Marco! Aici am dat peste o mulțime de turiști. Deși era destul de dimineață, erau cozi foarte mari la obiectivele turistice, așa că ne-am limitat la vizitarea și admirarea lor din exterior.

Basilica di San Marco este superbă! Am înţeles că inițial a fost o modestă capelă în interiorul Palatului Dogilor pe care revoltele au distrus-o, dar a fost reconstruită și îmbogățită cu numeroase elemente artistice și arhitectonice.

Basilica din San Marco

Multe dintre lucrările de pe fațada principală sunt copii, dar cu toate acestea sunt foarte frumoase. Basilica din San Marco

Faimoșii cai de bronz ai Sfântului Marco de pe fațada principală (lucrările originalele pot fi admirate în interiorul basilicii):
Basilica din San Marco Unul dintre mozaicurile care împodobesc exteriorul basilicii:Basilica din San Marco

Dintre toate mozaicurile de pe exteriorul basilicii, doar unul este original Mutarea corpului Sf. Marco în Basilică, de deasupra ușii din extremitarea stângă (din păcate nu am poză cu el).

Campanile di San Marco este turnul clopotniță al Basilicii di San Marco. Turnul are 98,6 metri înălțime,  stă singur într-un colț al Piaței San Marco și adăpostește cinci clopote. Turnul are un acoperiș piramidal și are în vârf o giruetă de aur care-l reprezintă pe Arhanghelul Gavriil.

Campanile din San Marco

Torre dell’Orologio este un turn cu ceas a cărui inscripție în latină spune: Eu număr doar orele fericite.

Torre dell'Orologio

Torre dell'Orologio

Palazzo Ducale (Palatul Dogilor) este o clădire superbă în stil gotic, al cărei exterior este un amestec de coloane, marmură ornamentată și motive decorative de trifoi cu patru foi.

Palazzo Ducale

De-a lungul timpului Palatul Dogilor a fost reședința dogilor care au condus Veneția, a fost și clădirea Curții de justiție, precum și închisoare municipală cu numeroase camere de tortură.

Nu puteam rata Ponte dei Sospiri (Puntea Suspinelor). Se spune că numele podului se trage de la suspinele condamnaților la moarte care treceau pe acest pod de la palat spre închisoarea orașului. Este foarte renumit, toată lumea încearcă să își facă poze cu el. Am prins și noi o fracțiune de secundă ca să-l pozăm.

Ponte dei Sospiri

Am admirat și cele 2 coloane de lângă mal. Una dintre ele îl are în vârf pe leul Sfântului Marco, iar cealaltă pe Sfântul Teorodo ( unul dintre sfinții protectori ai orașului).

Venetia

Am înțeles că zona dintre coloane a fost pe vremuri loc de execuție, așa că unii venețieni o consideră un loc ghinionist, nepotrivit pentru plimbare. Dacă sunteți superstițioși, țineți cont și de acest lucru!

Am vrut să vizităm și Giardini Pubblici di Venetia (Grădinile Publice din Veneția), dar din păcate au fost închise pentru lucrări de reamenajare.

Ne-am jucat cu porumbeii din Piazza San Marco. Este interzisă hrănirea lor, dar dacă intinzi mâna ei vin la tine.

Piazza San Marco

Ne-am răcorit cu o înghețată în Piazza San Marco și am pornit-o încet spre mașină bucuroși că de data aceasta am reușit să petrecem o zi frumoasă în Veneția!

Arrivederci Venezia!

Voi aţi vizitat Veneţia? Ce v-a plăcut? Ce nu v-a plăcut?

12 Responses

 1. Superbe imagini cu frumoasa Venetia! Sper să ajung şi eu cât de curând!

 2. Venetia este unul din orasele mele de suflet. Imi doresc tare mult sa mai ajung acolo, de data asta cu Ana de mana 🙂

 3. Simona says:

  Vaaaai, ce dor de duca mi-ai provocat :))

 4. Amina says:

  Noi mergem an de an, Venetia este a doua casa pt noi. Data viitoare cand mergi iti reconand sa faceti drumul pana in piata cu feribotul si inapoi spre parcare pe jos. Obositi mai putin si drumul pe apa e fabulos.

  • Adriana says:

   Am fi facut drumul cu feribotul si am fi vizitat si Murano/Burano, doar ca a mea fetita are rau de miscare 🙁 Pastram pe datile viitoare, poate dupa ce mai creste putin scapa de aceasta “pacoste”. Sper!!!

 5. Schmitza says:

  Este printre orașele mele preferate. Am simțit că țopăi prin scrisori de dragoste! În cea mai potrivită companie și cu Prosecco rece!

 6. Ana says:

  Eu am fost in Venetia acum aproape 10 ani si mi-a placut super mult. Nu m-am gandit inca sa ma intorc cu Sofia pentru ca mi-e putin teama de toate canalele si la cum este ea nu poti sa stii niciodata pe unde cade. Dar dupa articolul tau de abia asteptam sa mai mergem!

 1. August 1, 2017

  […] din zile am vizitat Veneția. Ne-a plăcut tare mult. Este foarte frumoasă dar deși am ales o zi din mijlocul săptămânii […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *